FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tűzifa árak Debrecen térségében

Nyáron már el lehet kezdeni nézelődni, hogyan alakulnak a tűzifaárak Debrecen és Hajdú-Bihar térségében / Forrás: MW-archív

Messze van még a fűtési szezon, és a jelenlegi kánikulában jobban esik inkább a klíma és a medence előnyeit élvezni. Bizonyára mégis vannak sokan olvasóink között is, akik kandallót, kályhát használnak otthon, és lassan-lassan nézegetik, hogyan alakulnak 2024-ben a tűzifaárak Debrecenben és vonzáskörzetében. A Haon a Nyírerdő Kft. illetékesétől érdeklődött az idei aktualitásokról.

Július közepén aligha akarunk arra gondolni, milyen hideg lesz télen. Mégis, akik fával fűtenek, általában már nyáron figyelik, hogyan alakulnak a tűzifaárak Debrecen környékén és országosan is. Ennek okán a Nyírerdő Zrt.-nél érdeklődtünk, Tölgyfa Gábor műszaki vezérigazgató-helyettes pedig rendelkezésünkre állt, és elmondta többek között azt is, miként hat az energiaválság és az enyhe tél a faiparra.

Tűzifaárak Debrecen, akác tűzifa árak Debrecen, Haon, Debrecen
Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese felvázolta, hogyan alakulhatnak idén a tűzifaárak Debrecen, sőt egész Hajdú-Bihar vármegye területén / Forrás:  MW-archív
Tűzifaárak Debrecen és a vármegye területén: az enyhe tél miatt is csökken a kereslet

Tölgyfa Gábor szerint mint minden terméknek, úgy a tűzifának is alapvetően a kereslet és a kínálat határozza meg a lakossági értékesítés díját. Ez természetesen nem egységes az ország különböző részein, még vármegyén belül is vannak eltérések.

– Mivel energiahordozóról van szó, jelentősen befolyásolja az árat más energiahordozók árának alakulása. A lakosság vásárlási igénye attól is függ, hogy mennyi tüzelő maradt a fűtési szezon után, ráadásul az elmúlt enyhe tél miatt jócskán betáraztak tüzelővel a háztartásokban. Kínálat terén pedig országosan is elmondható, hogy van az erdőgazdálkodóknál elegendő tűzifa, sőt, sok helyen még annál is több – mondta.

Hogy mennyire népszerű a tűzifa Hajdú-Bihar vármegyében? A műszaki vezérigazgató-helyettes szerint a térség fontos energiahordozója, és igen sok háztartás téli fűtésének az alapja. 

Az utóbbi évek keresleti viszonyai azonban nem mondhatók általánosnak, ugyanis a tűzifa esetében az energiaválság hatásai hosszú távúak. A korábbi években sokan jelentős készletet vásároltak az emberek, s azok az enyhe telek következtében megmaradtak, emiatt jelenleg csökkenő keresletet tapasztalnak.

Tűzifaárak Debrecen, akác tűzifa árak Debrecen, Haon, Debrecen
Az enyhe tél miatt betáraztak azok, akik fával fűtenek / Forrás:  MW-archív
Nyár, nyír, akác tűzifaárak Debrecen és egész Hajdú-Bihar térségében: mennyi az annyi?

Habár gázzal és elektromos eszközökkel is lehet fűteni, mint Tölgyfa Gábor is elmondta, sokan vásárolnak fát napjainkban is. De mégis, milyen költséget jelent ez egy átlagos háztartás esetében? 

Egy átlagos háztartás mintegy 5-10 köbméter erdei faanyagot fűt el a lakóhely adottságaitól és más alternatív fűtés meglététől függően. Ez jelenleg mintegy 140-280 ezer forintba kerül az erdőben, még feldolgozatlanul. Ehhez társul még szállítási, feldolgozási költség, melynek nagysága az adott helyiség elhelyezkedéstől, a rendelkezésre álló vállalkozói vagy saját eszközök meglététől függ  – részletezte.

Tölgyfa Gábor arra is rávilágított, hogy az Alföld túlnyomó részén a legkeresettebb tűzifa az akác, de nem azért, mert a fűtőértéke ennek a legnagyobb, hanem mert az akácban lévő anyagok miatt a faanyag viszonylag könnyen el tud égni, még nyersen is.

– Ezen kívül a tölgyet és a kőrist lehetne még a legkelendőbb tűzifák közé sorolni, de sokan próbálkoznak lágy lombos (nyárfa) fafajokból termelt tűzifával is, ez pedig nyilvánvalóan annak is a függvénye, hogy mi áll rendelkezésre az adott térségben – mutatott rá.

És hogy milyen tűzifaárakra van kilátás idén? Erre is választ kaptunk: a meghatározó fafajok jellemző, úgynevezett „tő melletti” kis eladási ára jelenleg köbméterenként 28-30 ezer forint körül alakul.

forrás: HAON

Előző cikk

Erdősítés támogatása – felhívás ismét módosult

Következő cikk

Orosz faanyag kerül a piacra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések