FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Uniós segítséget kér Albánia

A hőség és a szárazság miatt Albániában több helyen ég az erdő, és a helyi tűzoltóságnak csak egy helikoptere van a légi oltáshoz. Szerbiában és Szlovéniában is szenvednek az emberek az időjárástól.

Segítséget kérnek az albán hatóságok az Európai Uniótól az ország déli részén pusztító erdőtüzek megfékezésében. A belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy kormánya az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjához fordult.

“Kapcsolatban állunk az Európai Szolidaritási Mechanizmus Központjával, amelynek segítségével a levegőből szeretnénk folytatni a harcot, mert láthattuk, hogy a meglévő tűzfészkek nagy részét szinte lehetetlen megközelíteni,” mondta az albán belügyminiszter, Taulant Balla.

A hegyi terepen a tűzoltók nehezen tudnak járműveikkel a tűz közelébe kerülni, és eddig csak egyetlen helikopter állt rendelkezésükre a légi oltáshoz. A fővárostól, Tiranától 250 kilométerre délre fekvő Dropull környékén több erdőtűz is pusztít.

Albániát hőhullám sújtja, a hőmérséklet néhol elérte a 42 Celsius-fokot. A védelmi minisztérium szerint a rendkívüli hőség miatt 24 óra alatt több mint 20 helyen gyulladt ki az erdő vagy a bozót.

Eközben a Közép- és Dél-Európa egyes részeit sújtó hőhullám Szerbiában is megemelte a hőmérők higanyszálát. Az ottani hatóságok északon 35 fok körüli hőmérsékleteket mértek, a fővárosban, Belgrádban pedig arról számoltak be az orvosok, hogy sok olyan beteget kezeltek, akik a hőség miatt lettek rosszul.

Hasonló a helyzet Szlovéniában is. A fővárosban, Ljubljanában az emberek rögtönzött locsoló-berendezések alá állva hűtötték magukat.

Európa több országában – így Magyarországon – is figyelmeztetés van érvényben a hőség vagy a viharok miatt, egyes területeken 40 fokot is mérhetnek.

forrás: EuroNews 07-12

Előző cikk

70 millió eurós beruházás

Következő cikk

Készülnek a Rám-szakadék újranyitására



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Németh Imre [89]

Életének 89. évében, június 14-én elhunyt Németh Imre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Decrett József-emlékéremmel kitüntetett…