FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Véderdőt telepítenek Szegeden

Öt hektárt ültet háromféle fával tele az önkormányzat az 5-ös út mentén a hidegháborús katonai bunker környékén 14 millió 500 ezer forintért. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum várhatóan még idén ősszel befásítja ezt a 4,9 hektáros területet az 5-ös út mentén a Maty-érnél.

Ezt a területet ültetik be

A Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság csütörtöki ülésén szavazta meg, hogy 14 millió 500 ezer forintból

  • kocsányos tölgyből,
  • magas kőrisből és
  • vénic szilfákból

álló véderdőt telepítsenek a fenti helyszínre.

Szeged idei költségvetésében a felhalmozási kiadások között 150 millió forintot különített el véderdő telepítésre, azaz ezt a most elfogadott fásítást a keret tíz százalékát felhasználva oldja meg az önkormányzat.

A véderdők jelentőségét nem kell külön elmagyaráznunk. Szeged annak idején sikerrel védte meg a Szeged-Csanád Egyházmegyével szemben a körtöltésen található véderdőt. Emlékezetes, a Szent Gellért Fórum mellett akarták kiirtani a fákat azért, hogy ott iskolát építsenek, ám hamar kiderült, nem egyszerűen iskolaépítésről lett volna szó, további focipályáknak is kellett volna a hely. Ráadásul akkor lett volna megoldás arra, hogy a véderdő is megmaradjon, és az iskola is megépülhessen: Szeged ugyanis azonnal felajánlott egy, a püspöki stadion mellett lévő helyszínt, ahol egyetlen fa kivágása nélkül megépülhetett volna az intézmény. Az egyházmegye ezt nem fogadta el, Szeged közben több közgyűlési döntést is hozott azért, hogy ne kelljen kivágni a fákat, végül az egyházmegye meghátrált, és Mórahalomra költöztette a tervezett beruházást.

forrás: Szeged.hu

Előző cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 9 – városi erdők az egészségünkért

Következő cikk

Újra látogatható a Rám-szakadék



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések