FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szegedi véderdő program

fotók: Iványi Aurél

Folytatódik az önkormányzati véderdő program: most közel ezer fát ültettek el, közel egy hektárnyi területen az erdészeti iskola diákjai, de a városi program nem áll le, az év végéig további hat hektárral bővül a szegedi véderdők területe.

A közel ezer fát Algyő irányában, a Jura Ipari Parktól nem messze ültették el a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum 11. évfolyamán tanuló diákok. 

Bár kevés lány volt a faültetők között, de azt még a fiúk is elismerték, hogy a lányok kisebb gázzal, de annál több odafigyeléssel kezelték az ültetésnél a talajfúró gépet. A diákok pár óra alatt végeztek az egyhektárnyi szilfa kiültetésével.

Legutóbb Dorozsma mellett ültettek el kéthektárnyi szilfát, és ahogy arról Mihálik Edvin, környezetvédelmi tanácsnok beszámolt, a Maty-ér mellett újabb hat hektárt fognak még az idén telepíteni. A tanácsnok emlékeztetett, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampányban tettek ígéretet tíz hektár véderdő telepítésére, mert fontosnak tartják a klímavédelmet, és a városi levegő tisztaságát. Ezért is tiltakozott a város az egyházmegye beruházása ellen, amely miatt már 60-70 éves véderdőt irtottak volna ki, amely jóval nagyobb mennyiségben köti már meg mind a széndioxidot, és port, mint a frissen ültetett fák.

Tavaly 600 fát telepített az önkormányzat a város különböző pontjain, a véderdő ennél egy jóval nagyobb volumenű program. A tíz hektár telepítésével teljesítik a 2019-es vállalásaikat, de már most vizsgálják, hogy Szeged környékén, hol lehet még önkormányzati területen fákat ültetni, vagy esetleg hol van lehetőség újabb területek megvásárlására. Olyan területeket keresnek elsődlegesen, amely erdőminősítéssel szerepel a nyilvántartásban, de a valóságban esetlegesen nem erdősült terület. 

A tanácsnok elmondta, hogy a véderdők telepítése a város körül az uralkodó szélirányok figyelembevételével folyik. A most elültetett véderdő pár év múlva évi 5-10 tonna széndioxidot, és közel 100 tonnányi port tud majd megkötni.

forrás: Szeged.hu

Előző cikk

Lukács Zoltán: Fatan

Következő cikk

Faültetések Székesfehérváron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések