FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kórházi fűtés faaprítékkal

Négy kórházra írtak ki közbeszerzést tűzifa vásárlására. Míg az egyre forróbb nyarakon sok helyen nincs klíma a kórtermekben, addig télen egyes egészségügyi intézményekben még mindig egy régi módszerrel fűtenek. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság elismerte: több kórház is kizárólag ezzel fűt.

Mókásnak tűnhet épp egy kánikulai hét közepén a téli fűtési szezonról írni, de a helyzet mégsem annyira vicces. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) még áprilisban 4 kórház számára írt ki közbeszerzést faapríték beszerzésére és szállítására 2025. július 31-ig.

A tűzifáról tudni kell, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 novemberétől 2022 novemberéig átlagosan 60 százalékkal drágult Magyarországon, 2023-ban pedig további 16 százalékos áremelkedés történt.

A faaprítékra odaítélt közbeszerzés értéke közel 300 millió (egészen pontosan 293 080 800) forint. Ez sem kevés, de csak azért ennyi, mert a négy intézményből mindössze két kórháznál sikerült szerződést kötni.

Így a Bajai Szent Rókus Kórház csaknem 123,3 millió forintért, a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet közel 170 millió forintért vásárol tűzifát.

Egyes kórházakban még mindig fával fűtenek Fotó: Depositphotos

Az Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetnél, valamint a Parádfürdői Állami Kórháznál nem volt pályázó, így eredménytelen lett a közbeszerzési kiírás.

A közbeszerzést összesen 8 982 úgynevezett lutrotonna faaprítékra írták ki (ebből 6 737 lutrotonna+2 245 lutrotonna opcionális faapríték) a négy egészségügyi intézmény részére. Ebből:

  • a Bajai Szent Rókus Kórháznak 2 655 lutrotonna (az ezen felül lehívható, úgynevezett opciós mennyiség: 885 lutrotonna)
  • a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetnek 3 488 lutrotonna (opciósan még 1 162)
  • az Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetnek 279 lutrotonna (opciósan még 93)
  • a Parádfürdői Állami Kórháznak 315 lutrotonna (opciósan még 105).

Az első két kórház közbeszerzését a Stoleberg Hungary Fémipari Kft. nyerte, a másik két kórházra újabb pályázatot írnak ki.

A nyertes cég árbevétele tavaly igencsak meglódult. 2022-ben még 617,3 millió, 2023-ban már 1,2 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le. A 117,3 milliós nyereséget pedig sikerült tavaly 299,8 millió forintosra hízlalniuk. (Úgy, hogy 2020-ban még 60 milliós veszteséget könyvelhetett el a cég).

Szerettük volna az Országos Kórházi Főigazgatóságtól megtudni, hogy 2024-ben hány kórház kényszerül arra, hogy még mindig tűzifával fűtsön, de a KEF-hez irányították lapunkat.

A KEF fél éve látja egyes vármegyei kórházak műszaki üzemeltetési feladatait, ezért a következő kérdéseket küldtük el: hogyhogy még fával fűtenek a kórházakban, mit jelent ez a jövőre nézve, milyen arányban használják a tűzifás kazánokat a meglévő fűtési rendszerek kiegészítéseként, esetleg teljes egészében tűzifás fűtést alkalmaznak-e? Illetve hány kórháznak kell tűzifát beszereznie a téli időszakra?

Válaszukban kifejtették, hogy 2024-ben tényleg vannak olyan egészségügyi intézmények, ahol kizárólag fával fűtenek, de hogy hány ilyen kórház lehet még, azt nem számszerűsítették:

„A megörökölt és több évtizedes múltra visszamutató fűtési technológiák meghatározzák az üzemeltető mozgásterét, mivel vannak még olyan kórházak, ahol fatüzeléssel biztosítják a fűtést. A közbeszerzési szabályokra és az abban szereplő értékhatárokra figyelemmel kerül minden esetben sor az eljárás lefolytatására azon intézmények tekintetében, ahol faaprítékos fűtési technológia található”.

Hozzáteszik: „Az elavult fűtési rendszerek kiváltásának vizsgálatát a KEF megkezdte”.

Az biztos: a magas energiaárak mellett már a fatüzelés sem jelent spórolást, tekintve a hatalmas drágulást. A Veszprém megyei Tüdőgyógyintézet például 2023 elején akarta megvásárolni a két éves mennyiséget, 2000 tonnát, de a legolcsóbb ajánlatot sem tudta kifizetni, 91,2 milliója volt csak a cég által ajánlott 140 millióval. (Csak összehasonlításképpen: 2021-ben az éves 1000 tonnáért mindössze 17,5 millió forintot fizetettek).

Egyébként 2022-ben az iskolák épp ebben az időszakban kaptak levelet, miszerint fel kell mérniük az oktatási intézményeket, hogy van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, illetve kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza. Végül nem lett rá szükség.

forrás: MFOR

Előző cikk

Tűzifa van, vevő alig

Következő cikk

EU vészhelyzeti támogatása




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version