FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU vészhelyzeti támogatása

Az EU további 600 millió eurós uniós forrást injektál a polgári védelmi mechanizmusba annak érdekében, hogy növelje tűzoltási kapacitását.

Vészhelyzeti támogatást nyújt az Európai Unió Görögország és Albánia számára az országokat sújtó erdőtüzek miatt. A Görögországnak nyújtott támogatás légi és földi tűzoltási erőforrásokból is áll majd, amelyeket más európai országok biztosítanak az EU polgári védelmi mechanizmusa keretében.

Az Európai Bizottság szóvivője, Újvári Balázs azt mondta, a görögországi Attika régiónak a bizottság tűzoltó felszerelést biztosít Olaszországból, egy helikoptert Franciaországból és egy másik helikoptert Szerbiából.

Azokon a tűzoltókon felül, akik már a szezon eleje óta Görögországban vannak, további szárazföldi erőket is küldünk öt európai országból, Csehországból, Franciaországból, Olaszországból, Szerbiából és Romániából – mondta Újvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője.

Albánia többcélú katonai repülőgépet kap Romániától, amely akár hat tonna vizet is szállíthat. A két ország azután aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, hogy több tüzet is megfékeztek, amelyek Athén északi elővárosait és Albánia déli régióját pusztítják.

Az EU bejelentette, hogy további 600 millió eurós uniós forrást injektál a mechanizmusba annak érdekében, hogy növelje légi tűzoltási kapacitását, válaszul a nyári erdőtüzek Európa-szerte növekvő számára és mértékére.


A Bosznia Szerb Köztársaság és Albánia is segítséget kér az oltáshoz.

Bosznia-Hercegovinában elérte a Sutjeska Nemzeti Parkot a bozóttűz. A Bosznia Szerb Köztársaság területén, körülbelül 150 hektáron égnek erdők, legelők. A helyi polgári védelem segítséget kért a bosznia-hercegovinai hadseregtől, mert egyedül nem boldogul a tűzoltással. Sok száz éves fenyőerdők éghetnek le, ha nem sikerül időben megfékezniük a tüzet.

Az egyik tűzoltóparancsnok, Nijaz Imamovic azt magyarázta, hogy rendkívül veszélyes a helyzet, mert ahogy az égő fák kidőlnek, egyrészt kőomlást okoznak, másrészt újabb helyen gyújtják fel az avart. Ez a vidék tele van szorosokkal és meredek hegyoldalakkal, nagyon nehéz oltani – tette hozzá.

Albániában is hetek óta ég az erdő, legalább 11 helyen gyulladt ki a száraz aljnövényzet a nehezen megközelíthető hegyvidéken. Tiranától mintegy 250 kilométerre délre és az Észak-Macedóniával határos vidéken is legalább egy hete küzdenek a lángokkal az albán tűzoltók, akik nemzetközi segítséget kaptak, mert a balkáni állam tűzoltósága sem állományát, sem felszereltségét tekintve nem tud megbirkózni ekkora feladattal.

forrás: EuroNews / EuroNews 08-13

Előző cikk

Kórházi fűtés faaprítékkal

Következő cikk

EUDR - CEI-Bois / EOS aggályok




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version