FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

NUMBIRD – házszámodú Krakkóból

A Numbird csapatának küldetése, hogy a lehető legtöbb helyen a lakóházak házszámát apró madarak fészkelőhelyévé tegye.

A Numbird a „Közös házunk” kifinomult változata, egy lengyel apa-fia páros Miko łaj Nicer (Nicer Design) és Pawe ł Frej (Hibrands) koncepciója, amely 2021-ben elnyerte a Red Dot Concept Award-ot.

A Numbird gyakorlatilag egy olyan fészkelődoboz, amely meghívja a kis madarakat, hogy megpihenjenek és maradjanak benne, miközben az utca címének jelöléseként is funkcionál, mivel számjegyeket formáznak.

Középen van egy kis lyuk, amely a madarak számára ki/bejáróként funkciónál, a mögötte lévő üreg pedig a fészkelőhelyéül szolgál. Tehát csak apró madarak férnek el benne, bár a nagyobb madarak a számokon is meg tudnak ülni, ha akarnak.

A madárodúkat könnyű összeszerelni, így ez lehet egy csoportos tevékenység a családban, vagy lehet egy közösségi projekt is, hogy megmutassa, hogy az emberek és a madarak együtt tudnak élni még egy erősen urbanizált területen is.

A fészkelődoboz vízálló rétegelt lemezből készült, természetes olajjal impregnált alkatrészekből. Ezek a számjegyeket formáló fészkelődobozok nem tudják visszahozni ezeknek a madaraknak az eredeti otthonát, vagy elérni, hogy azok kevésbé féljenek az emberekkel való közelségtől, de ez egy lépés afelé, hogy az emberek és a városi tereinkben élő madárfajok “békésen együtt éljenek”.

A dobozok egységára 299 PLN (~27 000 forint).

szerk/ford: Tóth János, forrás: Numbird

Előző cikk

Összefogás a lakások megújításáért

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 242., 2024/32.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések