FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából faragott Beatles

Daniel Bennan az angol Beatles rockegyüttes és az automaták művészete iránti szeretetét kihasználva fából faragta ki a kvartettet, és egy sor pengető és doboló figurát készített.

A teljesen automatizált és rejtett fogaskerekek által mechanikusan hajtott, bonyolultan kézzel faragott kinetikus szobrok mindegyike zenei megfelelőjének jellegzetes hasonmását örökíti meg. John Lennon híres kerek szemüvegétől kezdve Ringo Starr ikonikus “mop top” frizurájáig Bennan élethű, mégis szemléletes szobrait a szeszélyesség játékos érzete hatja át. 

A fadoboz alatt rejtőző fogaskerekek finom és összetett mechanikus rendszere kavarog és tekereg, hogy mozgásba hozza a figurákat. Az emelvény tetején a liverpooli Abbey Roadon való ikonikus sétájukat és az 1964-es Ed Sullivan Show-ban való élő fellépésüket megismételve a (fából készült) Beatles ritmikusan kopogtatja a lábát, pengetik a hangszerüket, és éneklik a dalaikat, tökéletes szinkronban egymással.

A mechanikus figurák az Abbey Roadon sétálgatnak

A populáris kultúra által inspirált Daniel Bennan az automata hagyományos mesterségét kutatja, hogy fából és bronzból figuratív kinetikus szobrokat hozzon létre. A tervező nemcsak a Beatles, hanem a zenei legenda, Jimi Hendrix előtt is tisztelegve, teljesen automatizált mozgó szobrok formájában hozza létre ezeket a neves figurákat. 

A finom és játékos alkotások egyszerre realisztikus és szemléltető jellegzetességekkel ragadják meg emberi társaik tulajdonságait. Mechanikus motorrendszer által működtetett ritmikus mozgásuk hipnotikus megjelenítésükkel és részleteikkel lekötik a közönség figyelmét.


Tom Haney mozgó figurái

A fenti filmecskék nézése közben “dobta” elénk a népszerű videómegosztó az alábbi, hasonló ‘AUTOMATON’-t

Kézzel készített figurális, kinetikus szobor – más néven automaton.
Több mint 250 órányi munka az elejétől a végéig. Kézzel faragott testek; polimer agyagból faragott fejek; karcolással épített mechanizmusok; kézzel készített ruhák. A mozgást 8 forgókar és kar irányítja. Egy 4,8 fordulat/perc sebességű szinkronmotor hajtja.

szerk/ford: Tóth János, forrás: DesginBoom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fajgazdag erdőssztyepp-foltok

Következő cikk

GDA2023 - ADA 3 díjat nyert



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések