FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Őszi kaland a Pilisi Parkerdőben

fotók: Pilisi Parkerdő, Lampert Zsolt

Idén sem maradnak el a Pilisi Parkerdő szarvasbőgés túrái: új helyszínekkel és elektromos buszos programokkal bővül a kínálat.
Elindult a jelentkezés a Pilisi Parkerdő által szervezett népszerű szarvasbőgés túrákra, az érdeklődők hat különböző helyszínen csodálhatják meg az őszi természet legizgalmasabb történését. Az újítások jegyében idén már elektromos buszos túrákat is szerveznek, hogy a fizikai akadályok senkit se korlátozzanak abban, hogy élvezhesse a természet varázsát.

Az őszi szarvasbőgés az erdők egyik legkülönlegesebb természeti jelensége, amely során a gímszarvas bikák hangos bőgéssel hívják ki egymást a szarvastehenekért folytatott versenyre. Ez az időszak az egyik legalkalmasabb arra, hogy a természetkedvelők testközelből figyeljék meg az állatok lenyűgöző viselkedését és részesüljenek abban a páratlan élményben, amit a bőgő szarvasok hangja nyújt az éjszakai erdőben. A Pilisi Parkerdő által szervezett túrák remek lehetőséget kínálnak arra, hogy szakértő vezetők segítségével fedezzék fel az erdő titkait és hallgassák meg a bőgő szarvasok hívó hangját.

Budapest, Vadaskert: A főváros közelében, a Budai-hegységben található Vadaskert, ideális helyszín azoknak, akik szeretnének kiszabadulni a városi környezetből, mégis közel maradnának Budapesthez. A túrán résztvevők a Vadaskert területén barangolva figyelhetik meg a szarvasbőgés lenyűgöző jelenségét.

Gödöllő: A Gödöllői-dombság mesés környezetében vezetett túrák, különleges élményt kínálnak a természet szerelmeseinek. A túra során a résztvevők nemcsak a szarvasbőgést, hanem a táj gazdag élővilágát is felfedezhetik.

Visegrád: Visegrád térsége híres természeti szépségéről és történelmi jelentőségéről. A szarvasbőgés túrák ezen a területen a természeti értékek mellett, kulturális élményekkel is gazdagítják az érdeklődőket.

Pilismarót: A Pilismaróti erdőben vezetett túra egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természet csendjében, távol a város zajától, élvezhessék az erdő őszi „orgonaversenyét”, a szarvasbőgést.

Valkó: A Valkói-erdő különleges hangulatával és gazdag vadvilágával biztosan emlékezetessé teszi az éjszakai vezetett túrát. A résztvevők, a vadon mélyére hatolva tapasztalhatják meg a természet nyugalmát és a bőgő szarvasok hangját.

Szentendre: Szentendre és környéke pezsgő művészeti életével és gyönyörű Duna-partjával páratlan élményt biztosít, de ezek mellett természeti értékei is kiemelkedőek. A szarvasbőgés túra itt egy különleges kirándulást jelent, amely során a résztvevők a festői tájakon keresztül hallgathatják meg a szarvasok énekét.

Az idei év újdonságaként, a Pilisi Parkerdő elektromos buszos szarvasbőgés túrákat is szervez két helyszínen, Pilisszentkereszten és Visegrádon. Ezek a túrák különösen azok számára ideálisak, akik kényelmesebben, mégis a természethez közel szeretnék megfigyelni a szarvasok bőgését. Az elektromos buszok csendesen közlekednek, így nem zavarják meg az erdő lakóit, és környezetbarát módon juttatják el a résztvevőket a legjobb megfigyelési helyekre. 

Az őszi időszakban a Budakeszi Vadaspark is készül éjszakai szakvezetésekkel, ahol a látogatók bepillanthatnak a Vadaspark záróra utáni életbe. Mivel az ott élő állatok közül többen éjszakai vadak, szinte garantált, hogy izgalmas történéseknek lehetnek szemtanúi, a szakvezető pedig rengeteg érdekes információval látja majd el a résztvevőket. A vadasparki szakvezetések szeptember 27., október 4., 11. és 18. péntek este valósulnak meg, a részvétel regisztráció köteles.

A szarvasbőgés túrákra a helyek korlátozottak, így a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. További információk és jelentkezés a Pilisi Parkerdő partner oldalán, a Sportoutdoor.hu oldalon érhető el. Ne hagyja ki ezt az egyedülálló természeti élményt!

Tájékoztató videónkat itt tekintheti meg.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Szombathelyi Erdészeti Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja

Következő cikk

Vienna Design Week 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések