FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hogyan előzhetjük meg a vadkárokat?

Ősszel a vadak fokozott aktivitása miatt megnő a vadkár kockázata, sok földtulajdonos és gazdálkodó aggódik a mezőgazdasági területek, erdők és háztáji ingatlanok biztonsága miatt. A nagyvad fajok, mint például a szarvasok és vaddisznók, jelentős károkat okozhatnak a növényzetben, kertekben és akár az infrastruktúrában is. De milyen megoldások állnak rendelkezésre a vadvédelemre?

A vadkár veszélye és megelőzésének fontossága

A vadkárok egyik legfőbb forrása a mezőgazdasági növények és erdős területek letaposása, megrágása vagy gyökereik kitépése. Ez különösen a szarvasbőgés és a vaddisznók vonulása idején jelent problémát. Az állatok élelmet keresve könnyen bejutnak a kerítéssel nem védett területekre, és komoly gazdasági veszteségeket okozhatnak a gazdáknak. Az ilyen károk elkerülése érdekében alapvető fontosságú a megfelelő kerítéstechnológia kiválasztása.

A mechanikus kerítés megoldásai

A mechanikus vadháló a legelterjedtebb módszer a vadkár megelőzésére. Kialakítása révén hatékony védelmet nyújt mind nagyobb testű, mind kisebb vadak ellen, legyen szó erdőkről, legelőkről, mezőgazdasági területekről vagy akár lakóingatlanokról. A csúszásmentes csomózású fonat, mely akár 20 év garanciával is elérhető, tartós és megbízható megoldást jelent hosszú távon.

Az ilyen típusú kerítés különösen ajánlott vadaskertekhez, farmokhoz, illetve autópályák mentén történő alkalmazásra. Fontos, hogy a megfelelő magasságú és szálkiosztású hálót válasszuk az adott terület sajátosságai alapján, mivel így minimalizálhatjuk a vadkárok esélyét. A szarvasok és vaddisznók esetében például a 155-244 cm magasságú kerítések hatékonyak.

Alternatív megoldások: villanypásztoros rendszerek

A villanypásztoros kerítések szintén elterjedtek a legeltetéses állattartásban, de vadvédelemre is hatékony megoldásként alkalmazhatók. Az ilyen rendszerek előnye, hogy könnyen telepíthetők és áttelepíthetők, azonban karbantartást és energiaellátást igényelnek. Napelemmel vagy hálózati árammal működtetve kiegészítő védelmet biztosíthatnak a mechanikus kerítések mellett.

A megfelelő megoldás kiválasztása Minden föld- és ingatlantulajdonosnak fontos, hogy az adott körülményekhez igazodó kerítésmegoldást válassza. A helyi vadállomány, a terület elhelyezkedése és a rendelkezésre álló költségkeret mind befolyásolja, hogy mechanikus vagy elektronikus kerítést érdemes alkalmazni. A VADEX Mezőföldi Zrt. szakértő csapata segít felmérni a körülményeket, és a legjobb megoldást kínálni a vadkárok minimalizálása érdekében.

Információ és kapcsolat:

Pereczes László ágazati igazgató, Telefon: + 36 30 939 9061, E-mail: pereczesl@vadex.hu
forrás: VADEX Zrt.

Előző cikk

ENSZ - Paktum a jövőért

Következő cikk

Digit Edu 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések