FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EP állásfoglalás a COP29-re

Hétfő este az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság elfogadta az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó COP29 konferenciára összeállított állásfoglalás-tervezetet.

Az 54 igen szavazattal, 23 nem ellenében és négy tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás-tervezet felszólítja az összes országot, hogy a COP29 konferencián állapodjanak meg egy 2025 utáni új közös célról az éghajlatváltozás finanszírozására vonatkozóan. Ennek a célnak szociálisan igazságosnak kell lennie, összhangban kell lennie a „szennyező fizet” elvvel, és különböző állami, magán- és innovatív finanszírozási forrásokra kell épülnie – vélik a képviselők. Megismétlik a Parlament kérését egy kiszámítható uniós finanszírozási mechanizmusra, amely megfelelő támogatást nyújt az EU éghajlat-politikai finanszírozási kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.

A fosszilis tüzelőanyagok és a kapcsolódó támogatások megszüntetése.

A képviselők azt szeretnék, hogy a COP29 konferencián „egyértelmű jelzést” adjanak a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásra vonatkozó COP28-as kötelezettségvállalás nyomon követéseként. A szöveg hangsúlyozza, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása szükséges és technológiailag megvalósítható. A képviselők arra ösztönzik az országokat, hogy a lehető leghamarabb szüntessék meg a fosszilis tüzelőanyagok közvetlen és közvetett támogatását, és ezeket a forrásokat csoportosítsák át az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

Világszerte fogadjanak el szén-dioxid-árképzési mechanizmusokat

A képviselők sajnálják, hogy a szén-dioxid-árképzési megoldások a globális kibocsátásoknak csak 24%-át fedezik le, ami túl alacsony a Párizsi Megállapodásban foglalt célok eléréséhez. Felszólítják a Bizottságot, hogy az uniós kezdeményezések, például a kibocsátáskereskedelmi rendszer és a szén-dioxid határkiigazítási mechanizmus példáját követve ösztönözze és támogassa a többi országot a szén-dioxid-árképzési mechanizmusok bevezetésében vagy javításában.

Az állásfoglalás megismétli, hogy fokozott globális erőfeszítésekre van szükség a víz-, vegyi és műanyagszennyezés elleni küzdelem, valamint a metánkibocsátás, illetve a nemzetközi hajózásból, légi közlekedésből és mezőgazdaságból származó kibocsátások csökkentése érdekében.

Következő lépések

Az állásfoglalásról az Európai Parlament november 13-14-i plenáris ülésén dönt.

Háttér:

A COP29 konferenciára 2024. november 11-22. között kerül sor Bakuban (Azerbajdzsán). A Parlament küldöttsége november 18. és 22. között vesz részt a COP29 konferencián.

A COP29 célja, hogy új közös célt határozzon meg a globális éghajlat-változási fellépés pénzügyi támogatására, miközben az országok a Párizsi Megállapodás keretében új éghajlat-változási kötelezettségvállalásokat dolgoznak ki, amelyekről 2025 elején kell tájékoztatást adniuk.

forrás: EPpress

Előző cikk

Kisokos magánerdő tulajdonosoknak – 2.rész

Következő cikk

COP29 előkészületek




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version