FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Halálos erdőtűz Görögországban

Fotó: REUTERS/Vassilis Psomas

A lángokat az erős szél szította, amely a meleg tavasz és a forró nyár által szárazra szárított erdőkön keresztül fújt. Két ember meghalt az éjszaka folyamán egy nagy erdőtűzben, amely egy dél-görögországi tengerparti üdülőhely közelében égett – közölték a hatóságok.

A tűzoltóság közölte, hogy mintegy 350 tűzoltónak nyolc vízszóró repülőgép segítségével hétfőn kora reggel nagyjából sikerült ellenőrzés alá vonni a lángokat a peloponnészoszi Xylokastro közelében.

A vasárnap kitört tűzvész után elővigyázatosságból fél tucat falut evakuáltak az éjszaka folyamán. A lángokat a meleg tavasz és a forró nyár által kiszárított erdőkben fújó nagyon erős szél szította fel.

A hatóságok szerint a két halottról feltételezhető, hogy helyi lakosok voltak, akiket vasárnap késő este eltűntnek nyilvánítottak. Senki más nem tűnt el.

Az Athéntól mintegy 150 kilométerre délnyugatra fekvő érintett területen nem érkezett azonnali jelentés leégett házakról.

Görögországnak újabb veszélyes erdőtüzekkel teli nyárral kellett szembenéznie

Görögországot, más dél-európai országokhoz hasonlóan, minden nyáron pusztító erdőtüzek sújtják. Az elmúlt hónapokban a hatóságoknak több mint 4500 erdőtűzzel kellett megbirkózniuk.

Augusztusban Athéntól északkeletre kórházakat és lakott külvárosokat kellett evakuálni, amikor a száraz fenyőerdőkben tomboló tűzvész pusztított.

Az országot többször is hőhullámok sújtották, június és július volt a valaha mért legmelegebb hónap Görögországban.

Ez azután következett be, hogy 2023 nyarán egy rekordhosszúságú, 16 napos hőhullám az EU eddigi legnagyobb erdőtüzét okozta, amely legalább 28 ember halálát okozta.

Futótűz közeledik Kallithea falu felé, 2024. szeptember 29. AP Photo
A Földközi-tenger gyorsan melegszik

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete és az Európai Unió klímaügynöksége, a Kopernikusz szerint Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik.

Ez Közép- és Délkelet-Európában, valamint a Földközi-tenger térségében érezteti a legnagyobb hatást – különösen Görögországot sújtja ez a folyamat.

A szigetvilág mozaikos összetétele különösen sebezhetővé teszi az erdőtüzek idején, a változatos mikroklíma, az egyedi ökoszisztémák és a logisztikai kihívások miatt.

A forró, száraz időjárással párosuló tengeri hőhullámok tovább súlyosbítják az ország szélsőséges időjárási gondjait, mivel hozzájárulnak a hevesebb és gyakoribb viharokhoz – mint például a 2023 szeptemberi Daniel vihar.

Idén új törvényeket vezettek be az erdőtüzek hatásainak megfékezésére. Ezek közé tartozik a biomassza erdőterületekről vagy azok közeléből történő eltávolításának kikényszerítése.

A szakértők egy sor technikai megoldást is vizsgálnak az erdőtüzek leküzdésére – többek között drónokat és hőmérséklet-érzékelőket.

szerk/ford. Tóth János, forrás: EuroNews 09-30

Előző cikk

Erdők és a felhőzet kapcsolata

Következő cikk

Erdők Hete indult Városerdőn



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések