FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók jövőjéért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2024 első negyedévében alakította ki Erdészeti Szakértői Hálózatát, melynek célja, hogy általános és személyre szabott tanácsadási szolgáltatás nyújtásával segítse a magánerdők helyzetének rendeződését, valamint az EU Közös Agrárpolitika erdészeti támogatásainak eredményes felhasználását. Az eddigi tapasztalatok szerint az Agrárkamara erdészeti szolgáltatásainak bővítésére az ágazat részéről valós igény mutatkozik.

Az Erdészeti Szakértői Hálózat a fenti törekvések érdekében 2024 őszén átfogó tájékoztatási és kommunikációs kampányt szervez, amelynek keretében Kisokos magánerdő tulajdonosoknak-Erdőről, erdőhasznosításról, erdőgazdálkodásról közérthetően” címmel szakmai cikksorozatot, továbbá „Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért” címmel országos tájékoztató rendezvénysorozatot indít.

Az említett cikksorozatnak, a kapcsolódó erdészeti szakmai anyagoknak, valamint az erdészeti ágazat hazai és nemzetközi aktuális információinak mostantól elsődlegesen az Agrárkamara portáljának új erdészeti aloldala (www.nak.hu/erdeszet) biztosít felületet.

A majd minden vármegyét érintő tájékoztató rendezvénysorozatot két témában, két célközönség részére szervezzük.

A működő erdőgazdálkodók – elsősorban magán erdőgazdálkodók –, valamint az erdőgazdálkodás során közreműködő erdészeti szakirányítók részére Erdőgazdálkodás és erdőtelepítés támogatási lehetőségei a KAP 2023-27-es időszakában címmel az elkövetkező időszakban igényelhető erdészeti állami támogatásokról tartunk tájékoztatást.

Az „Erdőgazdálkodás és erdőtelepítés támogatási lehetőségei a KAP 2023-27-es időszakában” tájékoztatók időpontjai és helyszínei itt érhetők el.

Egyúttal konzultációra is hívjuk őket a támogatási kérelemkezelés aktuális kihívásairól, valamint az e téren az érintettek és az Agrárkamara Falugazdász Hálózata és Erdészeti Szakértői Hálózata közötti együttműködési lehetőségekről.

A magánerdők – különösen a rendezetlen magánerdők – tulajdonosai részére pedig „Magán erdőgazdálkodás szerveződése, osztatlan közös tulajdon megszüntetése címmel a tulajdonukban álló erdők hasznosítási lehetőségeiről adunk tájékoztatást.

Magán erdőgazdálkodás szerveződése, osztatlan közös tulajdon megszüntetése” tájékoztatók időpontjai és helyszínei itt érhetők el.

Az ő esetükben ugyancsak fontos a párbeszéd kezdeményezése, hiszen bő három évtizeddel a ma már hozzávetőleg 850 ezer hektárnyi magánerdő privatizációját követően még mindig 31% a rendezetlen, azaz nem hasznosított magánerdők aránya. Ennek pedig nyilvánvalóan számos oka van, amelyről elsőkézből az erdőtulajdonosok tudnak számunkra hasznos információkkal szolgálni az érdekképviseleti feladataink eredményes ellátásához.

A rendezvények ingyenesek, azonban előzetes online regisztrációhoz kötöttek, melyre az alábbi linkeken van lehetőség:

REGISZTRÁCIÓ – Erdőgazdálkodás és erdőtelepítés támogatási lehetőségei a KAP 2023-27-es időszakában

REGISZTRÁCIÓ – Magán erdőgazdálkodás szerveződése, osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Az erdészeti támogatásokról szóló rendezvényen való részvételt az erdészeti szakirányítók továbbképzési rendszerének részeként is regisztráltatjuk.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a NAK Erdészeti Szakértői Hálózatának regionális erdészeti szakértőivel az alábbi elérhetőségeken személyesen is kapcsolatba léphet:

  • telefonon: 1/773-3360 (saját központi szám, helyi szakértő kapcsolása irányítószám megadását követően)
  • írásban:
  • személyesen: előre egyeztetett időpontban és helyszínen, jellemzően a NAK vármegyei igazgatóságain

Ha Ön erdőtulajdonos, erdőgazdálkodó vagy erdészeti vállalkozó, és bármely erdészeti kérdésben, de különösen a fent ismertetett témákban tájékoztatásra, tanácsadásra szorul, akkor forduljon bizalommal hozzánk.

Ugyanezeken az elérhetőségeken, de elsősorban írásban várjuk továbbá az ismertetett tájékoztatási kampányunkhoz kapcsolódó észrevételeit, javaslatait és felvetéseit is.

forrás: NAK/Erdészet

Előző cikk

Erdész szemmel túrasorozat 6.

Következő cikk

Fakitermelés a Sóstói-erdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…