FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítási Program – Heves

Ősszel folytatódott a településfásítási program. Az őszi ültetési időszakban 317 településre újabb 6000 fát ültetnek el az önkormányzatok. A programnak köszönhetően 56 ezerre növekedett az egészségesebb életteret biztosító fák száma.

Az országban, a több mint 2 millió hektárnyi erdő mellett jelentős értéket képvisel a városok és települések belterületeinek zöld felülete. A települési zöld felületek növelése fontos cél, hiszen ezáltal élhetőbb, klimatikusan stabilabb állapotú településeken élhet a vidék lakossága.

A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb szabású belterületi zöldítési programot az agrártárca 2019-ben indította, a 10 ezernél kevesebb lakosú településeken, melynek idén ősszel a negyedik üteme zajlik. Az országos programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a helyi állami erdészeti társaságok segítik az ültetést.

2024 őszén, a gazdálkodási területünkön lévő falvakban az EGERERDŐ Zrt. kollégái és egyben az Egyesület Egri Helyi Csoportjának tagjai, szakmai tanácsokkal látják el az ültető közösségeket, összesen 314 sorfa ültetésénél.”– mondta Ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese, a program helyi koordinátora.   

Mintegy 17 településen segítjük a faültetést, amiből eddig 7 településen sikerrel zárult a program, legutóbb Rózsaszentmártonon jártunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén vidékünkön – a tavaszi ültetési időszakkal együtt – összesen 31 településen nőtt a zöld vagyon.”  

A programnak hála, közterek, temetők, óvodák és iskolák udvarai újulnak meg, ahová idén főként a következő fafajokat választották a települések: hegyi juhar, közönséges nyír, keskenylevelű kőris, magas kőris, amerikai hárs, fehér eper, kislevelű hárs, gömb szivarfa, platán, puszta szil, nagylevelű hárs, ezüsthárs. Az ültetési csomagok (sorfa, támasztókarók, törzsvédő háló, talajtakaró mulcs) továbbra is a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-től érkeznek a településekre, akik az ültetéseket a szeptembertől novemberig tartó időszakban végzik.

forrás: EGERERDŐ Zrt.

Előző cikk

Helene hurrikán erdőpusztítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…