A zselici táj természeti értékei és az aszály hatásai / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei / Fácánhajtás és vadászkürtölés a Vackor Várban / Erdő Ernő bácsi meséi – A fácán / Vadvilág – Visszatekintés a melengető nyári időszakra / Gasztro percek – Buga Jakab pecsenyéje
A zselici táj természeti értékei és az aszály hatásai
A Zselic a Dunántúl déli részén terül el, Somogy és Baranya megye határán. Műsorainkban számtalan alkalommal jártunk már a helyszínen, különböző rendezvényeket, programokat bemutatva. Ezúttal a terület természeti adottságairól, valamint az elmúlt évek éghajlati változásainak következményéről ejtünk szót.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei
Az erdők már hosszú ideje érzik, de az emberek többsége leginkább csak hírből tudja, hogy az éghajlatunk változása felgyorsult. Az erdők állapota tükrözi legszembetűnőbben a klímaváltozás hatásait.
Fácánhajtás és vadászkürtölés a Vackor Várban
Műsorunk korábbi részében már ellátogattunk a kecskeméti Vackor Vár Erdei Iskolában tartott, I. Nemzetközi Vadászkürtös Találkozóra. Ezúttal a vadászkürtölés okán megszervezett fácánvadászatot mutatjuk be.
Erdő Ernő bácsi meséi – A fácán
Az egyik legszebb szabadon élő madarunk. A feje piros és zöld, a testén a tollak világosbarnák, csíkozottak, hosszú farka szinte úszik utána repülés közben. Ritkán röpül fel, inkább a földön gyalogolva csipegeti a magokat, rovarokat.
Vadvilág – Visszatekintés a melengető nyári időszakra
Közeledik az év vége, s ilyentájt, a télelő mind hamarabb beköszöntő estéin jóleső érzés kutakodni a 2022-es év felvételei, mára már lassan emlékké váló képei, snittjei között.
Gasztro percek – Buga Jakab pecsenyéje
A tisztított vöröshagymát a zsírjára olvasztott húsos szalonnán megpirítjuk. Rátesszük a felszeletelt gombát, valamint a felkockázott parasztkolbászt. Hozzáadjuk a csemegekukoricát, a csicseriborsót, ízesítjük sóval. Gazdagíthatjuk fokhagymával is. Öntünk hozzá fehérbort és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Végül rusztikusra vágott tv paprikát és paradicsomot adunk hozzá. Ezután kevés zsírban megsütjük a pecsenyehúst (ez lehet sertéstarja vagy comb). Mellette megpirítjuk a burgonyát, ugyanabban a serpenyőben. Jó étvágyat!
A teljes adás (26:00)
– A zselici táj természeti értékei és az aszály hatásai
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei
– Fácánhajtás és vadászkürtölés a Vackor Várban
– Erdő Ernő bácsi meséi – A fácán
– Vadvilág – Visszatekintés a melengető nyári időszakra
– Gasztro percek – Buga Jakab pecsenyéje
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM