FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az idős fák szárazságtűrőbbek

Az idős fák a fiatalabbaknál szárazságtűrőbbek, így pufferként szolgálnak az éghajlatváltozás ellen. Egy kutatásban végzett, öt kontinens több mint 20 000 fájának elemzése azt mutatta ki, hogy az idős fák jobban tűrik a szárazságot, mint a fiatalabb fák. Ezek a fák egyúttal jobban ellenállhatnak a hidegnek is, és a jövőbeli éghajlati szélsőségeknek.

A Michigani Egyetem erdőökológusa, Tsun Fung, a Globális Változás Biológiai Intézetének posztdoktori munkatársa szerint az eredmények rávilágítanak a világon megmaradt idős erdők megőrzésének fontosságára. Ezek a területek ugyanis a biológiai sokféleség fellegvárai, és hatalmas mennyiségű, a bolygót felmelegítő szenet kötöttek meg.

A bolygón az idős erdők száma csökken, miközben az előrejelzések szerint az aszály a jövőben gyakoribb és intenzívebb lesz

 – mondta Tsun Fung Au, a Nature Climate Change című folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban a tűlevelűeknél az életkorral összefüggő szárazságra adott válaszkülönbségek kisebbek voltak, mint a keményfáknál, valószínűleg azért, mert a tűlevelű fák általában szárazabb környezetben élnek, mondják a kutatók. A mostani tanulmány Tsun Fung Au doktori disszertációjának része volt, és a munkát azután is folytatta, hogy csatlakozott az U-M Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Iskolában működő Globális Változás Biológiai Intézetéhez.

Az új tanulmány egy olyan szintézis, amely öt kontinens különböző erdeiben élő több ezer fa nettó hatását mutatja be, ahelyett, hogy egyetlen erdőtípusra összpontosítana. Emellett az új tanulmány egyedülálló abban, hogy a szerzők szerint a felső területeken lévő fákra összpontosít, ami csökkenti a fák magasságának és méretének megfigyelésre tett zavaró hatásait.

A tanulmány szerzői az Indiana University, a Hong Kong Research Grants Council és a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvány támogatását is elnyerték. A kutatást részben a Lilly Endowment Inc. és az Indiana University Pervasive Technology Institute támogatásán keresztül jöhetett létre.

forrás: greendex a news.umich.edu írása alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erősödik a szúkárosítás veszélye

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 156., 2022/50.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések