FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

Két térség lakóit is otthonuk elhagyására szólították fel a görög hatóságok, miután a tűz elérte a lakóépületeket is.

A görög fővárostól 35 kilométerre északra, Varnavánál mintegy 500 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek vasárnap már elérték a lakóépületeket is. A tűzoltók munkáját 40 tűzoltóautó, 19 repülőgép és helikopter segítette. “A lángok több mint 25 méter magasra csapnak fel” – mondta a tűzoltóság egyik szóvivője.

Az OrangePress twitteren terjedő videóján jól látni, ahogy a fekete füstben egy helikopter próbál navigálni és eloltani a lángokat Varnavánál.

A polgári védelem szöveges üzenetben riasztotta a térség lakóit, hogy hagyják el otthonukat. Az erdőtüzek miatt sűrű füst lepte el Athén egyes negyedeit. A görög sajtó szerint többen füstmérgezést kaptak és kórházi kezelésre szorultak. Turisztikai létesítmények eddig nem kerültek veszélybe.

Az Athéntól nyugatra található Megaránál is öt tűzoltócsapat küzd a lángokkal. A polgári védelem a nap folyamán egy térképet is közzétett, amelyről leolvasható, hogy Athén körzetében és az ország más kiterjedt térségeiben is a legmagasabb fokú tűzveszély áll fenn.

Az idén nyáron már erdőtüzek százai törtek ki Görögország-szerte, ahol a meteorológiai feljegyzések kezdete óta legmelegebb júniusi és júliusi hőmérsékleteket mérték, és egyben a legmelegebb telet. Szakértők szerint a helyzetet a hosszú ideje tartó szárazság és a hőhullám teszi különösen veszélyessé.

forrás: HVG 08-11

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 242., 2024/32.

Következő cikk

Erdőtüzek - Albánia, Horvátország



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések