FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hatalmas erdőtüzek az USA több államában

Hatalmas füstfelhő száll fel a Remington-tűzből, amely Wyoming északi és Montana déli részén ég. (Inciweb)

A pár napja indult négy nagyobb erdőtűz már több mint 181 ezer hektárt emésztett fel Wyoming északi részén, illetve Montana déli részén. A tűzoltók lassan, de haladnak azzal a négy tűzesettel, amelyek együttesen Chicago területének háromszorosán pusztítottak.

A hatóságok hétfőn közölték, hogy a legénység nagyrészt megfékezte a kevesebb mint egy hete keletkezett hatalmas észak-wyomingi erdőtüzet.

A térségben azonban más tüzek, köztük két Campbell megyében és egy Sheridan megyében égő tűz tovább növekszik. Eközben egy ötödik nagy tűzvész a kontinentális választóvonal közelében továbbra is az állam északnyugati sarkában pusztít.

A négy észak-wyomingi erdőtűz együttesen 448 300 acre (=181 421 hektár; 1 acre = 0,40468564224 ha) területet emésztett fel Wyoming északi részén és Montana déli részén szerda óta – közölte az elfojtásukat felügyelő szövetségi csoport. Ez körülbelül háromszor akkora, mint Chicago.

A tüzek a következők:

  • House Draw Buffalo közelében, amely 175 000 acre területet égetett le, és 88%-ban megfékezték.
  • Flat Rock Gillette közelében, amely 52 600 acre területen égett le, és 35%-os tűzállósággal rendelkezik. A lángok vasárnap és hétfő között közel 11 000 hektárral nőttek.
  • Constitution Gillette közelében, ahol 24 600 acre terület égett le, és 28%-os a tűzállóság. A vasárnapi és a hétfői állapotfrissítés között majdnem megduplázódott a mérete.
  • Remington Sheridan megye északi részén és Montana déli részén, ahol 196 400 acre terület égett le, és nem sikerült megfékezni. A tűz nagy része a határ montanai oldalán égett.

A tüzekkel kapcsolatban nem jelentettek sérülteket.

Füst száll fel a Campbell megyében égő erdőtűzből. (Campbell megyei tűzoltóság)

A tűzoltók még gyűjtik az információkat a lángok által okozott károkról, de egyelőre nem érkezett jelentés megsemmisült házakról – mondta Ansgar Mitchell, az oltási erőfeszítéseket irányító Southwest Area Incident Management Team No. 5-ös számú incidenskezelő csoportjának sajtószóvivője. A House Draw Fire néhány melléképületet, kerítést és infrastruktúrát égetett le a környéken, mondta a Johnson County Fire szóvivője a WyoFile-nak a múlt héten.

Mégis figyelemre méltó a pusztítás viszonylagos hiánya, figyelembe véve a tüzek méretét és sebességét. A House Draw például csütörtökön robbanásszerűen megnőtt, és mérföldeken át húzódott északra a 90-es autópályán, majd délre, majdnem Kaycee-ig. A tüzet azóta jelentősen sikerült megfékezni, magyarázta Brandon Glenn, aki a délnyugati csapat műveleti tervezésében vesz részt, egy hétfő reggeli tájékoztatóban.

„Az elmúlt napokban nagyon jó munkát végeztek” – mondta.

Egy pilóta felderítést végez a Remington-tűzről. (Inciweb)

A tüzek miatt evakuálni kellett az embereket, de hétfő reggelig Sheridan, Johnson és Campbell megyékben nem volt érvényben ilyen utasítás – közölték a tűzoltók. Három montanai megyében 2-es szintű evakuálási utasítás van érvényben – amely szerint a lakosoknak készen kell állniuk arra, hogy egy pillanat alatt elhagyják az országot: Big Horn, Rosebud és Powder River.

Fish Creek tűz

Egy ötödik nagyobb erdőtűz, a Fish Creek Fire a Togwotee Pass közelében ég Wyoming északnyugati részén. Eddig 11 300 hektárnyi területet égetett el, és a 26/287-es amerikai országút ismételt lezárásához vezetett, amely a Jacksonba, a Yellowstone és a Grand Teton nemzeti parkokba utazó autósok fő útvonala. A tűz körülbelül negyedét sikerült megfékezni hétfő reggelre az Északi-sziklás-hegység 1-es számú komplex incidenskezelő csoportja által kiadott frissítés szerint.

A Brooks Lake, Pinnacle Drive és Breccia Drive területeken továbbra is 2-es szintű evakuálási felhívás van érvényben.

A Remington kivételével, amelynek okát egyelőre nem sikerült megállapítani, az összes tüzet villámcsapás okozta.

A nagy tüzek korántsem az egyetlenek, amelyek jelenleg égnek az államban. Csak Weston megyében 17 erdőtűzhöz vonultak ki a csapatok szerda és vasárnap között – jelentette a tűzvédelmi körzet.

A Togwotee Pass-tól délre fekvő Fish Creek tűz látványos füstoszlopot produkált, amint az a Forest Service által szombaton közzétett fényképen is látható (BTNF).
A kormányzó válaszol

Mivel Wyoming nagy része ég, Mark Gordon kormányzó azt mondta, hogy minden rendelkezésre álló állami tűzoltó erőforrást biztosít. A helyi és szövetségi csapatokkal együtt küzdenek a lángok ellen.

Hétfő reggelig több mint 1170 tűzoltó dolgozott az öt tűzben. Segítségükre van számos repülőgép, köztük légi tartálykocsik és helikopterek.

„Az ilyen méretű tüzek és az anyatermészet erői elleni küzdelem jelentős odaadást igényel a frontvonalban dolgozóktól. Köszönöm mindazoknak, akik harcolnak ezekkel a tüzekkel – mind az önkéntes, mind a főállású tűzoltóknak -, hogy megvédik a megélhetésünket, az otthonainkat és a tájat” – mondta a kormányzó a nyilatkozatában. „[First Lady] Jennie [Gordon] és én imáinkat küldjük minden érintettnek.”

A Buffalo melletti House Draw tűz elfojtásán dolgozó csapatok a kerítés mentén. (Kyle Jarvis/Johnson County Fire)

Gordon szerint több tényező is hozzájárul a nagy erdőtüzek sorozatához. A csapadékos 2023-as év rengeteg tüzelőanyagot hozott létre. Az átvonuló zivatarok villámai meggyújtják ezt a tüzelőanyagot, és az állam közismerten erős szelei hajtják a lángokat.

Gordon szerint Wyomingban idén a szokásos számú erdőtüzek fordulnak elő, de a szokásosnál nagyobb területet égetnek el. Péntek délutánig 522 erdőtűz égett le 327 ezer hektáron az államban – ez a terület nagyjából fele akkora, mint Rhode Island – idén eddig.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WyoFile

Előző cikk

Kerekezz erdészekkel!

Következő cikk

Erdész szemmel túrasorozat 5.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Tovább

Gyászhír – Altrichter Sándor [61]

Megrendülten értesítünk mindenkit, aki ismerte és szerette, hogy életének 61. esztendejében – méltósággal és hihetetlen szívóssággal viselt betegség…