FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Veszélyes erdőtűz Horvátországban

Turistákat és helyi lakosokat is evakuáltak Horvátországban a Split melletti Žrnovnicából, ahol a terjedő erdőtüzek miatt lakóházak gyulladtak ki kedden. A gyors reagálásnak köszönhetően egyetlen épület sem égett le és a kivezényelt 250 tűzoltó közül senki sem sérült meg.

A lángok a hétfő éjjeli villámlás után csaptak fel és egész kedden terjedtek a hegyvidékes Gornja Podstrana régióban. Az oltást nehezítette a sziklás terep és az erős szél. A munka nagy részét 2 Canadair típusú tűzoltórepülő végezte.

A tűz a domboldalról a tenger felé terjedt, a tűzoltók házról házra próbálták oltani a tüzet, miután a légi oltás éjszakára leállt.

A helyi tűzoltók munkáját az ország különböző pontjairól – például Zadarból, Šibenikből, és Zágrábból – érkezett kollégák segítik, valamint részt vesz az oltásban négy kanadai tűzoltó is.

Mario Mikas, a Spliti Városi Tűzoltóság parancsnoka éjjel azt mondta, sikerült lecsillapítani a tűz egyes részeit, és elterelni a házaktól. Az oltásban mintegy 150 tűzoltó vesz részt.

A helyi lakosokat, akiket nem evakuáltak, arra kérik, maradjanak otthon és gondoskodjanak a gyermekeikről.

A melegrekordok, és a nyomukban járó szárazság miatt idén nyáron szinte az összes balkáni országból jelentettek erdőtüzeket. Bulgáriában, Görögországban és Észak-Macedóniában heteken át égett a bozót.

Szakértők szerint a kormányok jobban tennék, ha minden tavasszal felkészülnének a természeti csapásokra, mert a globális felmelegedés miatt egyre több tűzvész fogja sújtani a Földközi-tenger térségét.

Augusztus 1. és 20. között az erdőtüzek több mint 7000 hektárnyi területet égettek fel.

71%-kal nőtt az erdőtüzek száma Horvátországban a tavalyi évhez képest – a Horvát Tűzoltó Szövetség tájékoztatása szerint. A tüzek idén több megyében, így Šibenik-Kninben, Split-Dalmáciában és Zarában is rendkívüli gondot okoztak.

Augusztusban Horvátországban eddig 681 szabadtéri tűzeset történt, volt olyan nap, amelyen 34 erdőtüzet regisztráltak – ezek a számok is lényegesen magasabbak a tavalyiaknál.

Augusztus 1. és 20. között az erdőtüzek több mint 7000 hektárnyi területet égettek fel, a tűzek oltásában több mint 2800 tűzoltó és 550 katona, 1000 tűzoltó jármű és 20 tűzoltó repülőgép vett részt.

A tüzek 90 százalékát emberek okozták.

forrás: EuroNews 08-29; EuroNews 08-29; EuroNews 08-28

Előző cikk

Erdei vasutak támogatása

Következő cikk

Miért ég Lappföld?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Tovább

Gyászhír – Altrichter Sándor [61]

Megrendülten értesítünk mindenkit, aki ismerte és szerette, hogy életének 61. esztendejében – méltósággal és hihetetlen szívóssággal viselt betegség…