FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Amerikai erdőket vesz a francia olajcég

A Wall Streeten virágzó piac az ellentételezés. Miután a fák a növekedésük során szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, hektármilliónyi eladó erdő várja a környezetromboló vállalatokat. A TotalEnergies célja az, hogy 2050-re a cég kibocsátási egyenlege nettó nulla legyen. A francia cég az Egyesült Államok 10 szövetségi államában vásárol erdőket.

A francia TotalEnergies a valaha volt legnagyobb szén-dioxid-kompenzációs vásárlást hajtja végre, amikor 100 millió dollárt költ amerikai erdők megőrzésére. 

 Total Energies erdők
Nagy üzlet az erdők értékesítése bűnbánó nagyvállalatoknak / Fotó: AFP

TotalEnergies az Egyesült Államok 10 szövetségi államában vásárol erdőket. Az a koncepció, hogy az állva maradt fák a növekedésük során szén-dioxidot vonnak ki a légkörből. 

Az olajvállalat közölte, hogy kompenzációkat halmoz fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellentételezésére. Mert 2030-ig nem tudja elérni a kibocsátás előírt mérséklését. Tavaly év végéig 725 millió dollárt különített el a világ természetes szénelnyelőinek megőrzéséből vagy helyreállításából származó ellentételezésekre, beleértve a vizes élőhelyeket és az erdőket is.

2030-ban elkezdjük kompenzálni a maradék kibocsátásunkat, s az a célunk, hogy 2050-re a TotalEnergies kibocsátási egyenlege nettó nulla legyen – mondta Adrien Henry, a természetalapú megoldásokért felelős alelnök. 

Eladói oldalon az Aurora Sustainable Lands áll, melyet két évvel ezelőtt hoztak létre, hogy végrehajtsa a Wall Street eddigi legnagyobb befektetését az ellentételezésekre. A T. Rowe Price Group leányvállalata, az Oak Hill Advisors által vezetett befektetők 1,8 milliárd dollárért vásároltak közel 1,7 millió acre (= kb 688 ezer hektár) keményfa erdőt, 17 államban. 

Tavaly az Aurora több mint 100 millió dollár értékben adott el ellentételezést különböző vásárlóknak. Idén újabb csomagot értékesítenek. Ügyfeleik között találjuk a TotalEnergies mellett a Microsoftot is. 

A legtöbb önkéntes erdőkompenzáció árát magánúton tárgyalják, ezért nem ismert az árazás. Mindenesetre, az amerikai származékos piacokat felügyelő Commodity Futures Trading Commission tavaly azt mondta, hogy prioritássá teszi a szén-dioxid-kompenzáció szabályozását.

A Biden-adminisztráció pedig idén májusban adott iránymutatásokat, melyek célja az önkéntes szén-dioxid-piacokba vetett bizalom megerősítése. Míg az amerikai tőzsdefelügyelet a 2026-os pénzügyi évtől kötelezi a tőzsdecégeket a kibocsátások közzétételére. 

forrás: vg.hu 08-31

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 245., 2024/35.

Következő cikk

Megszűnik a garantált bérminimum



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…