FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CO2-kibocsátási egységek piaca

A tanúsított szén-dioxid-kibocsátási egységek növekvő piacának átlátható struktúrára, gyakorlatorientált európai szintű szabályozásra és bürokráciamentes, könnyebb hozzáférésre van szüksége, többek között a kisebb vállalkozások számára is.

Ezek a ClimatePal Services GmbH által az AGDW – Die Waldeigentümer und Familienbetriebe Land & Forst megbízásából készített tanulmány eredményei. Tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi politikai célok elérése érdekében egyre nagyobb nyomás nehezedik az erdők éghajlatváltozással szembeni ellenállóbbá tételére, valamint az átalakításukba való beruházásra, a tanulmány hangsúlyozza a szén-dioxid-kibocsátási egységek hozzájárulását az erdők éghajlatvédelmi szolgáltatásainak finanszírozásához és díjazásához. A modellek elfogadottságának növelése érdekében a szerzők az ajánlatok objektív összehasonlíthatósága mellett érvelnek, és összehangolt uniós iránymutatásokat és gyakorlati koncepciókat javasolnak.

„Az erdők által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások központi szerepet játszanak környezeti és társadalmi céljaink elérésében. A tanúsított szén-dioxid-kibocsátási egységekkel való önkéntes kereskedelem olyan piaci alapú éghajlatvédelmi eszköz lehet, amely jutalmazza az erdőtulajdonosokat a CO2-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítéseikért” – mondja Dr. Norbert Schmitz, a ClimatePal Services munkatársa.

A CO2-eltávolítási tevékenységek szabályozott tanúsítására irányuló, folyamatban lévő uniós jogalkotási folyamatot illetően hozzáteszi: „A tanúsítás bonyolult folyamatai és követelményei, valamint a gyenge árjelzések megnehezítették, sőt lehetetlenné tették a németországi erdőtulajdonosok számára a piacra lépést. A piacra lépést, különösen a kisebb magánerdők tulajdonosai számára, a jövőben meg kell könnyíteni és támogatni kell. Nagyobb átláthatóságra van szükség az elfogadottság növelése érdekében. Az uniós szintű tervezési folyamatot az erdőtulajdonosokkal szorosan egyeztetve kell elvégezni a gyakorlati megvalósíthatóság érdekében.”

a kép illusztráció

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum

Előző cikk

ÉPÍTŐ Expo Cegléd

Következő cikk

Erdőmánia // PODCAST 7. rész



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések