FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Aszálystressz – mekkora a baj?

ATV illusztráció

A kánikula hatása már a vadon élő növényeken is nyomot hagy. Sokfelé az országban már olyan képet mutatnak az erdők, mintha október közepe-vége lenne. A Mecsek déli oldala már nagy területeken besárgult, bebarnult. A szakemberek szerint a növényekben ilyenkor egyfajta aszálystressz megy végbe.

A Mecsek déli oldalán a fák levelei október végéhez hasonló színekben pompáznak és sorra hullanak le. A fotoszintézis már leállt, a szárazság miatt a fák már nem tudnak a vízhez jutni. 

Salamonné Albert Éva, a PTE TTK Biológiai Intézet docense az ATV Híradó stábjának elmondta: Mire eljutunk oda, hogy már a talajból sem lesz felvehető víz, akkor tulajdonképpen a levelek is feleslegessé válnak, hiszen nem tudnak vizet leadni, az egyik legfontosabb feladatukat nem tudják ellátni, így tápanyagot sem tudnak felvenni, és tulajdonképpen a növény igyekszik tőle megszabadulni, mert már egy felesleges szerv. 

Az erdészek azt mondták, hogy a helyzet megoldása lehet, ha azonos fafajokat keresnek a magyarnál melegebb országokból. 

Megkeressük ezt egy – tőlünk délebbre már külföld van – olyan területen is, ahol a középhőmérséklet már eleve egy-másfél fokkal magasabb. Az azt jelenti, hogy ezeknek a fafajoknak van egy olyan genetikai gazdagsága, amit ki kell használnunk, mert léteznek olyan egyedek belőle, amik bírják ezt a szárazságot 

– fogalmazott Varga Tamás, a Mecsekerdő Zrt. erdőművelési természetvédelmi osztályvezetője.  

A vadgesztenyefák is az ősz közepi állapotot mutatják Nagykanizsa központjában. Szabó Eszter, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke azt mondta ezzel kapcsolatban , hogy a  lombhullató fák már ledobták a levelüket, illetve elkezdtek színt váltani és lehullani, ennek mind az az oka, hogy sokkal melegebb van, és nagyon kevés a csapadék.  

A vadon élő fák mellett a gyümölcskertészetek is bajban vannak. A zalai Becsehely egyike a szerencsés helyeknek, ahol két hatalmas zivatar volt augusztusban így a talajban még van víz. Harcz Endre kertész azt mondta: 

Nálunk jelen pillanatban súlyos szárazság nincs. Viszont az Alföldön, az ország kétharmadán nagyon komoly szárazság van, hónapok óta van, ahol nem esett és a talaj felső rétege csontszáraz. Ez megviseli a kultúrákat, az ültetvényeket, a szántóföldi kultúrákat, van, ahol teljesen tönkrement a termés.  

A természetvédők azt mondták, hogy arra már nagyon régen volt példa, hogy még a szárazságtűrő növények is száradnak az aszály miatt.

forrás: ATV

Előző cikk

Emlékhely avatás Sopronban

Következő cikk

Biomasszakazán-gyártó bázis



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések