FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR halasztást kér 70 szakmai szervezet

Ausztria és Németország több mint 70 szakmai szervezete közös levelet küldött az Európai Parlament képviselőinek. Az aláíró szervezetek elkötelezettek a globális erdőirtás megállításának alapvető célja mellett. Az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet (EUDR) azonban messze túlmutat ezen a célon. Az aláírók szerint az a döntés, hogy a rendeletet az EU-n belül mindenféle kiigazítás nélkül, általánosan alkalmazzák, felesleges bürokráciát teremt egy olyan probléma megoldása érdekében, amely Németországban és Ausztriában nem létezik.

Németországban és Ausztriában az elmúlt évtizedekben nőtt az erdőterület – az EUDR értelmében vett erdőirtás, azaz az illegális átalakítás mezőgazdasági területté nem történik.

Az uniós választási eredmények és a politikusok deklarált célja, a bürokráciacsökkentés hátterében ezért teljesen érthetetlen, hogy az EU Bizottsága a teljesen elégtelen adminisztratív és technikai előkészítés ellenére a rendeletet ilyen mértékben akarja végrehajtani, és 2025-től kötelezően alkalmazni kell. A világ egyes országaiban még mindig nem készültek nemzetközi kockázatértékelések az erdőirtásra vonatkozóan; a vállalatok számára egyre kisebb a lehetőség, hogy alkalmazkodjanak ellátási láncaikhoz.

A Bizottság hónapok óta megválaszolatlanul hagyott számos, a végrehajtás szempontjából kulcsfontosságú kérdést. A jelenlegi helyzet már most is jelentős pénzügyi terhet és folyamatos bizonytalanságot eredményezett az érintett értékláncokban számos ágazatban – és mindez az amúgy is nehéz általános gazdasági helyzet mellett.

A vállalatok még mindig nem tisztázott, hogy 2025-től hogyan tudják majd jogbiztonsággal forgalmazni termékeiket. Az értéklánc nagy része számára fennáll a vámkezeléssel kapcsolatos problémák, a piacról való kizárás vagy akár a fizetésképtelenség, és ennek következtében az ellátási szűk keresztmetszetek és a fogyasztók számára magasabb árak veszélye. Ezt mindenáron el kell kerülni.

Az elmúlt hónapokban a német mezőgazdasági miniszterek konferenciája, a német szövetségi tanács, valamint Németország, Ausztria és számos más EU-tagállam mezőgazdasági miniszterei többször felhívták a figyelmet a túl rövid végrehajtási határidőre, valamint az aránytalan és szükségtelen bizonyítási teherre, és a végrehajtási határidő elhalasztását, valamint az elkerülhető további bürokrácia csökkentését sürgetik.

Az alulírott szervezetek ezért arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy lobbizzanak az EU Bizottságánál az EUDR végrehajtási időszakának legalább két évvel történő meghosszabbítása érdekében.

(A következő szervezetek támogatják ezt a levelet. Ezen szövetségek összesen 110 000 vállalatot és több mint 2 millió erdőtulajdonost képviselnek az erdészeti és faipari ágazatból, 382 000 mezőgazdasági vállalkozást és 125 000 nagy- és külkereskedelmi vállalatot Németországban és Ausztriában.)

szerk/ford: Tóth János, forrás: Holzindustrie.AT

Előző cikk

Budapest Design Week

Következő cikk

Európai Bizottság az EUDR-ről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések