FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Irány a körforgásos gazdaság

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Purger Tamás)

Magyarország uniós tanácsi elnöksége idején mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió a lehető legjobban felkészüljön a környezeti kihívásokra, legyen az aszály, árvízveszély, vagy annak gazdasági, illetve társadalmi következményei – jelentette ki Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben.

Raisz Anikó, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) a magyar uniós tanácsi elnökség prioritásairól tartott meghallgatáson kiemelte: az árvízveszély kapcsán az egész Európai Unió kihívásokkal néz szembe, az árvízi védekezés Magyarországon sikeresen zajlik.

„Sikerességünk azon fog múlni, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni az új helyzethez szakértők bevonásával és szakemberek munkájának figyelembe vételével” – fogalmazott.

Közölte továbbá, az Európai Unió Tanácsának féléves magyar elnökségének kiemelt prioritása az EU versenyképességének növelése, amelybe a környezetvédelmi program is beletartozik.

Kiemelte: Magyarország mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind szociális szempontból nagyon nehéz időszakban vette át az unió soros elnökségét 2024 második felében.

Az orosz-ukrán háború, az illegális migráció, a belső ellátási láncok érzékenysége, a természeti katasztrófák, a klímaváltozás hatásai, illetve a demográfiai trendek hatásai jelentette nehézségek közepette az Európai Unió és tagállamainak versenyképességét meg kell tartani – húzta alá. Az államtitkár kijelentette: az új uniós intézményi ciklus során a versenyképességet kell minden politika vezérelvévé tenni.

Közölte, a magyar tanácsi elnökség célul tűzte ki egy körforgásos, zöld, klímaszempontból semleges gazdaság megvalósításának előmozdítását úgy, hogy közben az Európai Unió ne veszítse el versenyképességét.

A magyar tanácsi elnökség támogatja a modern technológiákba való beruházásokat, meg kívánja valósítani az egységes digitális piacot a biodiverzitás védelme és a klímaváltozás elleni harc szempontjainak figyelembevétele mellett – mondta.

A magyar elnökség új klímaváltozási és környezetvédelmi célokat is meg kíván fogalmazni a következő öt évre – mondta. Fontosnak tartja továbbá az egészség védelmét, odafigyelve a betegségmegelőzésre, főként a gyermekek és az idősek körében, valamint a mindenki számára elérhető tiszta folyóvíz biztosítását – mondta.

A magyar uniós elnökség meg kívánja erősíteni továbbá az Európai Unió globális vezető szerepét a klímaváltozás terén globális megoldások megvalósításának előmozdításával, az unió ugyanis – mint figyelmeztetett – egyedül nem fog tudni megfelelő változásokat elérni.

Szavai szerint az elnökségi félév során kiemelt szerepet kap a műanyagok elleni harc, valamint a körforgásos gazdaságra való áttérés, ugyanis – mint kiemelte – ezen keresztül lehet megvalósítani a klímasemlegességet, illetve a biodiverzitás csökkenésének problémájával szemben is fel lehet venni a harcot.

Mindent meg fogunk tenni, hogy a magas minőségű hulladékkezelést beépítsük a versenyképességi programunkba innovatív megoldásokon keresztül” – fogalmazott Raisz Anikó, majd hozzátette: a zöld átmenet nem szabad, hogy az európai vállalkozások versenyképességét kockáztassa. „Reméljük, hogy nagyratörő, ugyanakkor valósághoz igazodó megállapodásra jutunk” – mondta.

forrás: hirado.hu

Előző cikk

AGRIFISH - agrárminiszterek tanácsa

Következő cikk

Ültess Fát az Utódainak!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések