FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR – mégsem lesz halasztás?

EUDR – az Európai Bizottság kitart amellett, hogy nem tervezi az erdőirtásmentes termékekről szóló rendelet késleltetését. A kereskedelmi partnerek és a konzervatív törvényhozók növekvő ellenérzései közepette az Európai Bizottság fenntartja, hogy dolgozik az új jogszabály végrehajtásán, amely januártól megtiltja a tengerentúli erdőirtással összefüggésbe hozható termékek behozatalát.

A kormányok, a kereskedelmi partnerek és a konzervatív európai parlamenti képviselők növekvő nyomása ellenére az Európai Bizottság ma hangsúlyozta, hogy továbbra is az olyan áruk behozatalának jövő évi tilalmának előkészítésére összpontosít, amelyek az EU-n kívüli erdők pusztulásához köthetők.

Az elmúlt hónapokban többször is felszólítottak az erdőirtásról szóló uniós rendelet végrehajtásának elhalasztására, amely az ellenzők szerint túl nagy szabályozási terhet ró a megcélzott termékek – többek között a kávé, a kakaó, a marhahús, a szója és a pálmaolaj – szállítóira, és amely a cégek üzleti tevékenységét ellehetetlenítheti, valamint hiányt és áremelkedést okozhat az uniós országokban.

„A Bizottság továbbra is nagyon intenzíven dolgozik a jogszabály hatálybalépésének előkészítésén” – mondta Adalbert Jantz szóvivő Brüsszelben újságíróknak. „Különösen sokat tárgyalunk harmadik országbeli partnereinkkel”.

Több ilyen harmadik ország – nevezetesen az Egyesült Államok és újabban Brazília – azonban a végrehajtás elhalasztására szólította fel az uniós végrehajtó hatalmat. Olaf Scholz német kancellár szeptember 13-án azt mondta, hogy lobbizott Ursula von der Leyen bizottsági elnöknél, hogy halassza el a jogszabály alkalmazását.

Eközben a jobbközép Európai Néppárt (EPP) – von der Leyen politikai otthona – keményen szorgalmazta a halasztást, Ausztria pedig az év elején azt állította, hogy a javaslat elhalasztását az EU Tanácsában 20 tagállam is támogatja.

Az ügy a múlt héten csúcsosodott ki, amikor a parlamenti mezőgazdasági bizottság néppárti elnöke állítólag azt állította, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől biztosítékot kapott arra vonatkozóan, hogy a halasztásra irányuló javaslat a küszöbön áll.

A Bizottság szóvivője elkerülte annak megerősítését, hogy fontolgatják-e a halasztást, és csak annyit mondott, hogy az uniós végrehajtó testület „nyilvánvalóan… eddig nem tett javaslatot az erdőirtásról szóló rendelet módosítására”.

Peter Liese (Németország/EPP) európai parlamenti képviselő, a képviselőcsoport környezetvédelmi koordinátora ma az Euronewsnak azt nyilatkozta, hogy a halasztásra „égető szükség van”, hogy az EU-nak és kereskedelmi partnereinek legyen ideje felkészülni az új jogszabályra, amelyet tavaly néppárti kollégái többsége támogatott – köztük Cristophe Hansen mezőgazdasági biztosjelölt, aki átvezette azt a parlamenten.

„Még azok sem tudják végrehajtani, akiknek szövetségesnek kellene lenniük, például az új brazil kormány, amely meg akarja változtatni Bolsonaro politikáját” – mondta Liese.

A német törvényhozó elutasította azt a felvetést, hogy a nemrég elfogadott környezetvédelmi törvények elhalasztása vagy megváltoztatása – az EPP az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésére vonatkozó 2035-ös tilalmat is vissza akarja vonni – veszélyes jelzést küldhet, mivel az EU Green Deal a második von der Leyen-elnökség alatt a végrehajtási szakaszába lép.

„Ha csak átnyomunk mindent, amiben megállapodtunk, anélkül, hogy újragondolnánk, ha technikai problémák merülnek fel a végrehajtással kapcsolatban, az aláássa a Green Deal hitelességét” – mondta Liese. „Tehát jobb későn végrehajtani egy jó erdőirtási rendeletet, mint hamarosan egy szörnyűséget”.”

forrás: EURACTIV

FATÁJ kapcsolódó hírei: https://fataj.hu/?s=EUDR

Előző cikk

Innovációt segítő pályázat indult



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések