FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-25

Elbocsátások az IKEA-nál

Minden jel arra utal, hogy a válság az IKEA-t is elérte. A svéd tulajdonú lakberendezési áruházlánc ugyanis 5 ezer dolgozójától kénytelen megválni, Magyarországon is csökkentették egyes dolgozók munkaóráit.

 

Anders Dahlvig (Fotó:daylife.com)

 

Nagy bajban van az IKEA. A nemzetközi nagyvállalat szeptemberben távozó elnök-vezérigazgatója, Anders Dahlvig kedden egy svéd gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában kijelentette: világszerte 5 ezer fős elbocsátásra kényszerülnek.

Az ok természetesen a világgazdasági recesszió, ami - ezek szerint - az IKEA-t sem kíméli. A létszámleépítés ellenére a menedzsment azt várja, hogy az eladási adatok továbbra is növekedjenek: az augusztus 31-én záruló üzleti évben világszerte összesen 21,5 milliárd euró, azaz több mint 6 ezer milliárd forintos bevételre számítanak.

 

Dahlvig szerint a működési költségeket a keresleti igényekhez kell igazítani, ezért szükséges a létszámcsökkentés. "Márpedig a kereslet gyengébb, mint azt korábban gondoltuk" - tette hozzá a vezérigazgató.

 

Kimondottan rossz a helyzet a korábban rendkívüli mértékben bővülő kínai piacon, ahol mostanság gyakorlatilag egyáltalán nem tapasztalható növekedés. A visszaesés keményen érinti az ingatlanszektort és a lakásépítéseket, a lakberendezési piac visszaesése ennek egyenes következménye.

 

Idén várhatóan 14 új áruház átadása történik majd meg, ami összességében mintegy 1,07 milliárd eurós - közel 300 milliárd forintos - befektetést jelent. Ez azt jelenti, hogy az IKEA-alkalmazottak száma továbbra is eléri majd a korábbi 130 ezer főt, hiszen az új boltok személyzete kompenzálja a mostani 5 ezer fős elbocsátást.

 

Gerőcs Vendel, az IKEA regionális PR menedzsere a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta, hogy az elnök-vezérigazgató által említett leépítések elsősorban az IKEA ipari csoportját, a világszinten több mint 17.000 főt foglalkoztató Swedwood vállalatcsoportot (hazai képviselője: Swedwood Sopron Bútor Kft.), illetve a világszinten több mint 14.000 főt foglalkoztató elosztási láncot érintik.

 

Az IKEA üzleti filozófiájának része az erőforrásokkal való takarékos bánásmód: igaz ez gazdasági fellendülés és dekonjuktúra idején egyaránt. Természetesen a magyarországi áruházak is tettek és tesznek komoly költségcsökkentő lépéseket.

Ennek egyik területe az üzemeltetési költségek csökkentése, az áruházak energiafelhasználásának racionalizálása és optimalizálása. Fontos lépés, hogy ez évtől Magyarországon az IKEA számára beszerzett villamos energiát 100%-ban megújuló energiaforrásból származó energiával biztosítják.

A költségcsökkentés másik területe a flexibilitás, azaz az egyes, áruházon belüli munkafeladatok közötti átjárás lehetőségének biztosítása annak érdekében, hogy a felhasznált munkaórák mindig a legnagyobb munkaerő-kapacitást igénylő feladatok irányába tolódjanak el. Ez arra is lehetőséget biztosit, hogy a forgalom szempontjából kiemelt napokon extra erőforrásokat biztosítsanak.

 

A kiadások további visszafogását jelenti, hogy csökkentették egyes területek dolgozóinak munkaóráit.

Mint azt Gerőcs Vendel elmondta: minden esetben arra törekszenek, hogy közös megegyezéssel a lehető legoptimálisabb megoldást találják meg a munkatársak számára. A menedzsment bízik ugyanakkor abban, hogy áruházaik forgalomnövekedésének köszönhetően ez ideiglenes állapot.

 

Fontos kiemelni, hogy az IKEA Lakberendezési Kft. a gazdasági válságra hivatkozva nem tervez elbocsátásokat Magyarországon.

 

Forrás: Pénzcentrum 06-24

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.