FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-18

Jogpontok: Hatékonyabb érdekérvényesítésre számíthatnak a munkavállalók

2009. februárjától az ország 7 régiójában érhetőek el a Jogpontok, melyek egyik fő feladata az ingyenes munkajogi, társadalombiztosítási-jogi, valamint cégjogi tanácsadás. A jogpontok munkáját a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Társadalmi Párbeszéd Központja (FSzH TPK) koordinálja és segíti a TÁMOP 2.5.2 "A partnerség és a párbeszéd szakmai hátterének megerősítése, közös kezdeményezések támogatása" című kiemelt program keretében. E project 2010. december 31-ig tart és finanszírozásához több mint 900 M Ft EU forrás áll rendelkezésre.

 

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 2009. augusztus 13-án tartott sajtótákékoztatót a Jogpont hálózat eddigi eredményeiről és további terveiről.


A képen szereplők (balról): Dr. Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke, Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke, Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szo-ciális Hivatal főigazgatója, valamint Halm Tamás, a Gazdasági és Szociális Tanács főtitkára.

A TÁMOP 2.5.2 projekt fő céljai

 

Az európai ágazati szociális párbeszéd intézményét két meghatározó kö-zösségi dokumentum, a Szociálpolitikai Menetrend, valamint az Európai Bizottság 2002. évi Közleménye erősítette meg. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy az unió céljainak megvalósítása során nélkülözhetetlennek tartja a szociális partnerek munkáját. Így a 2007-2013-as költségvetésében forrásokat biztosított a szociális partnerek és civil szervezetek kapacitásának fejlesztésére, illetve országos jogsegélyszolgálat kiépítésére és működtetésére. Az uniós forrás lehetőséget biztosít a szociális partnerek közös kezdeményezéseinek támogatására, amelyek célja a partnerség és a párbeszéd szakmai hátterének erősítése (TÁMOP 2.5.2 kiemelt projekt).
A TÁMOP 2.5.2 kiemelt projekt átfogó célja az, hogy segítse a szociális párbeszédben és a Gazdasági és Szociális Tanácsban (GSZT) résztvevő szervezeteket hatékony és eredményes tárgyalások folytatásában, megállapodások kötésében. Ezek ugyanis elősegítik a társadalmi biztonság erősödését, a korrekt, jogkövető magatartás terjedését és a társadalmi kohézió erősödését a munka világában.

A program intézkedései révén megerősödik a társadalmi párbeszéd orszá-gos, helyi és ágazati intézményeinek szakmai háttere, valamint új lendületet kapnak a munkavállalói, munkáltatói és kormányzati szervezetek közös kezdeményezései.

A TÁMOP 2.5.2 "A partnerség és a párbeszéd szakmai hátterének megerősítése, közös kezdeményezések támogatása" programot 2008. augusztus 11-én hirdették meg.

 

Néhány szóban a tartalmi elemekről

 

Közös tudásbázis az együttműködő partnereknek

 

A projekt fontos célja, hogy megszüntesse az együttműködés jelenlegi legnagyobb akadályát, az információkhoz való eltérő mértékű hozzáférést. Ennek keretében a kormányzat és a társadalmi párbeszéd autonóm sze-replői (munkavállalói és munkaadói, valamint a civil érdekképviseletek) által közösen meghatározott témákban kutatások, elemzések, információs- és adatbázisok készülnek, amelyek bárki számára hozzáférhetőek lesznek.


Felhasználói név: "tudasbazis"
Jelszó: "tudasbazis"

A TUDÁSBÁZIS portálon elérhető információk biztosítják a szociális partnerek számára mindazokat az adatösszefüggéseket, amelyek a leggyakrabban felvetődő kérdések megtárgyalásához, a problémák megoldásához szükségesek. A makrogazdasági és ágazati statisztikai adattár napról-napra bővül, a már feltöltött adatokat pedig negyedévente frissítik, ezzel is segítve a munkavállalók hatékonyabb érdekérvényesítését.

A portál létrejötte segítheti az Ágazati Párbeszéd Bizottságok még hatékonyabb beépülését a munkaügyi kapcsolatok rendszerébe, tovább erősítve a szociális partnerek hazai szerepét, a munkaerő-piaci folyamatok jogszerűségét, valamint az európai ágazati párbeszéd bizottságok munkájában részvételét. Az ágazati statisztikai adattár feltöltése 2009. második félében megkezdődött, várhatóan októberre teljesedik ki a foglalkoztatási és kereseti adatokkal TEÁOR szerinti és területi bontásban.

 

A jogsegélyszolgálatok munkájának segítése és koordinálása

 

Az összehangolás célja, hogy az ország minden régiójában megfelelő színvonalú szolgáltatást biztosítsanak a JOGPONTOK, valamint, hogy széles körben ismertté váljanak a jogsegélyszolgálatoknál megjelenő esetek elemzései és tapasztalatai. A program módszertani útmutatásokkal és közös képzéssel segíti az ország 141 pontján működő szolgálatok eredményes szolgáltató tevékenységét. Támogatást nyújt az elektronikus iratminták eléréséhez, kitöltéséhez, illetve a működési tapasztalatok időszaki elemzésével, feldolgozásával információkat szolgáltat a jogalkalmazóknak és jogalkotóknak egyaránt.

Az egységes működés megalapozását követően a Társadalmi Párbeszéd Központ 2009. áprilisában akkreditált képzés és tréning keretében készítette fel a jogsegély szolgálatot ellátókat. Az ország hét régiójára kiterjesztett továbbképzésen a munkajogi, a társasági és cégjogi, valamint a társadalombiztosítási kérdéseket vették át a résztvevők, de szó esett a jogviták megelőzésének lehetőségeiről, a jogi tanácsadás kereteiről egyéni és csoportos munkajogi problémák esetén, valamint a jogi iratok szerkesztésének tartalmi és formai elemeiről is. (A JOGPONT-okról, valamint az általuk végzett szolgáltatásokról bővebben a www.jogpontok.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.) A képzés eredményeként csaknem száz résztvevő tett vizsgát és kapott oklevelet.

 

A társadalmi partnerek intenzívebb bevonása a társadalmi, gazdasági, szociális döntéshozatalba

 

A projekt megvalósítása során a partnerek fő műsoridőben lehetőséget kapnak arra, hogy egy-egy közösen meghatározott kutatás következtetéseiről, javaslatairól kifejtsék az általuk képviseltek álláspontját. A nyilvánosság biztosítja a munkavállalók, a vállalkozók és a társadalom számára, hogy megismerjék a szociális partnerek (benne saját képviselőik) álláspontját, megértsék a fejlődés szempontjából elengedhetetlen intézkedéseket. A műsorok anyagai megtalálhatóak majd a TPK honlapján. Ezen kívül a szociális partnereknek lehetőségük nyílik az érdekegyeztetéssel kapcsolatos közös kiadványaik előállítására is. Ezek tematikáját a TPK a szociális partnerekkel egyetértésben alakítja ki.

A program lehetővé teszi a Gazdasági Szociális Tanács (GSZT) szakmai hátterének megerősítését is. A tanács tevékenységének támogatása részben a szakmai munka segítésében, részben technikai háttértámogatásban jelenik meg. A program biztosítja, hogy a GSZT tagjai hozzájussanak mindazokhoz az információkhoz, amelyek a Tudásbázisban megtalálhatóak, illetve hogy a Tudásbázisba betölthetőek legyenek azok a szakmai anyagok, elemzések, kutatások, amelyeket a GSZT vagy tagszervezetei készítenek. A program biztosítja, hogy a GSZT igényei alapján a kiválasztott témákban háttérelemzések és döntési javaslatok készüljenek a különböző alternatívák megjelenítésével. Az elkészült háttérelemzéseket szakmai rendezvényeken ismertetik majd.

 

A szociális partnerek és a civil szervezetek felkészítése Magyarország 2011. évi soros uniós elnökségéből adódó feladataik ellátására

 

A TPK konferenciák szervezésével, kiadványok elkészítésével segíti a szo-ciális partnerek felkészülését Magyarország 2011. évi soros uniós elnökségéből adódó feladataik ellátására. A tanácskozás révén a szociális partnerek és civil szervezetek megismerik a volt soros uniós elnökséget adó országok szociális partnereinek programjait, és részt vesznek a magyar elnökség prioritásainak kidolgozásában is. A Társadalmi Párbeszéd Központ kiadványt készíttet majd az európai partnerszervezetek számára német, angol és francia nyelven a hazai érdekegyeztetés, szociális párbeszéd alakulásáról, fejlődéséről.

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.