FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-20

Tanácskozás a biomassza jövőjéről, fontosságáról

December 15-én rendezték meg a Biomassza Erőművek Egyesülése és az Agrár Innovációs Szövetség közös szervezésében "A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamosenergia-ellátásban" című konferenciát Pécsett, azzal a céllal, hogy a biomassza erőművi felhasználásának társadalmi szintű ismertsége és elfogadottsága növekedjen, a biomasszával kapcsolatos esetleges tévhitek száma és ereje pedig mérséklődjön. A Biomassza Erőművek Egyesülése a hagyományos kommunikációs csatornákon túlmenően több egyéb, a jleenlegi pécsi szakmai naphoz hasonló fórumokon is tájékoztatja az érintett csoportokat.

Bíró Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet kell fordítani mind Európa, mind Magyarország energiafüggőségének csökkentésére. Ennek érdekében sok más célkitűzés mellett fontos szerepet kap a célirányos biomassza-termelés is.

 

Slenker Endre, a Magyar Energia Hivatal vezető főtanácsadója többek között azt is elmondta, hogy 2008-ban a megújuló energiaforrásokból termelt, hálózatra adott villamos energia arányában a biomassza részaránya 71,1% volt, a fennmaradó részt a szél, víz, biogáz és hulladék együttesen adták ki.

 

Dr. Szerdahelyi György, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium főosztályvezetője az energiafüggőség kérdése mellett a klímaváltozás problémájára is felhívta a figyelmet. A hazai energiafelhasználás csökkentése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni az energiatakarékosságra és a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésére. Emellett a megújuló energiatermelés kiemelt előnyei közé sorolhatók többek között a pozitív környezetvédelmi hatások, az importfüggőség csökkentése, valamint a gazdaságélénkítő hatás, mely pozitívan befolyásolja a térség munkahely teremtő képességét.

 

A helyi erőmű képviseletében Rudolf Péter, a PANNONPOWER Holding Zrt. fejlesztési mérnöke tartott érdekfeszítő prezentációt. Bemutatta az immár több éve eredményesen működő biomassza blokkot, és a mezőgazdasági melléktermékeket hasznosító bálázott biomassza alapú fejlesztés indokait.

 

Dr. Varga Tamás, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója az erdőgazdálkodás hatósági szabályozottságának kérdéseivel foglalkozott. Kiemelte, hogy az erdőtörvény célja, hogy az erdő és a társadalom viszonyának szabályozásával, elsősorban a fenntartható erdőgazdálkodás elveit követve biztosítsa az erdő védelmét, gyarapodását, továbbá az erdő hármas funkciójának, azaz a környezetre, társadalomra, valamint a gazdaságra gyakorolt hatásának kiteljesedését. Szőnyi János

 

 

Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató helyettese az erdészet energetikai alapanyag termelési, szállítási tapasztalatairól és kilátásairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi területek növekedése mellett is fenntartható az erdőből származó alapanyag mennyisége, természetesen megfelelő technológiai váltással, és a folyamatos erdőborítás kialakításával.

 

Az előadásokat követően Budai Sánta Attila felszólalásában fontos szempontként említette, hogy az energiatermelést nem lehet szembeállítani az élelmiszertermeléssel, versenyképes és minden szempontból fenntartható gazdálkodást kell a jövőben is folytatni.

Forrás: Biomassza Erőművek Egyesülése; HulladékSors

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.