FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-15

Adócsalók: nem létező faárut adtak-vettek fiktív számlákkal

Több százmillió forint értékű adócsalásért állítanak bíróság elé egy nyolcfős társaságot, akik a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint tucatnyi cégből álló értékesítési láncot működtettek nem létező faáru adás-vétele céljából.

A láncban szereplő cégek milliárdos nagyságrendben bocsátottak ki hamis számlákat egymás felé. A nyolc vádlott így 2005-2006 folyamán - tettesként vagy bűnsegédként - több százmillió forintnyi áfával rövidítette meg az állami költségvetést. Eközben nem végeztek egymásnak semmilyen szolgáltatást.

 

- A részben rokonokból, részben ismerősökből illetve üzletfelekből összeálló csoport 2005-2006 folyamán mintegy tucatnyi gazdasági társaságból értékesítési láncot hozott létre. Mindezt azzal a céllal, hogy a láncolat végén álló cég nagy összegű áfát igényeljen vissza, miközben a láncolat elején lévő cégek az értékesített áru ÁFA-tartalmát nem vallották be.

A résztvevő társaságok faanyag eladásáról szóló, valótlan tartalmú számlákat állítottak ki egymás részére. Tényleges értékesítés és árumozgás ugyanis nem volt, a vételárat nem is fizették ki a vásárlók. A cégek a gazdasági ügyletekhez szükséges telephellyel, szállítóeszközzel, alkalmazottakkal nem rendelkeztek - mondta el lapunknak dr. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője. A hálózatban zömében Baranya és Bács-Kiskun megyei cégek illetve személyek tevékenykedtek. Az elsőrendű vádlott ugyanakkor vezetője volt egy szlovéniai társaságnak is; a faáru végül papíron ide érkezett, ám ez a cég sem rendelkezett sem raktárral, sem kamionokkal. A vádirat szerint a fát itt sem pakolták le.

A Vám-és Pénzügyőrség regionális nyomozóhivatala által lefolytatott vizsgálat során kiderült: a lánc elején lévő cégek a faáru beszerzéséről sem rendelkeztek hiteles bizonylatokkal. Közöttük volt olyan társaság, amelyet időközben a cégbíróság törölt, mivel a székhelyén nem működött.

A cégek egymás között többszáz milliós nagyságrendben számlázták ki a fiktív árut. Például 2005-ben a lánc magyarországi szakaszának végén álló társasághoz bruttó 446 millió forint értékben érkezett faanyag - papíron. De megyei főügyészség vádiratában szerepel 800 milliós összeg is, a hamis számlák szerint ilyen értékben szállították egymás között az árut 2006-ban a lánc egyes tagjai. A tartalmilag és formailag is hiányos, hamis számlák áfatartalmát aztán a hálózat végén lévő cégek visszaigényelték.

 

Dr. Szabó Ferenctől megtudtuk: a vád egyes vádlottak esetében folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette. Ez a bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Más vádlottak "csupán" jelentős vagy nagyobb mértékű adócsalásban működtek közre mint tettes vagy bűnsegéd. A vádlottak a perben szabadlábon védekezhetnek. Közülük egyébként már hatan voltak büntetve; a harmadrendű éppen adócsalás miatt kapott egyszer négy hónap felfüggesztett börtönt.

Forrás: BAON

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.