FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-09

A faipar és a bútoripar termelése és értékesítése 2009.

A KSH tájékoztatási adatbázisában már elérhetőek a 2009. évi adatok az ágazati gazdaságstatisztika, ipar, évközi iparstatisztika csoportban. Itt Az ipar termelési és értékesítési adatai szakágazatok szerint lehetőséget választva a 4 fő feletti ipari vállalkozások 2000. januártól 2009. decemberrel záró adatait lehet lekérdezni a TEÁOR 2008 szerinti tevékenységi bontásban 4 számjegy mélységig. Esetünkben az alábbi tevékenységek érdemelnek figyelmet:

 

16==   Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása
1610   Fűrészárugyártás
162=   Fa-, parafatermék, fonottáru gyártása
1621   Falemezgyártás
1622   Parkettagyártás
1623   Épületasztalos-ipari termék gyártása
1624   Tároló fatermék gyártása
1629   Egyéb fa-, parafatermék, fonottáru gyártása
31==   Bútorgyártás
3101   Irodabútor gyártása
3102   Konyhabútorgyártás
3103   Ágybetét gyártása
3109   Egyéb bútor gyártása

 

Az alábbi grafikonok a fenti szakterületek termelési, összes értékesítési és abban belföldi és export eladási értékeit mutatja milliárd forintban a 2000-2009. évekre. (A termelés és az összes értékesítés között annyira kicsi az eltérés, hogy a termelési adat szakágazati bontását feleslegesnek láttuk grafikonba feldolgozni.)

Lényegében az látható, hogy az elmúlt 10 év legrosszabb éve 2009. volt. Ilyen mértékű és átfogó - gyakorlatilag minden szakágazatban megjelenő - visszaesés egyetlen más évben sem jelentkezett.

 

Az adatok értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy ezek az adott szakágazatokba főtevékenységük szerint besorolt 4 fő alkalmazotti létszám feletti cégek összesített értékeit mutatja. Tehát ha az adott tevékenységgel más főtevékenységbe sorolt cég is foglalkozik, akkor annak értéke az alábbi adatokban nincs benne!

 

A faiparban ezen belül az export csökkenése erősebb volt, mint a belföldi értékesítésé. A legdurvább csökkenés a falemezipart érte különösen export terén, ugyanakkor belföldi eladásai enyhébben, de már 2006. óta folyamatosan hanyatlottak. Visszatekintve kicsit furcsa a fűrészipar belföldi eladásainak 2008. évi szárnyalása: a korábbi érték duplájára (10-ről 20 Md Ft-ra) ugrás, mely szintet utána 2009-ben megközelítőleg tartja e szakterület. Lehet, hogy a TEÁOR 2008-ra átállás hozhatta ezt a változást?

A főtevékenységi besorolás nyilvánvaló következménye, hogy a parkettagyártás értékesítése 2000-2008. között csak 1-2 Md Ft környékén mozog, sőt 2009-re 0,4 Md Ft-ra csökken, annak ellenére, hogy a hazai összes parkettagyártás értéke 2009-ben 8 Md Ft körül lehet. Csakhogy a Bakonyerdő Parkettagyára (Zalahaláp) és az Egererdő Parkettagyára (Gyöngyös) is a cég főtevékenysége által az erdőgazdálkodásban, a Graboplast Parkettagyára (Kecskemét) pedig a műanyagfeldolgozásban jelenik meg a cég főtevékenysége miatt. Hasonlóan az erdőgazdaságok fűrészüzemeinek teljesítménye sem tükröződik az alábbi adatokban. Az épületasztalosiparban pedig a fafeldolgozásra alapított nyílászáró gyártók bizonyára megtartották ennek megfelelő főtevékenységi besorolásukat, miközben többen is hozzáláttak műanyag ablak és ajtó gyártásához. Így az épületasztalosipari adatokban bizonyára szerepel műanyagfeldolgozási teljesítmény is.

A bútoriparban ugyanakkor az export - igaz nem sokat, de - még nőtt is, amivel szemben a beszakadás (részben TEÁOR átsorolás miatt) a belföldi értékesítésben jelentkezett. Az iroda, konyha és ágybetét belföldi és export eladása is visszaesett 2009-re.

Sokáig zavaró tényező volt, hogy a legnagyobb tételt kitevő 3109 Egyéb bútorgyártásnak része volt a járműülés (autó, vasút, repülő) gyártása is, mely csoport egészen más, mint a hagyományos bútorgyártás. Ez más EU országok elemzőit is zavarta, ezért a járműülések gyártását átsorolták máshova, így azok teljesítménye a 2009. évi adatokban már nincs benne. [A besorolási részletek a TEÁOR-2008 2009-05-13-i változataban jól követhetőek.] Ez azt jelenti, hogy az egyéb bútor szakágazat belföldi értékesítés 2000-2008. adatsor, illetve a 2009. évi adat lényegében nem hasonlítható össze. A 2009. évi jelentős csökkenésből (-32 Md Ft-tal) nem lehet tudni, hogy mennyi volt a járműülések kategóriából kikerülésének hatása. Tartok tőle, hogy a hagyományos egyéb bútorok belföldi értékesítésében sem lehetett csekély a visszaesés. Ugyanakkor örömteli, hogy legalább az egyéb bútorok exportjában növekedés (+17 Md Ft-tal) volt 2009-re.

 

A továbbiakhoz kérem nézze végig a grafikonokat, hisz azok magukért beszélnek. Igaz, a módszertani háttér ismerete szükséges az adatok pontos értékeléséhez (főtevékenység, TEÁOR változás, stb.), de ezektől függetlenül is sokat mond a mozgás iránya és mértéke, ami a garfikonokon jól kivehető.

Az összeállítást, az adatgyűjtést és a grafikonokat készítette: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.