FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-16

Napelemes faautó - itt az új környezetbarát csoda

Új meseautót faragott az elmúlt félévben Kovács Gábor, akit fából készített velocipédjeiről és forgalomba helyezhető, lábhajtányos fa-autójáról ismert meg az ország. Már több televíziós csatorna is megkereste, szerepelt a Fábry-show-ban.


Napelemes faautó, Kovács Gábor műve Fotó: Benkő Sándor

Kovács Gábor munkája nem egyszerűen sufni-tunning.

 

A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kért állásfoglalást, milyen feltételek betartása mellett vehet részt a forgalomban. Az új, mesebelinek tűnő járgány egy elektromos autó, amit jelenleg villanyárammal lehet tölteni, ám az igazi célja a napelemes működés. A lehetőség benne van, a napelemek helyét már kialakította, csak megvételüket most a családi kassza nem bírja el. Öt flexibilis napelem kell még hozzá, ezért az alkotó keresi a pályázati lehetőségeket. Eddigi tapasztalata az, hogy az ilyen kis kaliberű műszaki innovációs törekvéseket nemigen támogatják.

 

- Olyan autóval szeretnék menni a dolgaim után, ami nem fogyaszt, és környezetbarát. Így jött a napelemes autó ötlete - mondja az extrém faszobrász.

Csakhogy magánember autót nem készíthet, ezért ez gyakorlatilag tricikli. Egy merev fémvázra épült rá az íves fadarabokból ragasztott, összefaragott karosszéria. Elektromos agymotor hajtja, vagyis a motor az első kerékbe van építve. Négy akkumulátor van benne, ezekben tárolódik az elektromos áram, vagy az összegyűjtött napenergia. Kiszámoltam: ha nem süt a nap, körülbelül 50 kilométert tudok menni vele, eljuthatok Őriszentpéterig egy elektromos töltéssel. De ha süt a nap, elmehetek akár Kenyáig. Csak autópályán nem lehet menni vele. A végsebessége várhatóan 30-35 kilométeróra, terepviszonyoktól is függ.

 

Kovács Gábor 1981-ben, 14 éves korában harmadmagával nyert egy aranyérmet fafaragóként, azóta farag. Ahová nézünk a privát szférájában - lakásában, irodájában, udvarán - minden lehetséges eszköz, kellék általa megmunkált fa. Amint elkészül eggyel, jön az új ötlet, és teljes vehemenciával azon kezd dolgozni. Járgányaival meghívták a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállításra, amely április 16-án lesz Győrben. Bérleti díj nélkül kap egy standot, ahol bemutathatja szerkentyűit. Mint érdekességet szerepeltetik a Puskás Tivadar Szakképző Iskola nyílt napján, de ő lesz a műsoron kívüli maradandó élmény a sárvári orvoskonferencia résztvevői számára.

A meseautó egy kutyafejet formáz, mintha Michael Ende Végtelen történetéből készült film repülő kutyája volna. (Amint tudjuk, a repülő kutya az sárkány. Méghozzá szerencsesárkány. De a jármű neve még kerestetik.) Vagyis a Fantázia határtalan birodalmában vagyunk. Kovács Gábor annyira átéli belső képeit, hogy egyszer csak ott találja magát e birodalom kellős közepén, és megalkotva áthozza onnan ezeket a kocsikat.

 

Az alkotás úgy kezdődik, hogy először látja maga előtt a járművet, majd az előírt paramétereket és saját méreteit figyelembe véve elkezdi lerajzolni. Lényeges, hogy beleférjen, tulajdonképpen ülő önmaga köré tervezi a szerkentyűt. Úgy érzi, kicsit a múltban él, jóval a benzinfogyasztás előtti korban. De lehet, hogy ő a jövő, a benzinfogyasztás utáni időszak embere. Hiszen a szelíd energiák alkalmazása nemcsak pénztárcabarát és környezetkímélő, de az egyes ember szintjén a Földet is menti. Íme egy ötletgazdag faműves, aki a maga eszközeivel próbál függetlenedni a kártékony és drága energiafelhasználástól.

 

- A napelemes autó legnagyobb előnye: a nap az VAN  - mondja.  - Az autóm kormányozható, fékezhető, vannak lámpái, indexei, duda, rádió. Azzal a feltétellel közlekedhetek, hogy nem veszélyeztetem magamat és másokat. Halkan jegyzem meg, én is használok normális autót.

 


Az extrém faszobrász a napelemes autóval menne mindenhova, ahol dolga van Fotó: Benkő Sándor

Forrás: Vas Népe 03-16

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.