FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-08

Románia - kivágják vagy visszaadják az erdőt?

A román erdészeti igazgatóság elkészítette az ütemtervet, amelytől azt remélik, sikerül kimozdítaniuk a holtpontról az erdő-visszaszolgáltatás ügyét. Ioan Cosnean, a Kovászna megyei erdészeti igazgatóság vezetője a polgármesterekkel ismertette hivatala elképzelését.

Javaslatuk szerint április 15-ig fogadják az erdőkerületeknél az oda tartozó helyi bizottságok panaszlistáját, a megoldásra váró ügyek lajstromát. Az ezt követő két hétben minden erdőkerület összegezi a gondokat, azokat egyenként számba veszik, és április 30-ig írásban közlik a polgármesteri hivatalokkal megoldási javaslatukat. Ezután összeállítják a megoldatlan ügyek lajstromát, és a következő három hónapban minden hét egyik napján - az igazgató csütörtököt javasolta - ellátogatnak egy körzetbe, a helyszínen az érintettekkel közösen elemzik a vitás kérdéseket.

Július végén, a kijelölt időszak lezárultával számba veszik, mit sikerült megoldaniuk, és újból kidolgozzák, mi a teendő a továbbiakban - mondta Cosnean.

 

Az erdészeti igazgatóság által kidolgozott tervet értékelték a polgármesterek. Kiss József, Zágon elöljárója felvetette, fontos, hogy ezeken a helyszíni megbeszéléseken részt vegyen minden érintett intézmény döntéshozásra is jogosult képviselője, mert ha csak megfigyelőket küldenek, fölöslegesen töltik az időt, másnap kezdhetnek elölről mindent. Ezt az elmúlt évek tapasztalataira alapozva mondotta, és kollégái egyetértettek vele. Szitabodza polgármestere azt kérte az erdészettől, vegyék számba és papírokkal is igazolják, az adott körzetben hány hektár van bizonyíthatóan állami tulajdonban, akkor könnyebb lesz megtalálni a többi terület gazdáját.

 

Tamás Sándor megyeitanács-elnök az erdőkitermelések kérdését is felvetette, a helyi vagy megyei bizottsági döntéssel visszaadott, de még tulajdonba nem helyezett területekről vágja a fát az erdészet, olyan részeket is irtanak, melyekről végleges bírósági döntés született. "Nehogy, amíg gyűjtik az adatokat, elemzik a gondokat, eltűnjenek azok az erdők is" - figyelmeztetett Tamás Sándor.

 

Benedek Káplár Gábor alprefektus arra kérte a polgármestereket, ne azzal rázzák le az embereket, hogy a prefektúrán fektetik el az iratcsomójukat, sorozatosan érkeznek ilyen panasszal, minden esetet kivizsgáltak, de egy sem bizonyult igaznak, tíz napnál tovább nem állnak a dokumentumok a kormányhivatalban.

A megyében található 170 000 hektár erdőből még 35 000 hektár maradt állami tulajdonban, majdnem 10 000 hektár esetében van végleges visszaszolgáltatási döntés, ám mai napig nem mérték ki, így nem vehették birtokba a jogosultak.

 

Forrás: Erdély.ma 04-07

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.