FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-23

Környezettudatos beruházások hatásai - Bakosfa

A Zöld kéz konferencián Bakos Miklós - a Bakos Faipari cég tulajdonosa - a cégénél történő környezettudatos beruházásokról és azok hatásáról beszélt.


Van arra nézve statisztikája, hogy milyen környezettudatos beruházásai voltak és ezek mikor térülnek meg?

Nem nincs, itt nem kell óriási beruházásokra gondolni, hiszen hogyha most arra gondolok, hogy van egy ember, aki mindamellett, hogy elvégzi a napi feladatát, ő figyel arra, hogy a kapcsolókat, mindig időben ha már kisütött a nap kapcsoljuk le, ill. egy másik kollega figyel a csöpögő csapokra és rögtön jelzi a megfeleő személynek, hogy itt valami probléma van, ez inkább túlnyomó többségében csak odafigyelés.

Maga a fatüzelésű kazánnak a beépítése, a beüzemeltetése, az valóban egy nagyobb költség volt, de mondhatom azt nyugodtan, hogy már egy szezon alatt megtérült és már 6-8 éve fűtünk ezzel a faipari kazánunkkal.

Általában amikor az emberek a környezettudatos viselkedésre rá akarnak térni akkor mindig azt hiszik, hogy milyen horror pénzek ezek, nem mondom, hogy teljesen ingyen van, de nagyon hamar az energia megtakarításban megtérül, ill. megtérül abban is, hogy jó közérzete lesz a munkásoknak a gyárterületén, magukénak fogják érezni és ugyanúgy fognak rá vigyázni, mint ha otthonii fürdőszobában lennének vagy nappaliban.

Most, amikor szinte naponta változik az energiahordozók ára, akkor természetesen adni kell egy alternatívát a kollegáimnak, akik hasonlóképpen el vannak adósodva a rengeteg banki hitelnek köszönhetően, nekik is nagyon fontos, hogy minél több forintot tudjanak megspórolni nekik is nagyon fontos, hogy otthoni energiaforintokat is tudjanak megspórolni.

A cégen belül mi üzenjük, egy viselkedési formát mutatunk nekik, ez elsősorban ez a kerékpártárolónak a lehetősége vagy hogy a kerékpárokat le lehet tenni egy megfelelő állványba, ezt mi ellestük egy banktól, ahol volt és ha jó ötleteket látunk, mi ezeket ellopjuk és mi is sikeresen alkalmazzuk.

Onnantól kezdve, hogy látják a kollegák, már nem ciki 2-3 kollagának bringával bejárni a cég területére. Nagyon sokan hamarabb beérnek bringával lényegesen messzebbről, mint aki gépkocsival jön. Tulajdonképpen ez az üzentet, hogy tudsz úgy is spórolni és jobban kijönni a béredből, hogy nem kell neked minden álló nap egy dög autót megmozgatni ahhoz, hogy te bejöjjél dolgozni.

 

Milyen intézkedések, programok voltak még, amit Ön kiemelne a cégénél?

Akkor amikor megjelent a palackzsugorító mechanikus prés és felszereltük a barkácsáruház falára érdekes módon még mi is meglepődtünk, hogy rengetegen kipróbálták és csodálkoztak.

Mivel én is gyermekeimtől tanultam a környezettudatos viselkedést miszerint az általános iskolába be kellett hordani az elhasznált elemeket az a gondolatom támadt, hogy ha én is a közvetlen környezetemben szeretnék odafigyelni, a környezettudatos nevelést vagy hatást szeretnék kiváltani, akkor nekem is egy másik generációval kellene, nevezetesen a gyermekekkel kellene kezdeni a nevelést az általános iskolákban.

Nekem nagyon fontos az edzőtermem miatt is, hogy nagyon jó kapcsolatban legyek az általános iskolákkal, ezért felkerestem az összes általános iskolának az igazgatóját és mindegyiknek adtam egy ilyen palackzsugorító mechanikus prést. Ők ezt feltették az iskolának az udvarában, a gyerekek hazaviszik ezt a fajta gondolkodás módot és otthon valószínű nem csak én, hanem többen ilyen kuka helyhiánnyal küszködünk és nagyon jól tudják ezt hasznosítani. Tudom ezt, mert nap mint nap jönnek be, keresik és vásárolják és mondják, hogy a gyerekemtől hallottam, mert látták az iskolában. Szerintem ez jó program és gazdaságilag meg is éri a cégünknek.

 

Forrás: Servian

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.