FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-06-23

Harvester bemutató volt június 22-én a KUHN Kft. Valmet gépeivel + magánerdő konferencia

Terepi, élő bemutató: magánerdőben Valmet harvester, Valmet forwarder, közúti kamion Epsilon daruval, erdei aprítógép a legújabb fejlesztésű Epsilon daruval, konferencia az Erdőtörvényről, a pályázati lehetőségekről, a MEGOSZ-ról, valamint a szaktanácsadásról és a képzésről.

 

A FATÁJ 2010-06-17 cikkünkben szerepelt a meghívó és a program a harvester bemutatóra. A helyszín Szentgál volt, a házigazda az IHARTŰ-2000 Erdészeti és Faipari Kft., Bodor Dezső Károly volt.

Az esemény délelőttjén volt a terepi bemutató, amit még ebéd előtt a látottak kiértékelése és a gépekkel kapcsolatos további ismertetés és gazdasági számítás követett. Ebéd után pedig az MGSZH Erdészeti Igazgatósága adott tájékoztatást az új Erdőtörvény alkalmazásának első tapasztalatairól, illetve az erdészeti jogcímekkel kapcsolatos pályázati lehetőségekről. A hallgatóság ezt követően a szakirányítás és a MEGOSZ tagság előnyeit ismerhette meg, majd a szaktanácsadás és képzés lehetőségeit. A MEGOSZ az idén összesen 10 (végül az országot lefedő) olyan eseményt szervez, ahol az Erdőtörvényről, a pályázati lehetőségekről, a MEGOSZ-ról, valamint a szaktanácsadásról és a képzésről tájékoztatják az erdőgazdálkodókat. A mostanihoz szakmai gépbemutató is csatlakozott.

Jelentős volt az érdeklődés az esemény iránt: 120-an vettek részt a bemutatón és a konferencián, 3/4 részükben a magán és 1/4 részükben az állami erdőgazdálkodói körből. A szentgáli Művelődési Házban Bodor Dezső Károly mint házigazda, majd Luzsi József a MEGOSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kristofics Károly, a KUHN Rakodógép Kft. értékesítési vezetője vázolta a délelőtti gépbemutató programot.

A terepi program helyszínét a sok esőzés miatt át kellett szervezni, mert az eredetileg elképzelt helyen most még a kis talajnyomású, széles gumikerekek is megsüllyedtek volna. Az új helyszínen a szokásos, esésvonal menti előre kijelölt, egyenes pásztában működés helyett egy széldöntés anyagának kitermelését mutatták be. A terepre érkezetteket dr. Horváth Zsolt, a helyi választókörzet parlamenti képviselője köszöntötte, egyben jelezte az erdőgazdálkodók és munkájuk iránti érdeklődését.

 

A terepi bemutatón az alábbiakat láthattuk:

 

 

Valmet 911.3-as gép, 360.2-es, keményfához kifejlesztett processzorfejjel. Ezt a harvestert az Ihartű-2000 Erdészeti és Faipari Kft. működteti.

 

A darut a fülke mellé szerelték, és azzal együtt forog: a kezelő mindig pontosan látja, hogy mit fog meg, mit manipulál, a daru nem akadályozza a biztos kilátást sem munakvégézs, sem haladás közben. A VALMET 911 nagyon pontosan irányítható, így a maradó fákat nem éri semmilyen sérülés. A fülke (a daruval együtt) ugyanakkor több irányban is dönthető, így bármilyen lejtésű terepen problémamentesen haladhat illetve működtethető. A 6-kerekes kivitelnek köszönhetően már elég kedvezőek a talajnyomás-értékek, de még mindig elég kompakt, fordulékony a gép az előhasználatban végzett munkához is. A daru a fülkével vízszintesen 300 fokban tud körbeforogni, így egy "megállóval" akár 260m2 (!) területet képes bedaruzni és feldolgozni, és erről az óriási területről levágott rönkanyagot illetve külön a koronarészeket egy helyre koncentrálva deponálni a későbbi hatékony forwarderes begyűjtés céljából.

 

A fej 2 görgős, hogy a görbületeket jobban tudja követni. (Fenyőnél a több görgőpáros változatok váltak be, lombosnál pedig a 2 görgős.) A fejen 3 gallyazókés van. Ebből a két átkaroló egyben a csuklójukba szerelt műszerekkel méri az átmérőt. A hosszat pedig egy recéstárcsa méri, ahogy a fejben a hengeresfa előrehalad. A gépet kiszolgáló számítógép a munkanap végére teljes és részletes leltárt ad az aznapi termelés eredményéről darabra és beköbözve. A vágószerszám láncfűrész.

 

 

A harvester nagy előnye, hogy munkája során átmérőcsoportonként, illetve ha kell hosszanként is külön csoportokba rendezve rakhatja le a kitermelt hengeresfát, ami utána nagyban meggyorsítja a forwarder kiszállítási munkáját. A szakközönség erős érdeklődéssel figyelte a gép működését és a helyszíni magyarázatot.

 

 

A választékcsoportokba rendezett hengeresfát Valmet 860.3-as 14 tonna raksúlyú felső-közép kategóriás forwarder szedte össze és közelítette ki a közbenső rakodóra. Ez egy speciális, hosszított rakfelületű változat, amelyik 2 x 3 m-es választék kihordására is alkalmas. Az üzemeltetők tapasztalata alapján a VALMET erőgépeket hajtó SISU Diesel motorok mind megbízhatóságukban, mind üzemanyag-fogyasztásukban egyedülállóak a piacon. A forvardert az Ihartű-2000 Erdészeti és Faipari Kft. működteti.

 

 

A közbenső rakodóra érkezett fát már a kamion viszi majd tovább. Itt a Bakonyi Imre EV. által működtetett szállítóeszközt láthattuk. Ez Epsilon E90Z96 daruval volt felszerelve.

 

 

Ez a daru annak a 2000-2008. között gyártott Epsilon szériának a képviselője, amelyből 2000-ben 300-at, de 2007-ben már 3000-et gyártottak és adtak el, mely felfutás e fejlesztés jelentős sikerét mutatja. Gémkinyúlása nagy: 9,6 m, szériában dupla fordítóművel szerelik, a teljesen hidraulikus kitalpalás a felső ülésből vezérelhető. A gém kettőscsuklós (a képen a gépkezelő térdénél a citromsárga "kutyacsont"), a tömlőzet a gémen belül vezetett.

 

A harvester + forwarder technológia előnye, hogy az egyébként apadékként ottmaradó koronarész is teljes egészében gazdaságosan kihozható, sőt az ebből készülő apríték eladási bevétele még javítja a fakitermelési művelet pénzügyi eredményét. A Hepik Bt. (Vidos Balázs és Palásti Imre) által működtetett Eschlböck Bieber 82-es nagyteljesítményű aprítógépet láthattuk munka közben. (Ők apadék aprítással, illetve kihordás+aprítással foglalkoznak.)

 

 

Az aprítógépen pedig az Epsilon 2008. évi legújabb fejlesztésű daruja volt, egy Epsolution M110Z96-os. 280 újítás, fejlesztés van e szériában a korábbihoz képest, melyek közül külön említést érdemel a speciális duplafüles belül vezetett tömlőjű függeszték az ehhez gyártott G121-es Indexator rotátorral. A daru még erősebb és tartósabb lett. Zárt kabinnal is rendelhető. Ahogy általában, az aprítógép kiszolgálására felszerelt daru emelhető, zárt, hűtött/fűtött komfort-kabinból vezérelhető. Ráadásul - praktikus okokból - maga az aprítógép is ebből a kabinból működtethető. Az aprítógép "etetését" a darura szerelt ujjas markoló teszi igazán hatékonnyá.

 

A délutáni konferencia helyszínére érkezve a KUHN Rakodógép Kft. kínálatából még néhány további gépet, illetve adaptert szemlélhettek meg a szakmai nap résztvevői.

 

 

Itt a Kuhn Rakodógép Kft. vendégül látta az egybegyűlteket egyszerű, ízletes ebédre, illetve vetítéssel segített előadásban Kristofics Károly még néhány dologra felhívta a hallgatóság figyelmét. Ezek felsorolása megtalálható az itt letölthető harvester-bemutató, Stepa_Epsilon_Sennebogen-bemutató és Sennebogen-átrakó_Mitsubishi-targonca_bemutató állományokban. Érdemes ezeket áttanulmányozni. Pl. figyelemre méltó az a levezetés, melynek vége, hogy a harvester forwarder párosnak 3300 Ft/m3 a nettó működtetési önköltsége, sőt ha ebből levesszük a vágástéri apadék várható apríték árbevételét, akkor e költség még tovább csökkenthető. Nyilván ez önköltség, így a fakitermelési vállalkozói díj ennél több okból is magasabb lesz.

Mindenki egyetértett azzal, hogy igen erős és hatékony szervezést kíván, hogy ilyen gépcsoportot folyamatosan elegendő munkával el lehessen látni, megfelelő legyen a kihasználtság. Ezen túl az erdőhöz, a fához, a számítástechnikához és persze a nehézgép-kezeléshez is egyszerre értő, a processzor kezelésére speciálisan kiképzett gépkezelőre van szükség. Az IHARTŰ-2000 Erdészeti és Faipari Kft., valamint a KUHN Rakodógép Kft. a képzés-továbbképzés terén is áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

A délutáni konferencia iránt is jelentős volt az érdeklődés, hiszen itt kaptak tájékoztatást a résztvevők a Erdőtörvényről, a pályázati lehetőségekről, a MEGOSZ-ról, valamint a szaktanácsadásról és a képzésről. A konferencia első előadója Vaspöri Ferenc volt, a Veszprém Megyei MgSzH Erdészeti Igazgatósága igazgatója: az új Erdőtörvény és végrehajtási rendelete alkalmazásának első tapasztalatait mutatta be. Utána Luzsi József a MEGOSZ elnöke: Mi a MEGOSZ és annak jelentősége? címmel tartotta meg ismertetését. Ezt követte Ali Tamás előadása a pályázati lehetőségekről, Bodor Dezső Károly bemutatója a MEGOSZ tagság előnyeiről, majd dr. Somogyvári Vilmos tájékoztatása az erdészeti szaktanácsadás és képzés nyújtotta lehetőségekről.

 

A szakmai nap eseményeiről a Szentgál TV is beszámolt. Ebben a műsorban, mely a 4. évfolyam 45. száma, három téma szerepel és közülük a harmadik az erdészeti programról szóló beszámoló. A kapcsolóval a műsor megtekinthető.

Szöveg és képek: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.