FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-01

A richmondi ovális arena - egy olimpiai remekmű

A vancouveri repülőtér közelében épített olimpiai gyorskorcsolya csarnok már messziről feltűnik a lendületes tetőszerkezetével. Az épület tervezésekor figyelembe vették a környék adottságait, a lebegést (vadmadarak) és a hömpölygést (Fraser folyó), valamint hogy a természet és a civilizáció teljes összhangban működik.


Az impozáns faszerkezet alatt (tetőfelület: 22 300 m2) a Richmond Olimpc Oval gyorskorcsolya pályája található, mely a XXI. Téli Olimpiai Játékoknak is otthont adott.
Foto: Vanoc Bricol

A tető és az elsődleges szerkezete

A csarnok tetőszerkezete egy nem éghető szerkezetet követelt, de úgy hogy egy masszív faszerkezet felhasználását engedélyezték. Az alsószint, a földszint, valamint az elsődleges tartó elemek betonból vannak. A tető tartószerkezete ívekből áll, ami a korcsolyapálya és a tribün felett van kifeszítve.


A tartószerkezetet tervezők, egy fa-vasszerkezetet kombinációt találtak a legstabilabbnak: BSH tartóegység, egységes háromszög alakú formával, az alsó csúcsán egy acél gerincelemmel. Így az üres testekben elhelyezett csövek szolgálják az üzemelési technikát és biztonságot.

A douglas fenyőből készült, rétegelt, ragasztott, deszkaszerkezet minden íve 4 szegmensből áll. A szegmensek 175 x 1700 mm keresztmetszettel, 24 méteres hosszban készültek. Az összeépítés után egy "V" alakú acélgerenda kerül beépítésre, hogy egy későbbi lépésben, dupla kötésekkel a középső részen egy elsődleges tartó is összeszerelhető legyen. Ezt követően emelte a helyére a daru a komplett, összeépített íveket. Az áthidalás 95 métert tesz ki, a befedett terület 23 700 m2, ami mintegy 4,5 futballpálya felületének felel meg.

Ott, ahol a tetőtartó szerkezet kinyúlik, tehát az északi és déli irányú hosszú oldalakon, 34 ferde, cédrusfa támoszlop (70 m3) támasztja alá az építményt. A lebegő vonalat a kinyúló tetőrésznél az eresz aljára felfügesztett acélszerkezet biztosítja.

 

Másodlagos tartórész, mint újítás

A másodlagos tartórésznél mint az építtető, mint a projektvezetőség a még nem tesztelt, újításként szolgáló hangtompítós faelemes rendszer mellett tette le a voksát, ami egy hullámos szerkezettel rendelkezik.  A tervezés biztonsága miatt számos vizsgálat előzte meg a építést. A teherbírást, az akusztikus tulajdonságokat, a tartósságot, a megjelenést valamint a tűzállóságot és építkezési kivitelezhetőséget vizsgálták. Az eredmények világos előnyöket mutattak ki a fém fedélszerkezet ellenében. Sokat nyomott még a latba a fa színének meleg optikai hatása is.

A másodlagos tartóelemek 12,8 m hosszúak, 3,6 m szélesek és 66 cm vastagok, párhuzamos elrendezésű, "V" alakú élfa szerkezetben kialakítva, ami összeállítás után hullámos látványt nyújt. Ez a beépített rétegeltlemez hatása. Az alapanyag a 38 x 89 miliméteres élfákhoz szigorúan válogatott minőségű fenyő anyag, ami Brit-Kolumbiából származik. A támasztott statikai és akusztikai követelményeket a szerkezet maradéktalanul teljesíti.

A legyártott 1,2 m széles hullámelemek így gazdaságosan kialakítható egy szegezőgép és egy hidraulikus prés segítségével. Az ívelt szigetelő elemek felül rétegeltlemez lapokkal (Douglas fenyő) borították, ragasztott csavaros technológiával kivitelezve. A 452 hullámelemből álló szerkezet szerelési munkáit egy 25 fős szerelőcsapat több mint 8 hónap alatt készítette el.  


A látványterv (felül) számos egyedi ismertetőjelet tartalmaz mind strukturális, mind művészeti és mind építészeti koncepciók terén. Ez különösen érvényes az íves tető implementációra, amely a 200 méter hosszú épületnek karcsú és élénk homlokzatképet ad.

Díjakra érett objektum

A 2008 decemberi megnyitás óta a Richmond Oval már féltucatnyi díjjal lett kitüntetve. Közöttük a legjelentősebb a londoni Építészeti Oscar díj.

 

Szakfordító: Tóth Gusztáv, Csiba Kft, Forrás: ForumHolzbau

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.