FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-05

Rendet vágott a válság az ágazatban

Kedvezőtlenül alakult az elmúlt időszakban a bútorok iránti kereslet, a piaci változásokat jelzi, hogy a korábban még fabútort vagy furnéros kivitelt vásárlók is inkább a kedvezőbb árfekvésű laminált bútorlapból készült terméket választják a Magyar Bútor és Faipari Szövetség szerint - írja a Napi Gazdaság.

Tóth Eszter, az MBFSZ ügyvezetője szerint az építőipar megtorpanása és a körbetartozások jelentik a hazai bútorgyártók legkomolyabb problémáit, a rendelésállomány erősen visszaesett, gyakran egy hónapnál messzebb nem látnak a cégek. A globális válság következtében a belföldi és az exportpiacokra is csak nyomott árakon tudnak értékesíteni. A távolabbi kilátások tekintetében a hazai gyártók az exportpiacok fellendülésében, valamint a hazai bútorvásárlási szokások és fogyasztói magatartás pozitív változásával a visszaesés lassulásában, 2011-ben pedig a kereslet lassú növekedésében bíznak.

A bútorgyártás az idei első negyedévben 28,83 milliárd forint értékben termelt, belföldi árbevétele 9,55, exportforgalma pedig 19,3 milliárd forint volt. A termelés éves szinten az első negyedévben ötödével esett vissza, a hazai eladások pedig a tavalyi első negyedév 49,3 százalékos zuhanása után idén január és március között további 26,8 százalékkal csökkentek. Ennél jóval kisebb ütemben szűkült a kivitel: az exportértékesítés 16,8 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit az első negyedévben. Márciusban a termelés már csak 17,2, a belföldi értékesítés azonban 27,9, az export pedig 10,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2009 azonos időszakában.

 

A nyomott árszint mellett komoly problémát jelentenek a gyártók számára a körbetartozások - mondta lapunknak Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (Fagosz) szakmai titkára. Az idei első félévben 340 erdőgazdálkodó, fafeldolgozó és -kereskedő, bútorgyártó, illetve beszállító cég felszámolását és végelszámolását regisztrálta a Fagosz, ezek összesen csaknem 1500 munkahelyet érintenek. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest e szám némi mérséklődést mutat, ez azonban még nem feltétlenül a kilábalást jelenti Tóth János szerint.

 

Komoly szelekció zajlott le az asztalosipari piacon Tóth Árpád, az Erdért Zrt. Tuzséri Fűrészüzeme igazgatója szerint. A társaságnak korábban 50-80 partnere volt, ez 15-20-ra csökkent - többségében a kisebb társaságok tűntek el. Azok a cégek tudtak talpon maradni, amelyek az export felé nyitottak - mondta Tóth Árpád, hozzátéve: tartós javulásra utaló jelek egyelőre nem mutatkoznak.

 

A hazai erdők 60 százaléka van állami tulajdonban, amelyeket 22, immáron MFB-tulajdonú erdőgazdaság kezel. E társaságok 2006 és 2008 között árbevételüket tekintve évi 10 százalékos növekedést értek el, míg 2009 4-5 százalékos forgalomcsökkenést hozott, idén pedig Tóth János becslése szerint aligha várható sokkal jobb eredmény.

Forrás: NapiGazdaság 08-04


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.