FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-05

Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése 120 méter autópálya árából

120 méter autópálya árából fejlesztette hazánk két legismertebb kisvasútját az Ipoly Erdő Zrt. A 350 millió forintból uniós támogatással, és a brüsszeli forrásokat kiegészítő 60 millió forint - saját gazdálkodásból származó - önrésszel megvalósított beruházás sikeresen zajlott le.


A kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a vállalt határidőre megvalósult - jelentette be a projekt zárórendezvényén Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 

Jelentős az összeg, ám jelentős a produktum is, amit teremtettünk belőle - nyilatkozta a vezérigazgató-helyettes. És valóban, a lezajlott program az erdőgazdaság két kisvasútját is érintette. Magyarország első kisvasútján, a Királyréti Erdei Vasúton a 270 millió forint értékű fejlesztés magában foglalta a kismarosi végállomás átépítését, információs központtá való alakítását, berendezését, egy tároló csarnok (kocsiszín) létesítését, a Kismaros - Hártókút állomások közötti pályaszakasz felújítását, egy luxust kínáló rendezvénykocsi és egy közönség-kedvenc motorkocsi megépítését. A beruházás záróakkordjaként pedig a környezetrendezést és parkosítást, valamint - a kis vendégekre is gondolva - játszótéri elemek elhelyezését. A Kemencei Erdei Múzeumvasút 80 millió forintos fejlesztéssel ünnepelhette 100. születésnapját: felújították és múzeummá alakították az évszázados vasúthoz tartozó kovácsműhelyt és a régi kocsiszínt, de sor került kerítésépítésre és a zöldfelület rendezésére is.

 

Látványos a fejlődés: évszázadok technikai kultúráját átívelő eszközparkunk ma már a gőzmozdonytól az internetes információs konzolokig terjed. A fejlesztési terveink alapját a társaság természeti adottságai, ingatlanállománya, megfelelően felkészült és elkötelezett szakemberei jelentik. Számunkra fontos a közcélok és az üzleti célok harmóniája, az európai színvonalú infrastruktúra megteremtése - hangsúlyozta az igazgató-helyettes.

 

- Miért fontosak az erdőgazdaság számára a közcélú fejlesztések? - tette fel a kérdést. - Több okból is. A régió természeti és történelmi tájak találkozásánál, a főváros közelében terül el, az ország egyik legvadregényesebb táján, ahol a tudatos erdőgazdálkodásnak, a képzett erdészek mértékadó szerepének több évszázados hagyománya van, és ahol magas a védett területek aránya. A vidék állami erdeit az Ipoly Erdő Zrt. természetközeli erdőkezeléssel gondozza, erőforrásait közcélú feladatokra fordítja, amelyeknek fontos eleme az erdei vasutak üzemeltetése. A térség életéhez mindig is szervesen kapcsolódtak a kisvasutak. Egykor a Börzsöny mintegy 200 km-es erdei vasútjára épült a faanyag- és a kőszállítás - mára csupán e nyomvonal töredéke maradt meg. Az erdészek által működtetett kisvasutak azonban mindinkább újra reflektorfénybe kerülnek, úgy is, mint a kulturált turizmus környezetbarát közlekedési eszközei - emelte ki.

 

A társaság hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Nemzeti Park Igazgatósággal, az önkormányzatokkal, a turisztikában érdekelt vállalkozásokkal, küldetésének tekinti a közcélú erdőgazdálkodást, a környezeti nevelést, az ifjúság megszólítását, az erdész pozitív szerepének tudatosítását. A Közép-magyarországi Operatív Program támogatásával megvalósult pályázati program egy összetett fejlesztés része, amely szorosan kapcsolódik az Ipoly Erdő Zrt. más programjaihoz és az önkormányzatok fejlesztéseihez. A vezérigazgató-helyettes ezért reményét fejezte ki, hogy ezek a komplex fejlesztések az erdőgazdaságot a térség idegenforgalmának a középpontjába állítják. Köszönetet mondott a résztvevő partnereknek (Kismaros és Kemence Község Önkormányzatának, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, a KBK Egyesületnek, a Pro Regio Kft.-nek, a K. S. Stúdió Kft.-nek, a GanzPlan Kft.-nek, a Börzsöny 2020 Kft.-nek, a Tamis-Dekor Kft.-nek, az Effix Marketing Kft.-nek és másoknak), valamint munkatársainak, Ruff Jánosnak, Hoffmann Andrásnak, Mikle Tibornak, Mizik Andrásnak és Lengyel Lászlónak, kiemelve meghatározó szerepüket a projekt sikerében. A lezárult projekttel az erdőgazdaság uniós források bevonásával megvalósított közcélú fejlesztéseinek nagyságrendje együtt meghaladja a másfél milliárd forintot.

A korábbi beruházások között vendégházak (Nagyoroszi Wenckheim kastély, Bánk, Királyháza, Királyrét-Tóvik), természetismereti központok, erdészházak (Kemencén, Balassagyarmaton és Salgóbányán), tanösvények (Gyadai Tanösvény, Diósjenői-, Kemencei- és Nagymarosi tanösvények) és a Somoskői Vadaspark kialakítása szerepelt. Ezek mindegyike közjóléti, rekreációs, turisztikai és természetvédelmi célokat szolgál. A szervezetileg és szakmailag egyaránt komoly felkészülést igénylő pályázatok révén a Zrt. a gazdasági válság idején is tud fejleszteni, forrást hozni a térségbe, munkahelyeket megtartani, közvagyont gyarapítani és költségvetési befizetéseket generálni - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes, aki sajnálatosnak nevezte, hogy a közcélú működésre - így a vasút üzemeltetésére is - gyakorlatilag megszűnt minden költségvetési támogatás.

 

A társaságnak további uniós pályázatai vannak folyamatban. Ide tartoznak az ÉMOP keretében Hollókő-Rimócon, Szendehely-Katalinpusztán, Diósjenőn és Nyírjesen 570 millió forintból megvalósuló ökoturisztikai beruházások. Kiemelkedő még a KMOP keretében Bernecebarátiban és Kemencén 80 millió forintos ráfordítással erdei iskola kialakítására irányuló program is, valamint az összesen 590 millió forint értékben megvalósuló természetvédelmi, élőhely-megóvó és fejlesztő beruházásokat tartalmazó projektek (a napokban befejeződött KMOP I. , a folyamatban lévő KMOP II.-vel projektenként 220 millió forint értékben és a pályázati stádiumban lévő KEOP 150 millió forint értékben).

 

Fejlesztésekben tehát nincs hiány. A természetbarátokra nem vár más - ha elnyerik tetszésüket a megújuló turisztikai célpontok - minél gyakrabban felkeressék és igénybe vegyék a kínálkozó szolgáltatásokat.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.