FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-25

Új magyar szabadalom - monopol RR-mobiltorony

Magyar mérnök álmodta és építette meg azt a monopol rétegelt-ragasztott faszerkezetű antennatornyot, amely távközlés céljára szolgál. A Békésen felállított torony az ECOPOL nevet kapta.


A tornyot tervező cég, a Szigma-X Kft, fő tevékenysége antennatornyok és egyéb távközlési tartószerkezetek tervezése, kivitelezése, bővítése és biztonsági felülvizsgálata. Terveik alapján eddig több, mint 1600 távközlési torony épült meg. Célul tűzték ki egy esztétikus, természetbarát öko-toronycsalád létrehozását, amely a hazai és nemzetközi piacon elsőként megjelenve jelentősen megkönnyíti a természetvédelmi területek, nemzeti parkok, kiemelt lakóövezetek környékén épülő bázisállomások telepítését, engedélyeztetését. A kifejlesztéshez és a megvalósításhoz nagy segítséget jelentett az Új Magyarország Fejlesztési Terv K+F pályázatának elnyerése, valamint a Magyar Telekom Nyrt. azon szándéka, hogy a fatornyaikat leendő bázisállomásaikhoz felhasználják.

 

Rétegelt-ragasztott faszerkezetű tornyuknak az ECOPOL nevet adták, ezzel is hangsúlyozva az ökológia és a gazdaságosság kapcsolatának fontosságát; valamint utalva monopol csőtornyaik geometriai hasonlóságára.

 

A fejlesztés során alapkövetelménynek tekintették mind a fa, mint építőelem megjelenítését; mind a torony geometriájának esztétikus, természetbe illeszthető kialakítását. Ezért részesítették előnyben a lágyabb, ívelt formát az egyenes, szögletes megoldásokkal szemben. A természetben is megtalálható, trópusi esőerdők óriásfáihoz igazították a végső geometriát: a torony "szárnyai" megfelelnek a fákat támasztó palánkgyökereknek.

 

Az alábbi követelményeket tűzték ki célul:

- Külső megjelenése esztétikus, max. 40 m magasságú, öntartó, fa és ragasztott-fa anyagú toronycsalád legyen.

- Legyen alkalmas három mobil szolgáltató antennáinak elhelyezésére, külön szinteken, a torony felső szakaszán; az antennakábelek rejtetten, a torony belsejében jussanak le a rádiótechnikai berendezésekhez.

- Feleljen meg a távközlési berendezések alakváltozási követelményeinek, azaz kellően merev legyen.

- Biztosítson az antennák szereléséhez és üzemeltetéséhez szükséges helyet; valamint megközelítési lehetőséget, az érvényes biztonsági előírásoknak megfelelően.

- Feleljen meg a Magyarországon érvényes statikai szabványoknak és előírásoknak.

- A szélsőséges időjárásnak is kitett faszerkezet hosszútávú védelméről megfelelő védőbevonat gondoskodjon.

- A gyártási és szerelési költségek minimalizálva legyenek, és a kivitelezést hazai gyártókkal és alvállalkozókkal tudják lebonyolítani.

 

Az ECOPOL prototípusa 30 m-es, tartószerkezete egy, a fa-elemeket összekapcsoló belső acélvázból és a vele együttdolgozó ragasztott faszerkezetből áll. A belső torony háromszög alaprajzú, rétegelt falemez határolja, a háromszög csúcsaiból pedig három, íves kialakítású ragasztott fa támasztó borda indul. A támasz parabolaív mentén karcsúsodik, közelítve a természetes fák exponenciális növekedési függvényét. A torony és az alaptest közötti kapcsolatról az alapba betonozott lehorgonyzó acélkeret gondoskodik.

 

A belső hasáb egyik oldalára kerül a zuhanásgátló rendszerrel ellátott létra, amely biztosítja a feljutást az antennák megközelítésére szolgáló pódiumokhoz és a torony tetejéhez, a másik két oldalon a bebúvó- és kábelnyílások kapnak helyet.

Az acélszerkezet korrózióvédelme tüzihorganyzás, a faszerkezetek pedig speciális védőbevonatot kaptak. A prototípusokat intelligens mérési rendszerrel szereljük fel, folyamatosan mérve a szélsebesség/irány és nyúlás/alakváltozás összefüggéseit. Ezzel párhuzamosan a Műszaki Egyetem segítségével szélcsatornában kísérleteket végzünk különféle modell-változatokon, a kítűzött célok minél tökéletesebb megvalósítása érdekében.

FATÁJ kiegészítés:

Magyarországon az első rr-szerkezetű távközlési-tornyok faszerkezetét 2001-2002-ben a Lignum Európa Kft. készítette Etyeken és Kisbéren.

 

Forrás: Ecopol-SzigmaX Kft
- Lignum Európa Kft

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.