|
|||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le: |
2010-10-01
Az ideális konyha tervezése - 3/8. Rendeltetése szerint a konyha minden esetben az élelemkészítés, (sütés, főzés stb.) a tálalás, esetleg az étkezés helyszíne. Ahány konyha, annyiféle bútorzat (klasszikus, modern, high-tech), sokféle elrendezés (egysoros, kétsoros, L-alakú, U-alakú, sziget), de alapjában véve minden konyhában ugyanaz a munkafolyamat zajlik.
Az ideálisan berendezett konyha az ételkészítés munkafolyamatát követi, annak sorrendjében helyezkednek el az egyes tároló- és munkafelületek, gépi berendezések, eszközök. Vegyük pl. az ebéd elkészítését, első lépés az élelmiszerek elővétele. Adott étel elkészítéséhez a konyhából és a kamrából kell a szükséges alapanyagokat összeválogatni, melyek a következők lehetnek: hűtve tárolandó, mélyhűtött, szárazáru, földesáru. Az alább felsoroltak tisztítása, előkészítése a főzési, sütési, párolási folyamathoz. A konyha legfontosabb berendezési tárgya a tűzhely és a mosogató, ezeket megfelelő tároló- és munkahelyekkel kiegészítve alakíthatjuk ki a konyhai sort, amelynek az ételkészítés műveleti sorrendjéhez kell igazodnia. Emellett figyelembe kell vennie az ember egyéni tulajdonságait is, hogy jobb vagy balkezes-e az illető. Ez az elsőre apróságnak tűnő dolog nagyon fontos munka közben, mivel a jobbkezeseknél a jobb kéz végzi a fő munkát (valamit kivesz a hűtőből, megkeveri a fortyogó ételt stb.) míg a bal kéz az ehhez kapcsolódó kisegítő tevékenységet végzi (kinyitja a hűtőajtót, megemeli a fedőt stb.), ebből következtetve, a jobbkezeseknél balról jobbra halad az élelmiszerfeldolgozás sorrendje. Hűtő, munkapult, mosogató, munkapult, főzőlap, munkapult. (Balkezeseknél logikusan ellenkező a sorrend.) Az előbbi elrendezés az étkezés utáni mosogatásnál is ideális, mivel a jobb kézben tartott mosogatóeszköz (szivacs) végzi az edények mosogatását, a bal kéz pedig az edények jobbról balra történő mozgatását, ebből kiindulva balra kell esnie a csepegtetőtálcás résznek. A csepegtetőtálcát mai mosógépesített világunkban sokan felesleges elemnek ítélik meg, pedig az étel elkészítésénél is hasznos elem (zöldségek, gyümölcsök mosás utáni csepegtetése stb.).
Összességében elmondható, hogy a konyhát egy üzemnek kell tekinteni, ahol a háziasszony éppen úgy használja a rendelkezésre álló teret és eszközöket, mint egy gyárban egy szakember a végtermék előállításához szükséges erőforrásokat.
Korunk szokásai A konyhatechnológia az évek során jelentős változáson ment keresztül, mivel minden családtípusnak más-más technológiai igénye van. Egyrészről elterjedőben van a félkész alapanyagokból történő élelmiszer-készítés. Itt nincsen szükség hámozásra, áztatásra stb., mivel a hűtőből már eleve megpucolt tisztított alapanyagot veszünk elő, ezáltal mind időben, mind helyszükségben lerövidítődik a technológiai sor. Ennek a továbbfejlesztett módja az, amikor a boltban vásárolt készétel melegítés útján kerül az asztalra, mert itt a technológiai sor csak a kicsomagolásra és a melegítésre korlátozódik. Másrészről a fiatal gyerekes párok körében elterjedőben van a - főzés összehozza a barátokat - típusú konyhahasználat, itt a teljes munkafolyamat megtalálható. A konyhahasználaton belül a hétköznapi étkezés (reggeli, vacsora) és a hétvégi (reggeli, ebéd, vacsora, baráti összejövetelek) étkezések között jelentős eltérések vannak, amik kihatnak a technológiai sorra. Hétköznap az emberek általában főleg a mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt használják. A gépek, eszközök többsége leginkább hétvégén használatos. Ez nagy kontrasztot teremt a hétvégi és a hétköznapi üzem között. Macsali Zsolt A cikksorozat előző részei: (Folytatjuk.) A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2009/6. számában
|
| |||||
|