FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-20

Harmadával csökkenhet a bútorok súlya

Egy új technológiának köszönhetően 30 százalékkal könnyebbek lehetnek a lakberendezéshez használt bútorlapok. A kész bútorokat így egyszerűbb szállítani, összeszerelni és mozgatni.

Nem csak kevésbé fáradtságossá válik a költözködés, de a bútorok karcolásának és komolyabb sérülésének veszélye is csökken. A BASF által kifejlesztett új, faalapú anyag, a Kaurit Light, a hagyományos bútorlap köbméterenkénti 650 kg-os tömegével szemben mindössze 450 kg, mégis éppoly erős és terhelhető, mint a nehezebb bútorelemek.

Aki próbált már lapraszerelt bútorcsomagot a bevásárlókocsijába emelni, pontosan tudja, hogy a bútorlapok sokrétű felhasználhatósága és nagy teherbírása bizony meglehetősen nagy súllyal párosul. A bútoriparban már régóta keresik a megoldást, milyen anyagból lehetne kisebb súlyú bútorlapokat gyártani. Az eddigi próbálkozások során például méhsejt-szerkezetű szendvicspaneleket készítettek, az alacsonyabb súly azonban előállítási illetve feldolgozási hátrányokkal párosult.

A hagyományos bútorlaphoz képest a Kaurit Light technológiával készült panelek esetében köbméterenként mintegy 200 kg faanyagot 15-25 kg polimerrel lehet kiváltani. Annak ellenére, hogy az így készülő bútorlap kevésbé tömör, a BASF fejlesztői munkájának köszönhetően sikerült a hagyományos bútorlapra jellemző szilárdságot és teherbírást megőrizni. Az eredmény tehát egy sokrétű felhasználást biztosító, faalapú panel. A Kaurit Light panelek pozdorjából, habosított polimerből és Kaurit ragasztóból készülnek - mondta Dr. Stephan Weinkötz, a BASF projektmenedzsere.

Az új alapanyag a gyártók számára is vonzó, mivel az új bútorlapok a régi gépsorokon, jelentős beruházási igény nélkül gyárthatók, a szállítási és mozgatási költségek alacsonyabbak, és kevesebb csomagolóanyagra van szükség. A fém összekötő- és kapcsolóelemek továbbra is használhatók, és a könnyűszerkezetű anyag új lehetőségeket nyit a tervezésben és kialakításban is. A BASF laboratóriumaiban kidolgozott gyártási folyamatot a Nolte valósította meg ipari méretekben, és az új bútorlapot "Rheinspan AirMaxx" név alatt forgalmazza. Középtávon a társaság évi 200 ezer köbméter bútorlap gyártásával számol, ez mintegy 9 ezer kilométer konyhai munkalap mennyiségének felel meg.

 

FATÁJ-FATUDAKOZÓ kiegészítés: a termék magyarországi forgalmazója a biatorbágyi székhelyű Pannon Falap-Lemez Kft.


Forrás:
hg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.