FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-25

Belga állami megállapodás a tanúsított fa piaci részarányának növeléséről

Belgium Szövetségi Állama szerződést tervez kötni a Belga Kiskereskedelmi Szövetséggel arról, hogy 2008-hoz képest 2018-ra a belga belpiacon a tanúsított fa piaci részaránya a 2,35-szörösére növekedjen.

 

A Paul Magnette, éghajlat- és energiaügyi miniszter által képviselt szövetségi állam, a továbbiakban szövetségi állam és a ... által képviselt Belga Kiskereskedelmi Szövetség (FEDIS) szerződést terveznek kötni a fentiekről. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól indult kérdés a Vidékfejlesztési Minisztérium szakfőosztálya útján október közepén jutott el hozzánk is, hogy ezzel a szándékkal a FAGOSZ egyetért-e, pontosabban van-e ellene kifogása. (A FEDIS honlapja holland és francia nyelven működik.)

 

A lényeg, hogy a 2008. évi mintegy 15%-os tanúsított fa részarány

2012. végére ennek 1,55-szörösége (23,25%)

2015. végére ennek 1,95-szörösére (29,25%)

2018. végére pedig ennek 2,35-szörösére (35,25%) emelkedjen a belga belpiacon.

A szerződés a 2010. július 1-jétől 2018. december 31-ig tartó időszakra vonatkozik. A felek bármelyike részéről hat hónapos felmondási idővel és indoklással felmondható.

A szerződés alapján a Belga Állam fizeti majd az üggyel összefüggő oktatást, tájékoztató kampányokat és a leendő piackutatást annak érdekében, hogy tájékoztassák fogyasztókat, valamint felhívják a fogyasztók figyelmét a tartamos erdőgazdálkodásra, valamint a tartamos erdőgazdálkodás tanúsítással lefedettségének fontosságára.

 

A tervezet vizsgálatának (az EU-n belüli országonkénti egyeztetésnek) célja megállapítani, hogy képez-e a szabályozás kereskedelmi akadályt az adott hazai előállítású termék az EU tagországok piacán történő forgalomba hozatala előtt, és hátrányos helyzetbe hozza-e a hazai termelőt vagy exportőrt a forgalomba hozatal során. A véleményezés nem vonatkozhat az intézkedés adó- vagy pénzügyi szempontjaira. (A műszaki jogszabályok bejelentése szempontjából a 98/48/EK irányelvvel módosított 98/34/EK irányelvet a 94/2004. (IV. 27.) Korm. rendelet vette át, a bejelentési eljárást a 44/2004. (III. 16.) Korm. rendelet szabályozza.)

Minden olyan esetben, ha egyik EU tagország olyan nemzeti szabályt tervez hozni nemzeti hatókörrel, amely az áruk szabad áramlására és így a többi ország gyártóira, kereskedőire hatással lehet, köteles az EU többi országánál ezt az egyeztetési kört megfutni.

 

A tervezett belga rendelet teljes szövege doc-ban, magyarul és angolul.

 


 

A tervezetre a FAGOSZ titkárság ezt a véleményt adta:

 

Tartalmi észrevétel:

A Belga Állam és szerződő partnere közötti megállapodás tervezettel szemben nem látom szükségét annak, hogy magyar részről ellenvetést kelljen tenni.

Ugyanakkor a "hazai pályán" számos teendő adódik ebből annak érdekében, hogy a hazai erdőgazdálkodók, fűrészüzemek és falemezgyárak ne kerülhessenek piaci hátrányba az évtized közepére végére az EU többi országának hasonló szereplőivel szemben.

Figyelemre méltó a megállapodásban, hogy az aláíró felek egyike a belga állam, továbbá hogy a Belga Állam fizeti majd az üggyel összefüggő oktatást, tájékoztató kampányokat és a leendő piackutatást annak érdekében, hogy tájékoztassák fogyasztókat, valamint felhívják a fogyasztók figyelmét a tartamos erdőgazdálkodásra, valamint a tartamos erdőgazdálkodás tanúsítással lefedettségének fontosságára.

Ebből arra a következtetésre jutok, hogy a Magyar Állam részéről is elvárható ugyanez a magatartás. Ehhez természetesen mielőbb meg kellene ismernünk, hogy a hazai szaktárcának, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak mi az álláspontja ezzel kapcsolatban.

Ezért az erdőtanúsítás hazai helyzetével, lehetséges fejlődésével kapcsolatban mielőbb célszerű lenne a főhatóság, és az érintett gazdálkodói érdekképviseletek (MEGOSZ, FAGOSZ), valamint az MFB megfelelő részlegének bevonásával a témában megbeszélést tartani.

 

Észrevétel a fordításhoz:

A 7. cikkben a "fafajta" szó szerepel. Amennyiben a magyar változat fordítási teljesítményét is értékelnünk kell, jelzem, hogy itt nem fajtáról (a fajon belüli, termesztési célra nemesített, államilag elismert, fajtavédett fajta), hanem fajról (tehát a növénytani besorolás szerinti faj) van szó, e szó tehát helyesen: "fafaj". A 2003. évi XXXII. törvényben [a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény] is csak fajok szerepelnek.

A 14. cikkben a termékmegnevezéssel foglalkozó mondat kifejezései helyesen: A tanulmány a belga piacra bocsátott fenntartható erdőgazdálkodásból származó fenyő fűrészáru, trópusi lombhullató és mérsékelt éghajlati övű lombhullató fafajok fűrészárui,  és falemezek piaci részesedését mutatja. (A farostlemez a falemezek csoportján belül az egyik falemez csupán.)

 


 

Ellenvetést nem tehettünk, hiszen a tervezet nem a tanúsított fa kizárólagosságát írja elő, ami valódi áruforgalmi akadály lenne. Továbbá a két erdő- és falánc-tanúsítási világrendszer között (PEFC és FSC) sem határoz meg kizárólagosságot. Ismereteink szerint állami közbeszerzések esetén ugyanakkor már vannak olyan esetek, amikor kötelezően előírják a fára annak tanúsított voltát.

E folyamat várhatóan tovább halad és a fenti szerinti belga állam által segített ismeretterjesztés, valamint egyéb tényezők által egyre nagyobb szerepe lesz az erdő- és falánc-tanúsítás magyarországi alkalmazásának és elterjedésének is. Ez különösen a kis területű magánerdők gazdálkodóinak és a kisebb faipari cégeknek fog gondot okozni: hogy megtalálják az általuk még finanszírozható tanúsítási megoldást.

Mőcsényi Miklós, FAGOSZ

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.