FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-26

Lehetséges kompromisszum a szerencsi erőmű-ügyben

Más helyszínen, de mégis Szerencsen épülhet meg a sok vitát kiváltó erőmű.

A polgármesterváltást eredményező helyhatósági választások után néhány nappal híre jött: a Szerencsen biomassza-tüzelésű erőmű megvalósítását tervező BHD Hőerőmű Zrt. elállt építési szándékától, és bár a választásokkal egy időben megtartott véleménynyilvánító népszavazás eredménye szerint a szerencsiek 82,2 százaléka a város ipari hagyományaira épülő munkahelyteremtést előbbre tartja a világörökségi területhez való tartozásnál - amit az erőműpártiak fényes győzelemként könyveltek el -, mégsem épül meg az erőmű.

Az eredményről Koncz Ferenc, a terület országgyűlési képviselője, Szerencs megválasztott polgármestere akkor azt nyilatkozta az Észak-Magyarországnak, hogy a helyiek jó választ adtak egy buta kérdésre, ezért - figyelembe véve a referendum eredményét - olyan munkahelyeket létesítenek Szerencsen, amelyek illeszkednek a város - főleg könnyűipari - hagyományaihoz, és nem veszélyeztetik a világörökségi címet sem. A BHD Hőerőmű Zrt. által megvételre felajánlott területtel kapcsolatban pedig azt mondta a polgármester: a város élni kíván a vásárlási lehetőséggel, és a jövőbeni fejlesztéseihez, munkahelyteremtő beruházásokhoz fogják felhasználni.

 

Máshol szívesen

A napokban azonban kiderült: a BHD Hőerőmű Zrt. vezetése valóban elállt attól a szándékától, hogy a már birtokukban lévő területen létrehozza a biomassza-erőművet, de más, az erőművet eddig ellenzők számára is elfogadható helyen továbbra is szívesen megvalósítanák elképzelésüket.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere érdeklődésünkre elmondta, annak semmi akadályát nem látja, hogy a világörökségi területen kívül, a címet nem veszélyeztető formában megépüljön az erőmű. Az energetikai beruházást eddig leghangosabban ellenző borászok véleményét ismerve a polgármester azt mondta, a Szerencsről Prügy felé vezető út mentén senkit sem zavarna a beruházás megvalósítása, sőt, ha eleve ide tervezik, már régen üzemelhetne.

Megkerestük a BHD Hőerőmű Zrt. vezérigazgatóját, Voltay Gézát, aki megerősítette, valóban felajánlották Szerencs újonnan megválasztott polgármesterének azt a lehetőséget, hogy az önkormányzat vásárolja meg az erőmű tervezett helyszínéül szolgáló, mintegy 10 hektár területű, a Keleti Ipari Parkban lévő telket, mert az elmúlt hetekben napvilágot látott nyilatkozatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az erőmű eredeti helyszínen történő megépítését sem a helyi, sem az országos politikai vezetés nem támogatja - még a jelentős kompromisszumokkal kialakított, lecsökkentett változatban sem, ám nyitottak rá, hogy a város más területein megvalósulhasson az erőmű. Döntésüknek a politikai mellett gazdasági okai is voltak: a pillanatnyilag hasznos egyáltalán nem hajtó terület után a cég eddig 28 millió forint telekadót fizetett fizetett a város kasszájába, 20 millió most lenne esedékes, míg később évente 16 milliót kellene átutalniuk. Ha remény sincs az erőműre, ezt a pénzt az ablakon dobja ki a cég.

Felvetettük, Koncz Ferenc bírja a helyi borászok ígéretét, hogy amennyiben a BHD Zrt. az általa javasolt helyszínen valósítaná meg az erőművet, a borászok nem gördítenének akadályt az elé. Ezzel kapcsolatban Voltay Géza véleménye az volt, hogy a pontos helyszín ismeretében meg kell vizsgálni, megfelel-e az előírásoknak az adott terület, például elegendő-e a lakott településtől mért távolsága, megfelel-e a megengedett épületmagasság, s nincsenek-e egyéb korlátozások?

Az a kérdés is felmerült: ha létrejön a megállapodás, és sikerül találni egy olyan területet, ahol az erőmű nem veszélyezteti a világörökségi címet, milyen teljesítményű berendezést hoz létre a BHD? "A jelenlegi szabályozás szerint maximum 20 megawattos teljesítményű berendezésben gondolkodunk, és természetesen vizsgálni kell hőfogyasztók bekapcsolását", válaszolta Voltay Géza.

A megye más városai között nem egy van, amelyik két kézzel kapna egy ilyen beruházás után - miért ragaszkodnak mégis Szerencshez? - vetettük fel. "Az eredeti helyszín előkészített állapotban van. Ugyancsak nehéz figyelnem kívül hagyni a népszavazás eredményét", válaszolta Voltay Géza.


Forrás:
haon.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.