FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-16

Egzóta fa alapanyagok - Okoumé (Aucoumea klaineana - Pierre)

A balzsamfafélék (burseraceae) családjába tartozó Aucoumea klaineana felfedezése után helyileg és az európai faimportban is egyszerűen a gaboon nevet kapta, manapság az okoumé (vagy okumé) a leggyakrabban használt kereskedelmi megnevezése. A különböző nyelvjárásokban a következő neveken említik még: angouma, mofoumon, n'goumi, ongouma, zonga, bengouma, moukoumi és n'koumi. A gaboni mahagóni megnevezése kerülendő. Pierre botanikus 1856-ban nevezte el ezt a fát Klaine atyáról.

Előfordulás

Az okoumé egyike annak a kevés trópusi fafajnak, melynek a termőterülete egész pontosan behatárolható. Ez ÉK-től eltekintve kiterjed Gabon legnagyobb részére, Egyenlítői-Guineára, Dél-Kamerunra, valamint Közép-Kongó nyugati részét foglalja magába. A gaboni erdők egyharmada okoumé állományokból áll, két harmada egyéb fafaj. Régebbi adatok szerint Gabon teljes fatartalékát jelenleg 300 millió m3-re becsülték, melyből 100 millió m3 volt okoumé. Bár az okoumé ezen az egész vidéken uralkodó, vannak olyan régiók, ahol koncentráltabb a megjelenése. Ilyenek például az örökzöld esőerdők és az esőben zöld párás szavannaerdők, valamint a folyamvidékek, ezen túlmenően a szavanna- és parti erdők és a csatlakozó galériaerdők gazdagok okoumé-ban. Jó regenerálódó képessége okán a nomád törzsek után maradt irtásokon gyorsan megtelepedett, ilyen helyeken sűrűsége a 40-50 törzset is eléri hektáronként, az érintetlen helyeken ez a szám 1-3/ha.

 

Fa(növény)leírás

30-40 m átlagos magasságával az okoumé a nyugat-afrikai esőerdők legtermetesebb fái közé tartozik. Kedvező, világos termőhelyeken magassága gyakran a 60 m-t is eléri, a törzsátmérő 60, 100-180 cm.

A többnyire hengeres és egyenes, akár 30m-ig ágmentes törzsnek golyó alakú koronája van. Tipikusan az igen keskeny, más trópusi fákkal szemben kevésbé kihangsúlyozott gyökérfők, melyek legfeljebb 3 m magasságig nyúlnak fel. Gazdasági hasznosíthatóságát illetően két nagyon fontos tulajdonsága van: egyrészt az okoumé meglehetősen zárt állományokban fordul, mely a trópusok gazdag vegetációjában ritkaságnak számít, másrészt messzemenően hengeres törzsformája és méretei miatt igen kedvező furnérfának.

A törzset eleinte világosszürke, szürkés-vöröses, sima, 0,5-1 cm vastag kéreg borítja, mely struktúrájában némiképp a bükkére hasonlít, gyakran vannak rajta szürke zuzmófoltok. A vöröses színű törzsbevágás szemcsés felületű, ennek során egy erősen terpentinszagú, szürkés gyanta folyik ki.

A hasznosítható törzs-hosszak legfeljebb 15m-t érnek el. A leggyakoribb alakhibák a görbülések, a struktúrában termőhelytől függően laza vagy bolyos geszt fordulhat elő.

Fa(anyag)leírás

A többnyire fehéres/világosszürke szijács (3-12 cm) világos színe által elkülönül a geszttől. A szabadon, vagy mocsaras vidéken növő fák szijácsképzése erősebb, a szijács akár az átmérő 15%-a is lehet. A geszt egységes, többé vagy kevésbé sötét rózsaszín/lazac vörös színű, mely esetenként a szürke és vöröses barna között is váltakozhat. Különbséget tesznek a fehér, többnyire könnyebb, és a vöröses fa között, ez utóbbi keményebb és szilárdabb. Szürkés elszíneződése előfordulhat, de ha nem látható helyeken alkalmazzák , ennek nincs minőségi hátránya. Egyes származékoknak a világosabb és sötétebb évgyűrűk által nagyon finom sávozása van, jellegzetes a frissen vágott felület selymes fénye. Gőzölve az okoumé egy világos-vöröses barna tónust vesz fel, mely távolról a mahagónira hasonlít.

A számos, közepes nagyságú egyenletesen egyesével elosztott, ovális tracheák gyakran enyhén telítettek és többnyire szabad szemmel felismerhetőek. A khaya-val ellentétben nem tartalmaznak alapelemeket. Hosszanti metszetben részben feltűnően csavart pórusbarázdának látszanak, parenchyma csak kis mennyiségben, a tracheák peremén van, néhány sejtre korlátozva. A heterogén, finom bélsugarak szinte mind 2 sejt szélesek és mintegy 13 sejt magasak. A bélsugár él sejtekben a minden burseraceae-ra jellemző, tipikus, vöröses kovakőkristály zárványok vannak, mely a szerszámok élét igen gyorsan tompítja. Tangenciális vágási felületen sötétebb színük által a bélsugarak jól láthatóak. A nagyon egységes kinézetű homlokmetszetben a némiképp sötétebb késői pasztában az évgyűrűk gyengén kivehetően ismerhetők fel.

Anatómiai felépítését tekintve az okoumé a legegységesebb, legegyenesebb rostú fák közé tartozik, minden építőeleme szabályos felépítésű és elrendeződésű. Ezzel együtt néha előfordul szálkásodás, továbbá bizonyos termőhelyeken csomósak a törzsek, mely a furnérgyártás szempontjából hátrányos.

Az okoumé nyerssűrűsége (q12) 380-530 kg/m3, a friss rönkfa berakási súlya 580-630 kg/m3. A térfogat zsugorodás 9,7% körül van (tangenciális = 6,0%, sugár = 3,5%).

Feldolgozás és felhasználás

Bár az okoumé könnyű fának számít, szilárdsági tulajdonságai közepesek.

A fa szabadon és kamrában is jól szárítható, vetemedésre csak kevéssé hajlamos, szárítás után jól tartja magát. Az okoumé nem időjárásálló, viszont az ugyanilyen alacsony súlyú egyéb trópusi fákhoz képest feltűnően csekély a gomba- és rovarfertőződésre való hajlama, kedveltségének ez a fő oka.

Az okoumé fa fő károsítói egyrészt a cerambycidák, ipidák és platypodidák, másrészt a brakkvízben (félsósvíz) tárolt törzsek esetében a fúrókagylók. A fa megmunkálása összességében nem okoz különösebb nehézségeket. Fűrészeléshez szélesen kihajtogatott, keményfém bevonatú fűrészlap ajánlott a kristályos zárványok miatt. A fa nehezen hasítható, és a gyaluláshoz is jól beállított kés nagy figyelem kell. Ezzel szemben késelésnél és hámozásnál - többnyire körkörösen hámozás - a fa egyszerű és egységes felépítése miatt nincsenek nehézségek.

A frissen beérkezett okoumé fa akár gőzölés nélkül is hámozható, egyébként max. 2-2,5 napi, 90-95°C-on történő gőzölés ajánlott.

Nagyon egységes szerkezete miatt a rétegelt lemez gyártáshoz nagyon keresett fafaj, konkurense az ázsiai vörös meranti/lauan fa (shorea spp.). A fa jól csiszolható és könnyen enyvezhető, a szegelések és csavarozások is jól tartanak, bár némileg hajlamos a hasadásra. Az okoumé felületkezelhetősége jó, finom csiszolás után selymesen fénylő felülete van.

Az okoumé fa túlnyomó többsége a furnériparban kerül felhasználásra, a rönkfa export 95%-a rétegelt lemez gyártásba kerül, főként Európába. Az előállított furnérok hajlíthatóak, nem hasadozottak és nagyon egyöntetűek.

 

Export- és importgazdaság

Az okoumé kivitele Gabon akkori francia kormányzójának köszönhetően már a XIX. század végén megkezdődött. Ezt követően az export viharos fejlődésnek indult. 1991-es adatok szerint Gabonban 850 000 m3 okoumét vágtak ki, melyből 750 000 m3 exportálásra került.

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2010/09. számában

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.