FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-10

Konferencia az illegális fakitermelésről és a környezeti bűnügyekről

E cikk beszámoló a nov. 24-25. között Budapesten az EU tagjelölt és várhatóan tagjelölt országoknak tartott nemzetközi konferenciáról.

 

 

 

2010. november 24-25-én a magyarországi székhellyel működő Regionális Környezetvédelmi Központ (REC: Regional Environmental Center) konferenciát szervezett Budapesten az illegális fakitermelés és környezeti bűncselekmények témakörében. A résztvevők az EU tagjelölt és potenciális tagjelölt Délkelet-Európai országok (Albánia, Bosznia és Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Koszovó1, Montenegró, Horvátország, Szerbia), Törökország és megfigyelőként Ukrajna voltak. Mellettük több nemzetközi szervezet is képviseltette magát, mint a Világbank, az INTERPOL, az Európai Bizottság, a FAO. Képviselőt küldött továbbá néhány olyan nemzetközi társadalmi szervezet is, amelyik ebben a témakörben tevékenykedik (TRAFFIC, INECE, GreenForce).

A konferencia célja az volt, hogy megbeszéljék a természeti erőforrásokkal kapcsolatos szabályozás problémáit a fenti országokban, javaslatok szülessenek a lehetséges megoldásokra, és létrejöjjön egy informális hálózat ezek között az országok között abból a célból, hogy segítse együttműködésüket, és támogatást nyújtson az illegális fakitermelés valamint a környezeti bűncselekményekkel kapcsolatos jogszabályalkotásban, azok alkalmazásában és kikényszerítésében. A konferencia háttéranyaga a REC által készített tanulmány volt (Illegális fakitermelés Dél-Kelet Európában).

A környezeti bűncselekmények és ezen belül az illegális fakitermelés világméretű probléma. Az elmúlt évtizedben  visszaszorításukra több nemzetközi kezdeményezés született. Ezek az intézkedések elsősorban a faanyag, állatok, növények kereskedelmével kapcsolatosak. Nemzetközi informális hálózatok jöttek létre annak érdekében, hogy információval, tanácsadással segítsék az érdekelt országokat. Külön meg kell említeni az INTERPOL tevékenységét, amelyik komoly szervezeti háttérrel áll a tagországok rendelkezésére.

A Konferencián résztvevő országok többsége a korábbi Jugoszlávia tagállama volt. A Balkáni háború okozta helyzet, valamint a szövetségi köztársaság felbomlása miatt az erdőgazdálkodás szabályozásában sok probléma jelentkezett. Valamennyi országban a tervgazdálkodást követő átmeneti helyzet kaput nyitott az illegális tevékenységeknek. A  szociális okok mellett a jogszabályalkotás, a törvények betartásának és betartatásának hiányosságai miatt megnövekedett az illegális fakitermelés és a környezeti bűncselekmények száma, mértéke.

Az EU tagjelölt és potenciális tagjelölt országok képviselői az előadásokat és vitát követően közös álláspontot fogadtak el. Megállapították, hogy a nem megfelelő intézményi és jogi keretek, valamint a környezeti bűnügyek alul értékelése a fő akadály a környezeti bűnügyékkel kapcsolatos eljárásokban, és teret ad a bűnözők tevékenységéhez. Ugyancsak gondot jelent a pénzügyi és emberi háttér elégtelensége is. Kifejezik elkötelezettségüket hogy együttműködnek a természeti erőforrások hasznosítása, valamint az illegális fakitermelés és környezeti bűnügyek területén.

A konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy regionális informális hálózatot hoznak létre a természeti erőforrásokkal kapcsolatos jogi szabályozás elősegítésére, az illegális fakitermelés és más környezeti bűnügyek megakadályozására. Az informális hálózat több éves segítséget nyújt egy több éves munkaprogramhoz a fenti témában. Együttműködik az érdekeltekkel, a donor szervezetekkel és országokkal. Az informális hálózat (THEMIS) titkársági feladatait a Regionális Környezetvédelmi Központ látja el.

A magyar erdőgazdálkodás és faipar számára fontos, hogy a szomszédos régió EU csatlakozásra törekvő országai mennyiben tudnak eleget tenni az EU elvárásainak. Ezért hasznos, ha a különféle kezdeményezésekről hírt kapunk. A természeti erőforrásokkal kapcsolatos bűnözés átnyúlik a határokon, ezért a szomszédos országok közös érdeke a határozott és sikeres megelőzés, a törvények betartása és betartatása. Az erdőgazdasági szektort érintő legszembetűnőbb esetek (énekesmadár kereskedelem, illegális fakereskedelem stb.) mellett még számtalan olyan eset van, aminek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. A figyelemfelhívásban és információ áramlásban a Közép-Európa és Kelet-Európa területén tevékenykedő Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) tud segítséget nyújtani.

 

A REC 1990-ben jött létre. Alapítói az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és Magyarország. Jogi alapját ma 31 ország és az Európai Bizottság által aláírt egyezmény biztosítja. Székhelye Szentendre és emellett 17 országban van helyi irodája. Aktívan részt vesz a fontos globális, regionális és helyi eljárásokban, hozzájárul a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos megoldások kialakításában. Helyi irodáin keresztül elősegíti a szaktudás és információ áramlását országok és régiók felé. Célja, hogy küldetésével összhangban szakmai és pénzügyi kereteket, fórumokat biztosítson civil, kormányzati, üzleti, akadémiai és média szereplők és csoportok számára, segítse párbeszédüket, együttműködésüket. Az általános környezetvédelmi projektek mellett kiemelten foglalkozik a fenntartható fejlődés és az EU csatlakozási folyamat témaköreivel is.

 

A konferenciát a Belga Szövetségi Kormány, A Kanadai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség és a Finn Külügyminisztérium támogatta.

 

Megtekintésre javasolt honlapok:

www.rec.hu

http://illegallogging.rec.org/budapest_conference_2010.html

A cikk szerzője: Gerely Ferenc

1 Az ENSZ BT 1244 sz. határozatában foglaltak szerint

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.