FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-15

A Papierholz Austria GmbH adománya a Bakonyerdő Zrt. vörösiszap károsultjai javára

A cellulózgyártók részére fát beszerző ausztriai Papierholz Austria GmbH 10.000 Eurót adományozott arra, hogy a Bakonyerdő Zrt. érintett munkatársainak segítsen az újrakezdésben.

 

2010. október 4-én átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka és Devecser közötti, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő egymillió köbméternyi iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A nehézfémet tartalmazó, erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben Magyarországnak. Tíz ember meghalt, a sérültek száma több mint 150.


Forrás: Wikipédia


Forrás: Wikipédia

A fenti képek forrásának kapcsolói bemutatják a vörösiszapot mint anyagot, technológiai mellékterméket, valamint az ajkai vörösiszap katasztrófát és az azt követő eseményeket. Nagyon sok hír és fénykép jelent meg e katasztrófáról, sőt több önálló honlapja is lett a témának: vorosiszap.com, vorosiszap.bm.hu, ... Összesen mintegy 300 házat és 1500 embert érintett.

 

A Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészetét és annak vasúti rakodóját is érintette a vörösiszap áradat. Az erdőgazdaság kára 120-140 millió Ft, amiből 80-100 millió Ft-ot tesz ki a épültkár, 25 millió Ft-ot a faanyagban keletkezett kár, és 10-15 millió Ft értékben mondtak le korábban megrendelt vadászatokat. Az érintett településeken lakó több dolgozójuk és volt dolgozójuk háza, ketje egyéb vagyontárgya is kárt szenvedett.

A Bakonyerdő Zrt-nek több évtizede jelentős üzleti partnere a Papierholz Austria GmbH (PHA). E cég fabeszerzői tudomást szerezve arról, hogy a katasztrófa az erdőgazdaságot és annak dolgozóit is érintette, javasolták a cégvezetésnek, hogy adjanak támogatást az újrakezdéshez, újjáépítéshez. A javaslatot elfogadva a Papierholz Austria GmbH. 10.000 Euró támogatást adott. Ennek átvételére Varga László vezérigazgató és Hajdú Ferenc kereskedelmi osztályvezető látogatta meg december 14-én az osztrák céget, illetve annak egyik tulajdonosát, a Zellstoff Pöls AG-t. Őket a magyar szaksajtó nevében Mőcsényi Miklós (FATÁJ) kísérte el.


Varga László (vezérigazgató, Bakonyerdő) fényképalbum segítségével mutatja be dr. Kurt Maiernek (igazgatótanács elnöke, zelstoff Pöls AG) a vörösiszap katasztrófát.


A katasztrófa bemutatását Hajdú Ferenc (kereskedelmi osztályvezető, Bakonyerdő) egészítette ki.
Balról-jobbra: Manfred Schachenmann (ügyvezető igazgató, PHA), a fatér vezetője, Klaus Krammer (ügyvezető igazgató helyette, PHA) Kurt Maier (igazgatótanács elnöke, zelstoff Pöls AG) Varga László (vezérigazgató, Bakonyerdő Zrt.) Hajdú Ferenc (kereskedelmi osztályvezető, Bakonyerdő)
.

Varga László a Bakonyerdő és dolgozói nevében megköszönte az adományt és meghívta Kurt Maiert, illetve Manfred Schachenmannt és Klaus Krammert a Devecseri Erdészet épület újjáépítése utáni avatási ünnepségre.

Az erdőgazdaság 2010. novemberében létrehozta A Mi Bakonyunkért Alapítványt (székhelye: Pápa), melynek számos célja között szerepel az erdőgazdaság dolgozóit ért rendkívüli helyzetek esetén a kárenyhítés. A Papierholz Austria GmbH ezen alapítvány számlájára utalta át a fenti adományt.

 

A Papierholz Austria GmbH, illetve a Zellstoff Pöls AG bemutatása.

 

A Papierholz Austria GmbH az alábbi cégek itt jelölt arányú tulajdonában van. Célja és feladata ezen cégek részére a fabeszerzés.

A Zellstoff Pöls AG pedig cellulózgyár, amelyik fenyőből, azon belül főleg lucfenyőből gyárt piaci értékesítésre cellulózt. A gyár érdekessége, hogy a világ legmagasabban fekvő (800 m) cellulóz üzeme. Schwarzenberg herceg befektetéseként még az 1700-as évek elején épült itt egy papírgyár. Az ipari méretű papírgyártás 1870-ben kezdődött. 1905-ben épült egy cellulózgyár, majd 1910-ben papírgépet telepítettek. 1921-ben tulajdonosváltás volt. 1961-ben indult a fehérített cellulóz gyártása. 1984-ben idult a kraft-cellulóz gyártás, ami a zsákok és egyéb csomagoló anyagok nagy szilárdságú alapanyaga. 1989-től a Frantschach AG a tulajdonos. 1991-től alkalmaznak biológiai tisztítást. 1995-től ECF fehérítést alkalmaznak. 1998ban indultak az új szennylúg égető kazánok. 2000-től a tulajdonos a Heincel Group®. 2005-2008. között átalakították a cellulózgyártást. 2009-ben használatba vették az új, a 110 kV-os hálózatra csatlakozó vezetéket.


Kattintson a képre a térkép megnyitásához

A telephely keleti részén két aprítéktároló van. A baloldali nagyobbik egymagában 40.000 m3, mikor tele van. A gyár éves faigénye 2 millió m3, aminek felét hengeresfában, felét aprítékban vásárolják meg. Ebből évi 400.000 t hosszúrostú szulfát cellulózt gyártanak Orion néven, valamint 13.500 t fehérített kraftpapírt Starkkraft néven. Termékeik 25%-át Ausztriában, a többi 75%-ot pedig exportra adják el. Éves árbevételük mintegy 200 millió Euró. 350 alkalmazott és 26 tanonc dolgozik a cégnél.

Az elmúlt 5 évben 150 millió Eurót fektettek be különböző fejlesztésekbe.

Számításuk szerint nekik 10-12 millió Euró versenyhátrányt okoz, hogy Ausztriában az állam az ipari méretű bioáram termelést nem támogatja.

Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.