FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-22

Díjnyertes passzívházak 2010-ben

Bemutatjuk 2010 díjnyertes passzívházait. Lakóházak, irodaépületek, közösségi ház, levéltár, tornacsarnok funkciójú passzívházak kaptak 2010-ben építészeti nívódíjat a német Passzívház Intézet kiírásában.

Professor Dr. Wolfgang Feist úr szavait idézve: " Nincs passzívház építészet, de annál több építészet passzívházzal".

A passzívház standard nem építészeti koncepció. Ez egy finoman kidolgozott módszer, amely lehetővé teszi az ismert eszközökkel, hogy bármilyen típusú épületet energetikailag hatékonnyá tehessünk.

2010-ben 60 építész nyújtotta be a világ minden részéről passzívház épületét a versenyre. Kínából, USA-ból, Japánból, és számos európai országból érkeztek a pályaművek, amelyeket egy 8 tagú zsűri bírált el. A benyújtott pályaműveknek minősítéssel rendelkező passzívháznak kellett lennie.

 

Bemutatunk néhány lakóépületet a díjazott pályaművekből:

Dán passzív családi ház:

2008-ban épült Dánia első passzívháza. Családi ház- nettó alapterülete: 147 m2. Favázas szerkezetű. Gépészeti jellemzője: 8m2 napkollektor a tetőfelületen, 500 l-es melegvíztároló, és hőszivattyú a gépészeszeti rendszer a természetesen nagyon jó hatásfokú hővisszanyerős szellőzőrendszer mellett. A PHPP szerinti éves fűtési igény: 11 kWh(m2év).

 

Japán passzív családi ház:

2009-ben épült a szabadonálló beépítésű családi ház, az első minősített passzívház Japánban. Kis területű épületről van szó, csupán 78 m2 az energetikai számításba bevont terület. A fűtést és melegvízellátást hőszivattyú biztosítja, természetesen egy japán márka, mitsubishi hőszivattyú került beépítésre.        

 

Német passzív családi ház és természetgyógyászati rendelő:    

Többlakásos passzív társasház Németországban:   

2 többlakásos lakóépület épült Hamburgban passzívházként. A 4 teljes, plusz 1 tetőtéri szintes, 2 lakótömbből álló épületben összesen 34 lakást, és 3 üzlethelyiséget alakítottak ki. Az energetikai számításba bevont terület (fűtött terület): 2538 m2. Vegyes építési rendszert használtak a tervezők. Váltakozik a könnyűszerkezetes, és ún. masszív szerkezet a minősített passzívházban.    

A fűtési rendszer rácsatlakozik a távhő ellátásra. Lakásonként két fűtőtestet helyeztek el. A hővisszanyerős szellőzőrendszerben fűtő regisztert is alkalmaztak. A PHPP szerinti éves fűtési igény: 15 kWh/m2év.    

 

Passzív lakópark Innsbruckban:  

 361 lakást építettek az összesen 28.316 m2-nyi, energetikai számításba bevont területre. Az építési rendszer ún. masszív falazat. 18 cm-es vasbeton falazattal készültek a lakóépület tömbök. A vasbeton falra 24-30 cm vastagságban EPS hőszigetelés került. 

A tetőn 10 cm vastagságban extenzív ültető közeg került kialakításra. Az extenzív zöldtető a nyári túlmelegedés elleni védelemben is szerepet játszik. 

Lakásonként 3 m2-nyi napkollektor felületet építettek ki. Az összes napkollektor felület éves szinten 367.500 kWh energianyereséget eredményez. 

5-6 puffertároló került beépítésre, 2500l-es tartállyal. A melegvíztárolókat körülfújták cellulóz hőszigeteléssel. A melegvízellátásra, valamint a fűtési rendszerre biomassza és gázkazánok segítenek rá. 

 

Többlakásos passzív társasház Svájcban:         

Svájcban épült a 4 lakóegységet magába foglaló minősített passzívház. Az energetikai számításba bevont terület: 408 m2. Talán nem véletlen, svájci épületről lévén szó, ez az épület is faház.   

Itt nagy szerepet játszanak az üvegfelületek eneregetikai értékei, hiszen különösen nagy üvegfelületekkel oldották meg az épület homlokzatát. Fa nyílászárók kerültek beépítésre, Uw értékük: 0.8 W/m2K. Az üvegek naptényezője, g: 55%. Az üvegezés U értéke pedig, Ug: 0.5 W/m2K. A gépészeti rendszer pellet kazán, amely mind a melegvíz előállítását végzi, mind pedig a fűtési igény kielégítését is ezzel oldják meg.   

 

Német passzív lakó és irodaépület:         

Az épületet nagyrészben irodaként használják, de a lakófunkció is kialakításra került. A fő cél az energiamegtakarítás mellett a természetes anyagok használata volt az építésnél. A favázas épület cellulóz hőszigetelést kapott. A tető természetes palával fedett. A PHPP szerinti éves fűtési igény: 15 kWh/m2év. 


Forrás:
PasszívházMagazin

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.