FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-10

WWF pályázat az erdők jövőjéért

Május 18-án lesz az ünnepélyes díjátadás az erdők jövőjéért pályázatra jelentkezettek részére.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A WWF Magyarország és a Tetra Pak pályázatot hirdetett "A jövő erdői - az erdők jövője" néven. Hat kategóriában várták az alkotásokat, amelyeknek legjobb darabjaiból kiállítást szerveznek 2011 tavaszán. A publicitást kapó pályaműveknek azt kell tükrözniük: hogyan képzelhetjük el a jövőben az erdők sorsát, az ember és az erdő kapcsolatát.

A pályázati kiírás a WWF Magyarország honlapján 2011. február 10-én jelent meg. A részletes pályázati kiírás szerint az alkotások beérkezésének határideje: 2011. április 15., eredményhirdetés: 2011. április 25., ünnepélyes díjátadó: 2011. május 18. (A kiírásban 17. szerepelt, de végül 18-ra tolódott.) Helyszín: Budapest, Millenáris, annak D előadója, a Csodák Palotáján belül. (Kis Rókus u. 6.)

 

A pályázati kategóriák:

- Grafika - (propagandaplakát)

- Építészet - (erdei pihenő, menedékház, erdei bútorzat)

- Közlekedés - (környezetkímélő erdei közlekedő eszköz)

- Élő erdő - (az ember jelenlétének elrejtése az erdőben)

- Film - (5-10 perces rövidfilm az erdőről)

- Használati tárgyak - (tárgyak, ajándéktárgyak az erdők, illetve erdővédelem szellemében környezetbarát anyagokból, újrahasznosított anyagokból, mindennapi használati eszközök, csomagolóanyagok felhasználásával)

 

A díjazás:

A pályamunkákat - a kategóriákban is kompetens - szakmai zsűri fogja elbírálni. A kiállított pályamunkák a www.wwf.hu honlapon és a médiában is nyilvánosságra kerülnek, a díjátadó egyben sajtótájékoztató is lesz. A publicitás mellett a díjazottak egyéb tárgyi nyereményekben is részesülnek:

A kategóriánkénti első helyezettek egy exkluzív erdei kirándulással és az ehhez járó panda logós túrapulóverrel kerülhetnek közelebb a természethez.

A második helyezettek egy védett állatfaj nevelőszülői lehetnek, melynek kapcsán nevükben a fajvédelmi programra juttatunk el hozzájárulást, és amelyről egy oklevél is tanúskodik.

A harmadik helyezettek panda logóval ellátott pólóval térhetnek haza.

Különdíj: a Tetra Pak 'Green Art' Művészeti Ösztöndíja, 350.000,- Ft értékben.

 

A pályázat bemutatása az MGYOSZ lapjában, a Magyar Gyáripar 2011. évi 3. számában (16. oldal) is megjelent.

 

Az eredményhirdetésen tehát a kiírók már túl vannak, az ünnepélyes díjátadó következik. A FATÁJ részéről kíváncsian várjuk ennek eredményét, illetve hogy milyen művek nyerték el a kiírók tetszését.

 

A kiírás felvezető szövegében van egy érdekes mondat, amellyel vitatkoznánk:

"Hazánkban az erdők területe ugyan nem csökken, de a természetes, sokféle élőlénynek otthont adó valódi erdőket egyre inkább felváltja az idegenhonos fafajokból álló, ültetett erdőterület."

A valódi erdő és ültetett erdő szóhasználat azért fura, mert Európában, így Magyarországon is az erdők döntő többsége ember által művelt erdő, a fakitermelések utáni mesterséges erdőfelújítások is ugyanúgy valódi erdőket eredményeznek, mint a természetes, ember irányította felújítások. Az erdőtelepítés minden esetben "ültetett erdő" akár őshonos fafajjal, akár idegenhonos fafajjal oldják meg. Magyarország erdőterülete 1920-ban 1,1 millió ha volt, amely terület mára közel a kétszeresére nőtt. A növekmény, az új erdők egy része idegenhonos, ugyanakkor jelentős része őshonos fafajokkal létesült.

Szó sincs tehát arról, hogy a "valódi erdőket" felváltanák az "idegenhonos, ültetett erdők". Az őshonos, eredetileg már a két világháború között itt volt erdők maradtak és bővültek őshonos és idegenhonos fafajú új erdőterületekkel, az erdészek hozzáértő és áldozatos munkája eredményeként.

 

A pályázatot már korábban is bemutattuk a FATÁJ-2011-04-14 cikkben.

Tallózta és észrevételt tett: Mőcsényi Miklós

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.