FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-04

Egy kicsi falu nagy tölgyfája - FAKOPP vizsgálat

Magyar találmány: élő fa törzsének állapot-vizsgálata roncsolás-mentes eljárással. Bemutatunk egy nagy és öreg fát, valamint egy különleges műszert.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A temető mögött áll a szakember és a magyar találmányú Fakopp műszer adatai alapján 300 évesnél idősebbnek saccolt tölgyfa - Fotó: Pezzetta Umberto

Kiskutas: állunk a fa előtt. Tölgyfa. Koronája szinte az égbe veszik. Törzse tekintélyt parancsoló, ágai szabadon nyújtózkodnak, hiszen egyedül áll a temető melletti kis tisztáson. Itt-ott-amott látható rajta úgynevezett bábaseprő, ami fagyöngyhöz hasonlatos élősködő, csak kisebb. Akad száraz ág is, de ereje, pompája teljében van, egyformán harsog a nyár, s leveleinek zöldje.

- Már a nagyanyám is táncolt alatta, mesélte, már akkor is hatalmas volt néz a sűrű levelek között áttűző napba Zsuzsa, Kovács Istvánné.

Hogy is kezdődött? - Olvastam az öreg fáról szóló írását, szeretném felhívni a figyelmét én is egyre - szólt a telefonba pár hete a zalaegerszegi Kovács Istvánné.

Hát jöttünk. De nem egyedül. Szakemberrel, s nem véletlen. Kungli József zalaegerszegi erdész ugyanis rendelkezik azzal a műszerrel, ami megokosít bennünket a kiskutasi fa állapotáról.

- A fákat is ápolni kell, sérült ágait, korhadásait felismerni, eltávolítani - kezdi hivatása iránti alázatáról szóló előadását a frissen barátunkká lett fa árnyékában Kungli József. - Ha a beteg részeket eltávolítjuk, tovább élhet.

A betegségek kiszűrésére, diagnosztizálására fejlesztette ki tizenkét évvel ezelőtt két magyar faipari mérnök, dr. Dívós Ferenc és dr. Mészáros Károly a Fakopp névre hallgató mérőműszert. (Mindketten tanítottak a nyugat-magyarországi egyetemen.) [FATÁJ kiegészítés: a FATÁJ már 2006-ban írt az eszközről - Sajtószemle rovat ]

Jóllehet, akadt külföldi próbálkozás, de mondhatni ez a műszer forradalmasította a fák vizsgálatát. Ugyanis lehetővé tette, hogy kivágás, sérülés nélkül, de mégis egészen pontos képet kapjunk egy-egy fáról, annak állapotáról. Kungli József az elsők között volt az országban, aki ilyen műszerrel rendelkezett. Nos, a kiskutasi fa lett az új alanya a vizsgálatnak.

Először is vettünk egy átmérő-mérőt (átlalló). Megtudtuk, tölgyfánknak 130 centiméteres az átmérője szemmagasságban. Ezután Kungli József a műszerrel összekötött két tüskét két egymással szembeni oldalon behelyezte a törzsbe. Amikor ezeket kalapáccsal megütötte, a keletkezett hangrezgés elindult a fában, átérve a másik oldalra. Az eltelt időt pedig kijelezte a műszer.

Ekkor számolt az erdész a v=st képlettel, s a kapott értékből 1400 métersecundum kiderült, a fa belseje nem beteg. Mivel tölgyfa esetében ennek az értéknek az 1400-1800-as tartományban kell lennie. Ha kevesebb, az azt jelenti, korhadás lapul a kéreg mögött. A korát az átmérő és az éves növekedés általános adatai alapján legalább 300 évesre teszi a szakember.


Kungli József erdész és Kovács Istvánné olvasónk a mérőműszerrel -
Fotó: Pezzetta Umberto

- Milyen szép! - toldja meg érzékszervi megfigyeléssel az elhangzottakat a fát áhítattal néző Zsuzsa. - Ha az önkormányzatnak lenne kedve a környezetet rendben tartani, itt olyan kedves mulatságokat lehetne rendezni, mint régen. És még elélhetne legalább száz évig - teszi hozzá.

 

- Könnyen lehet - mondja az erdész. - Magyarországon 400-500 éves tölgyek is állnak.

A Fakopp műszer fejlettebb változata egyébként öt-hat helyen is mér, pontosabb értéket adva. Mint Kungli József meséli, ő az elmúlt időszakban Kőszegen, Keszthelyen végzett önkormányzati felkérésre vizsgálatokat, s ahol javaslatot tett a kivágásra, indokolt is volt. Nem jó a rosszat emlegetni ilyen bájos környezetben, de hozzáteszi, Szombathelyen nemrég egy kerékpáros azért halt meg, mert épp rázuhant egy beteg fa, melynek aggasztó állapota nem látszott kívülről. (A fák mégsem állva halnak meg.)

Hogy ez ne történhessen meg túl gyakran, arra szövetkezett a Magyar Faápolók Egyesülete, melynek alapító tagja Kungli József is. Egyelőre nincsenek túl sokan, de április végén már tartottak egy konferenciát, amely többek között a hazai fakataszter létrehozását szorgalmazta.

- Nem lenne haszontalan, ha a községek számon tartanák értékes fasoraikat, ligeteiket, hiszen ezek ugyanúgy díszei a településnek, mint egy szép régi szobor vagy épület - magyarázta az erdész. Akinek mindkét fia (apjuk nagy büszkeségére) szintén a természettel jegyezte el magát.

 

Rezgés

A fák felveszik a hangrezgést, továbbadják azt, és ezzel elárulják azt is, hogy mit éreznek, mi bántja őket, betegek-e vagy egészségesek. A korhadt felületek azonban nem vezetik a rezgést, ebből kiderül, hol van a baj.

Forrás: ZalaiHírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.