FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-14

A jövő építészének legyen lelkiismerete

A Hello Wood Fesztivál második napján a fiatal építészekből és designerekből álló közönség előtt az ökologikus anyagok fontosságáról a Jaf Holz Kft. projektvezetője, Mayr Eszter és Pápay Balázs építésztervezők tartottak előadást.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Szakmai fórumok folyamatosan számolnak be az építészet területén születő, tudományos fantasztikumba illő újdonságokról, amelyek a jövő építészetében szerepet kapnak majd. Már most is épülnek passzívházak, amelyekben hosszú távon megtérül a befektetett és az üzemeltetésre fordított energia, sőt az úgynevezett aktív házaknál az energiaegyenleg akár pozitív tartományba is felkúszhat. A high-tech újdonságok mellett azonban hasznos belátnunk a tradicionális anyagok, mindenekelőtt a fa felhasználásának előnyeit, amely sokoldalú és számos előnye mellett tudatos erdőgazdálkodással újratermelhető. Az ENSZ 2011-et az Erdők Évének nyilvánította, mert egyre nyilvánvalóbb a fa ökológiai, társadalmi és gazdasági jelentősége.

A Hello Wood Fesztivál második napján a fiatal építészekből és designerekből álló közönség előtt az ökologikus anyagok fontosságáról a Jaf Holz Kft. projektvezetője, Mayr Eszter és Pápay Balázs építésztervezők tartottak előadást. A 2010 nyarán megrendezett első Wood Fesztivál óta a cég számos projekt támogatásával szabályszerű kampányt indított a faépítészet széles körű népszerűsítésére, többek között a június végén a Duna Tanösvény részeként átadott budapesti Stég, vagy Szőke Gábor Miklós hatméteres trónszéke a Lakástrenden.

 


Jafholz interjú from mome line on Vimeo.

Jafholz interjú

 

"Ahogyan én látom, a fa abszolút a jövő építőanyaga. Itthon, Magyarországon kiváló lehetőségeink lennének, de a fenntarthatóan kitermelhető famennyiségnek csupán 60 százalékát hasznosítjuk. Az a tapasztalatom, hogy az egyetemi oktatás során sem helyeznek kellő hangsúlyt a faépítészetre, az anyagok lehetőségeinek ismeretére, így mi, fával dolgozó emberek megpróbáljuk más fórumokon keresztül elérni a jövő építészeit" - vázolta Mayr Eszter.

 

Az előadás végigjárta az alapanyag útját a kitermeléstől a használat után is kimutatható ökológiai haszonig. A fából készült tárgyak, épületek előállításának energiaigénye töredéke a hasonló funkciójú, más anyagból készült termékekének. A korszerű fa építőanyagok alkalmasak az energia-gazdaságos épületek kivitelezésére: ez megmutatkozik az anyagok kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságaiban, a fa páraáteresztő képességében, nem is beszélve a korszerű építőanyagok jelentőségéről a földrengésbiztos építészet területén.

 

Megfelelő kezelés mellett ezekből a termékekből nem képződik hulladék, hiszen újrahasznosíthatóak vagy lebomlanak, illetve megújuló üzemanyagként használhatóak. Azzal pedig, hogy az erdők szén-dioxid-körforgásába beleavatkozunk, azaz kitermeljük a fát, mielőtt az természetes úton lebomlana, gyakorlatilag bezárjuk a megkötött szén-dioxidot, ezzel csökkentve az üvegházhatást. Természetesen megfelelő technológia és minőség szükséges ahhoz, hogy a faanyag beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

Bár szakmai prezentációnak indult az esti program, a szabadtéren felállított óriási kivetítő előtt élénk beszélgetésbe fordult át a két szakember előadása, a hangulat pedig vendégmarasztalónak bizonyult, Pápay Balázs spontán ötlettől vezérelve csatlakozott a fesztivál csapatához.

 

Fa mint ökologikus építőanyag (Wood Fesztivál) on Prezi

Hellowood

Forrás: hg.hu 2011-07-12

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.