FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-02

Horvát erdei iskola magyar mintára

2012 őszén már fogadhat diákokat az első, magyar program alapján létrehozott horvátországi erdei iskola. Mintául szolgált a Mecsekerdő Zrt Mókus suilja!

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A pécsi székhelyű Zöld Gondolat Lovagrend egyesület szervezésében, határ menti együttműködés keretében Kalnik községben kezdheti meg a munkát az első horvátországi erdei iskola - mondta el az MTI-nek Farkasné Németh Krisztina, a lovagrend titkára.

A horvát pedagógusok a kezdés előtt nemcsak részletes tananyagot, hanem gyakorlati felkészítést is kapnak magyarországi partnereiktől. A pécsi egyesület 2003 óta működik, azóta sikeresek az erdei iskolai oktatási programok.

Az iskolai tantervekben szereplő környezetismereti órát az erdei iskolában tartják meg, de a tanár elhatározásától függően kiviszik a természetbe a biológia, a növény- és az állattanórát is. A Mecsekerdő Zrt. például új, 6,2kilométer hosszú tanösvényt is létrehozott, melyet a környék meghatározó fafajáról, az ezüsthársról nevezett el. Az ösvényen tájékoztató táblák igazítanak útba az ott honos növényekről, állatokról, és a tanárok az ottani foglalkozásokat szakkörszerűen tartják meg. A természet közelsége sokat segít a tananyag könnyebb elsajátításában. Évente mintegy 2500 gyermek a természeti ismereteket olyan erdei iskolákban tanulja meg, mint amilyen például a Mókus suli - magyarázta a titkár.

Az erdei iskolák sokszor megmentenek elhagyott iskolákat a pusztulástól, mert rendbehoznak egy-két tantermet, és ott tartják a benti foglalkozásokat. Már az általános iskola első osztályától visznek ki a Mecsekbe osztályokat, és a gyerekek nagyon élvezik, hogy ott megismerkedhetnek különböző állatokkal, növényekkel, fákkal.

 

Az egyesület pályázatokat is kiír a gyermekeknek, akik a Zöld Gondolat Lovagrend lovagjai lehetnek - fejtette ki Farkasné Németh Krisztina. A pécsi egyesülettől indult a visszaváltható karácsonyfa akció 2003-ban - tette hozzá.

A horvátországi Kalnik község erdős vidéken 50 kilométerre északkeletre fekszik Zágrábtól, közel Varasdhoz (Varazdin). A kalniki önkormányzat fölkarolta a pécsi tervet, és azt a célt tűzte ki, hogy segít kiépíteni a teljes erdeiiskola-hálózatot Horvátországban - jegyezte meg a lovagrend titkára.

A község felett egy sziklaormon állt egykor Veliki Kalnik (Nagykelmék) vára, amelyet oklevelek először 1221-ben emlegettek mint II. Endre birtokát. IV. Béla 1243-as oklevele szerint Nagykelméket megvédték a tatároktól. A monda szerint az ostromlott várban ott volt a király a védőkkel együtt. A lakosság az éjszaka leple alatt szilvával teli faágakkal látta el a védőket, így azok elkerülték az éhhalált. A király hálából a lakosságnak nemesi címeket adományozott, innen ered a hétszilvafás nemes kifejezés.

Forrás: hirado.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.